Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tak jak w temacie, wiem gdzieś na forum był temat poruszany ale nie mogę się dogrzebać.

Tak więc jeśli ktoś będzie potrzebował zmienić tylne żarówki w czerwonych lampach z zamiarem uzyskania mocnego pomarańczu to polecam.

Właśnie kupiłem i zamontowałem - efekt lepszy od zamierzonego. Próbowałem z kolorem zielonym ale kibel wychodził.

Dodam, że te żaróweczki mają symetryczne bolce, więc przy zmianie z USA nie trzeba nic piłować w żarówce, pasuje elegancko.

Mam nadzieję, że komuś się przyda, zanim wywali kasę na poszukiwania i testy.

http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-30W-6x-HP-Py21W-Ba15s-12V-DC-Pomaranczowy-CREE/1222

Opublikowano
Dobrze wiedzieć ;) sam to przerabiałem, ale po prostu zmieniłem obie zewnętrzne lampy. A jak zalatwiłeś sprawę przeciwmgielnego? Ładny uśmiech u diagnosty?
Opublikowano

Same lampy i po robocie, czy zmieniałeś coś w elektryce?

No jak to jak, przecież w naszym kraju nie ma mgieł ;)

:D

Opublikowano

Nie było mnie wtedy w Polsce, więc już nie dopytywałem.

Jeśli chodzi o kierunki to prawie na pewno było to tylko zmiana kodowania, jeśli chodzi o przeciwmgielne to ostatnimi czasy policja ma dziwną gorliwość sprawdzać trójkąt, gaśnicę i kamizelkę, więc widząc samochód z USA mogą się doczepić. Nie mówiąc już o tym, że kiedyś jechałem autostradą w nocy przy prawie zerowej widoczności, gdy nikt przy autach ze Stanów nie przejmował się przeciwmgielnymi i solidnie się bałem, że ktoś mi wjedzie w tyłek :8)

Opublikowano

Drogie te żarówki :p

Przeciwmgłowe w F30 wystarczy aktywować i będzie działać. Oczywiście trzeba jeszcze zmienić przełącznik świateł, bo w usa mamy tylko przeciwmgłowe przód.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy w tym przypadku trzeba coś kombinować, aby komputer błędu nie wskazywał? Zastanawiam się czy zakupić takie żarówki, czy 2 lampy.

Na jakiej zasadzie działają przeciwmgielne tył? Jest to po prostu na stałe odpalone światło stop?

P.S. Czym są czerwone lampy w zderzaku tył na dole w F30, to odblaski?

Czy w F30 występuje pozycjonowanie świateł, zdaje się, że tylko w kombii.

Opublikowano

O ile dobrze rozumiem, to w wersji US swiatla w klapie (sedan) dzialaja jako swiatla hamulca, w wersji EU dzialaja jako przeciwmgielne. Do zmiany jest wylacznik do swiatel (mozna przerobic przelacznik w wersji US i przekodowac auto - sam przycisk wystarczy lekko zmodyfikowac - jest instrukcja tu: http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=923182 )

(fog lamps....)

Lampy w zderzaku to odblaski.

Opublikowano
Dobra zamówiłem lampki z pierwszego posta, mam nadzieje, że nie będzie potrzeba żadnych canbus czy co tam niektórzy muszą wkładać, aby nie było błędu w komputerze. Myślę, że użytkownik zakładający ten temat wspomniałby o tym.. Myślałem też sporo o zmianie lamp, ale zbyt mi się podoba ta cała czerwona lampa w tym kolorze nadwozia ;-) jak przyjdą żarówki to zajmę się również przeciwmgielnym i dam znać co i jak.
Opublikowano

ja je posiadam i nie ma problemu, jedynie czasem zapali się kierunek (podobno to test żarówek), ale to nie problem żeby to zrobić.

Co do światel przeciwmgielych, robisz tak: Kupujesz przełącznik i kodujesz. Nic więcej. Żarówki już masz domyślnie.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
A pytanko takie mam. Czy F30 w sedanie mają pozycjonowanie świateł automatycznie czy w ogóle? Bo na przełączniku manualnie to chyba tylko w kombiakach widziałem, a moje niby dobrze ustawione dosyć blisko świecą i zastanawiam się co zrobić prócz ponownej wizyty na regulacje.
Opublikowano
O ile dobrze rozumiem, to w wersji US swiatla w klapie (sedan) dzialaja jako swiatla hamulca, w wersji EU dzialaja jako przeciwmgielne. Do zmiany jest wylacznik do swiatel (mozna przerobic przelacznik w wersji US i przekodowac auto - sam przycisk wystarczy lekko zmodyfikowac - jest instrukcja tu: http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=923182 )

(fog lamps....)

Lampy w zderzaku to odblaski.

Siema, jeszcze jedno pytanie, sory za post pod postem. Czy możesz mi napisać, ten mod, który dałeś to po prostu odblokowanie przycisku? Czyli zrobię według tej instrukcji i przycisk bez obrazka będzie mi działać jako światło przeciwmgielne tył? Do czego zmierzam, czy na przeglądzie jak to ktoś zobaczy to nie przypierdzieli się, że jest to zrobione w ten sposób? Myślę, że dla świętego spokoju lepiej będzie te 180zł wydać i kupić normalnie przełącznik na allegro.

Opublikowano

Trzeba przerobic przycisk i zakodowac funkcje tego guzika jako przeciwmgielne.

U mnie bylem w stanie szybciej przerobic przycisk i kodowac, niz czekac na nowy przelacznik.

Opublikowano

Przerabialem temat u siebie i szybciej jest przerobic oryginalny przełącznik niz wyjąć go z auta wlasnie przez te blaszki zatrzaski co az sobie palca przecialem bo akurat u mnie byly strasznie wygiete uniemozliwiajac wyjecie. Po operacji trzeba zakodowac odpowiednie parametry ESYS by tylne przeciwmgielne dzialaly. Minusem jedynym tej operacji jest to ze w nocy nie bedziemy miec podswietlanego przycisku od tylnego pmgielnego. Ale szczerze przeglad przejdzie na wiekszosci stacji nawet w oryginale USA bez przeciwmgielnego. Po czasie kupilem okazyjnie za 50zl europejski kompletny przelacznik z BMW 1 F20.

Lampy tylne musialem zmienic na europejskie bo mialem zbite klosze...

Z przodu mam oryginalne xenony skretne USA i kierunki jako postojowki sie swiecily i tez trzeba bylo wykodowac.

Opublikowano
Jakie jeszcze włączniki prócz F20 pasują do F30? Poszukam gdzie taniej. Ja kierunki zostawiam włączone. Bardzo mi się to podoba. W Polsce nie jest to zabronione o ile kierunek świeci mocniej podczas skrętu.
Opublikowano

Z tymi kierunkami, to tak z doswiadczenia (mimo, ze ladnie to wyglada), ja bym wylaczyl.

Mialem kiedys taka akcje, ze dojezdzajac do skrzyzowania, z lewej strony, za drzewami jechal jakis Town&Country,wlasnie ze swiecacymi kierunkami. Jak jechal obok tych drzew, to wydawalo sie, ze ma wlaczony kierunkowskaz w prawo.

Zaczalem sie powoli wysuwac, a tu sie okazalo, ze gosc wcale nie skreca....

Nic sie finalnie nie stalo, ale z podobnych powodow mozna kogos sobie ustrzelic dopiero co odebranym autem...

Z tego tez powodu wylaczylem te kierunki.

Opublikowano
Z tymi kierunkami, to tak z doswiadczenia (mimo, ze ladnie to wyglada), ja bym wylaczyl.

Mialem kiedys taka akcje, ze dojezdzajac do skrzyzowania, z lewej strony, za drzewami jechal jakis Town&Country,wlasnie ze swiecacymi kierunkami. Jak jechal obok tych drzew, to wydawalo sie, ze ma wlaczony kierunkowskaz w prawo.

Zaczalem sie powoli wysuwac, a tu sie okazalo, ze gosc wcale nie skreca....

Nic sie finalnie nie stalo, ale z podobnych powodow mozna kogos sobie ustrzelic dopiero co odebranym autem...

Z tego tez powodu wylaczylem te kierunki.

Ja wyłączyłem i oddałem zderzak do lakiernika. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Chyba też wyłącze w takim wypadku. Żeby poprawić wygląd lamp z przodu założę żarówki te białe Philips. Ktoś miał?

Kierunki na aucie. Wyglądają świetnie. Polecam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wczoraj jechałem brata Mercedesem i chwaliłem całą drogę sobie jak fajnie świecą mu światła. Okazało się, że ma te Philipsy. Za dwie sztuki płaci 90zł. Póki co ma 4 miesiące, ale zaznaczył, że na pudełku jest wyraźnie napisana informacja dotycząca żywotności: 400 godzin. Więc jak ktoś siedzi w aucie 2-3 godziny dziennie, to można powiedzieć, że starczają właśnie gdzieś na pół roku. Nie mniej bardzo fajnie wyglądają i też bardzo fajnie świecą wiec pewnie się skuszę ;-)
Opublikowano

Co do tych godzin, to pamietajmy jeszcze, ze jezdzimy tez sporo na dziennych w trakcie dnia.

Skoro wymieniasz ze zwyklych na Phillipsy - moze wrzuc jakas fotke "na starych" i "na nowych".

Opublikowano

No siema, w końcu się za to zabrałem. Ogólnie wydaje mi się, że świecą identycznie...

Stare:

https://photos.app.goo.gl/LX6oiAOjkfiZZIf52

Nowe:

https://photos.app.goo.gl/NgtbcGRvHnj9kqvr1

Żarówki:

https://photos.app.goo.gl/VjEZ22EPejPwVsQI2

Plusem jest kolor, rzeczywiście pod xenon podchodzi, fajnie na tej drodze teraz widać szczegóły nawierzchni. Jest super. Świeci tak samo, lampy ustawiane tydzień temu. Wydaje mi się, że i tak za nisko. Na weekend będę u brata i postawimy auta obok siebie, a następnie podniosę lampy, żeby świeciły na taką samą odległość jak jego i zobaczymy czy nie razi - jak będzie OK to tak pojeżdżę trochę. Może na większym dystansie żarówki rozwiną skrzydła bo u niego świeci to po prostu zajefajnie. Mietek rok 2008, a lampy mojej BMW przy nim to jak Fiat 125p... W sumie te moje świecą jakby u niego w kombi dać poziom z 0 na 2.. może ten mój od ustawiania jakiś cykor i bał się wyżej dać żebym nie raził?

Stare zarówki po kodzie to te:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zarowka-philips-h7-12v-55w-dot-12972-ll-i5999528771.html

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupiłem żaróweczki LEDowe z pierwszych postów i świecą bardzo ładnie w czerwonej lampie ;)

Problem natomiast mam z kodowaniem tego testu żarówek aby nie wywalało błędu, nie mogę znaleźć nigdzie jak to przekodować w e sys ;/

Czy mógłby mi ktoś napisać linijki/parametry, które są do zmiany?