Skocz do zawartości

PROBLEM - ubywanie płynu chłodzącego w zbiorniczku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum w związku z tym proszę o wyrozumiałość.

Szukam pomocy ponieważ pojawił się mały problem z moim F20 118i Twinpower 170 ps 2011 rok . Od jakiegoś czasu a mianowicie od początku zimy ubywa mi płynu chłodniczego w zbiorniczku. Z tego co zauważyłem im szybciej się jeździ ubywa go więcej. Silnik pracuje bez żadnych zastrzeżeń i przerw, bez spadku mocy, brak białego dymu, kompresja cylindrów bez zmian, brak wycieków oleju czy płynu, dwukrotnie w ASO BMW WYZA Olsztyn sprawdzana szczelność układu chłodzenia (wynik - bez zastrzeżeń). Jedynie zasugerowano mi po drugiej kontroli w ASO, że jest to wina chłodnicy EGR'u i trzeba ją wymienić.

Czy miał ktoś może podobne problemy bądź o podobnych słyszał? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Kacper

Opublikowano

Witaj,

miałem ten sam problem z którym walczyłem 1,5 roku, za każdym razem ASO nie widziało wycieków, a ja dolewałem spore ilości płynu. Wymienione zostały- chłodnica, króciec i jakiś przewód który biegnie za turbiną. Od tego czasu spokój z płynem chłodzącym :)

Opublikowano

Witam.

Miałem to samo wyciek był z plastikowego króćca w który wkręcany jest czujnik temperatury.http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=1A31-EUR-06-2012-F20-BMW-118i&diagId=11_5012 Część nr 1, ciężki dostęp ale wykonalne z komory silnika. Serwis ponoć proponuje wyjęcie skrzyni.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Hej,

Dzięki wielkie za tak szybkie odpowiedzi jednak potrzebuję trochę więcej rozjaśnienia co całej sprawy. "paul1941" nie do końca potrafię rozszyfrować podesłany mi schemat. Z tego co widzę to pod "1" czyli owym króćcem jest cała gama części-podzespołów, które go tworzą. Czy tzn, że wszystkie te części tworzą owy krócieć i wiąże się to z ich wszytkich wymianą czy jak?

Jak to każdemu raczej łatwiej zacząć od wymiany mniej kosztownych elementów niż jak kolega "nawrot_f20" wymienić chłodnicę.

Pozdrawiam Kacper

Opublikowano

Króciec to tylko ta część w którą jest wkręcony czujnik nr.5. do wymiany jeszcze uszczelka 6 i oring 7. Koszt części coś koło 200zł, u mnie to pomogło.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mojej żony w 116i było to samo - króciec do wymiany.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
MIałem to samo. Widać bardzo częsty problem. W inchcape zrobili na gwarancji. Z tego co pamiętam to chyba wymienili mi cały zbiornik z jakimś przewodem.
  • 4 lata później...
Opublikowano
WiTam od pewnego czasu ubywa mi płyn chłodniczy dolewać wycieków nigdzie nie widać proszę o pomoc. Bmw f20 116d 2015 rok
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdź oringi węża dopływu chłodzenia. Dwa oringi przy rurkach wychodzących z turbiny. U mnie koszt naprawy wyniósł ok 7 zł.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Dajcie proszę znać jakiej wielkości (ml/km) mieliście ubytki oraz w jakim silniku - temat wydaje się być wspólny dla benzyn i diesli ale przyczyna chyba różna.

Czy wg Was istnieje coś takiego jak „normalny” ubytek? Pytając kiedyś w ASO o to usłyszałem, że zawsze będzie coś „parować” - dla mnie to trochę dziwne ponieważ w poprzednich samochodach innych marek nie miałem konieczności uzupełniania tego płynu. U mnie dolałem ok. 350ml po przebiegu 26k km (118d B47 2016), przy 43k km wymieniono mi z automatu chłodniczkę EGR (ze względu na datę produkcji) i obecnie przy 66k km poziom w zbiorniczku zbliża się powoli do minimum.

Opublikowano

Wadą w F20 są zbiorniczki które pękają i sam korek po jakimś czasie też puszcza.

Do tego puszczają oringi w różnych miejscach. Szukanie wycieku jak jest mały nie jest łatwe bo wiadomo szybko odparowuje płyn :/

Co to normalnych ubytków to bzdury.