Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem i może któryś z forumowiczów przerabiał taki lub podobny temat i by coś podpowiedział.

Mianowicie chodzi o śrubą spustu miski olejowej której nie da się dokręcić, ponieważ uszkodzona jest sama miska (mikrospopijne pęknięcie poprzecznie do gwintu w misce). Śruba łapie lekki opór lecz kolejne jej dociągnięcie kończy się obkręceniem śruby i złapaniem jeszcze większego luzu. Zalany olej wycieka w tym miejscu. Czy ktoś może zaproponować jak sobie z tym poradzić?

Opublikowano

Możesz również dokręcić do oporu, a przedtem zalać klejem do gwintu.. Możesz zaspawać i w podobnym miejscu zrobić drugi otwór, prze gwintować, a tamte miejsce zaspawać.

Według mnie gra nie warta świeczki..

Może jak nie stać ciebie na nową miskę, rozważ kupno używanej z jakąś gwarancją rozruchową.

Opublikowano

Witam,

Temat do ogarnięcia bez wyjmowania miski co generuje koszty i czas.

Musiałbyś spuścić ponownie olej, nagwintować gwintownikiem o rozmiar większym (chyba 14) i wkręcić nową śrubę (oczywiście z nowym rozmiarem), zalać olejem.

Oczywiście musisz posiadać odpowiedni gwintownik, nową śrubkę, oraz cierpliwość aby opiłki z gwintownika nie dostały się do miski.

Opublikowano
Dziękuję koledzy za odpowiedzi. Problem rozwiązałem jak zasugerował Castes07, zalałem śrubę klejem do gwintu a następnie dokręciłem z wyczuciem do oporu(punkt kulminacyjny przed obkręceniem, zapewne odnaleziony z odrobiną szczęścia). Zostawiłem na noc, rano zalałem olej, pojeździłem, odstawiłem do garażu- nic nie cieknie, jest w porządku. Pęknięcie było naprawdę mikroskopijne jakieś 0,5mm więc jakby ktoś miał podobny problem można spróbować rozwiązać go w ten sposób, myślę że jest to najmniejszy koszt. Dzięki wszystkim jeszcze raz. Pozdrawiam
Opublikowano

Zapomniałeś chyba o następnym otworze w którym zamontujesz drugi korek spustowy.. Bo teraz możliwość spuszczenia oleju jedynie się odbędzie poprzez odkręcenie miski olejowej..

Możesz to zrobić przy następnej wymianie oleju... ;)

P.S. Pęknięcie 0.5mm nie jest pęknięcie mikroskopijnym. To juz poważny ubytek który w wrażliwych miejscach może się powiększać z czasem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odessa przez bagnet, i po problemie. Ja jednak też takiej popeliny bym nie chciał, wymienił bym miskę. Wszystko zależy od tego co kto lubi:)
Opublikowano

mi w warsztacie kiedyś zmieniali olej i chyba za fest dokręcili bo zaczął mi olej kapać dałem na inny warsztat sciągneli miske i okazało się że jest małe pęknięcie

zapłaciłem 230zł z przeswietleniem po spawaniu .