Skocz do zawartości

Kwestia kopiowania kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym Was zapytać jak dokładnie wygląda kwestia kopiowania/dogrywania kluczyka przez gniazdo OBD (np. podczas kradzieży auta)?

Czy to do komputera wgrywany jest klucz czy też do klucza wgrywany jest jakiś "kod" z komputera?

Jak część z Was pewnie wie niedawno odzyskałem samochód po kradzieży. Byłem w jednym z salonów BMW w Łodzi celem "usunięcia" dogranego podczas kradzieży kluczyka. Powiedziano mi, że nawet jeśli udało by im się usunąć taki kluczyk z komputera to złodzieje na pewno mają zczytane dane z mojego komputera i mogą w każdej chwili dorobić sobie klucz. Zalecili mi wymianę całego modułu wraz z kluczykami (3500zł + robocizna).

W drugim salonie BMW zagwarantowali mi, że usuną skutecznie wszystkie klucze z mojego komputera poza dwoma, które miałem przy sobie, oba zabrali na warsztat. Koszt dokładnie 203zł.

Zastanawia mnie teraz czy to pierwszy serwis chciał mnie narazić na ponad 17-krotnie większe wydatki czy też drugi niedokładnie zabezpieczył samochód?

Mam już kilka zabezpieczeń auta, ale część na nic się zda jeśli ktoś będzie miał pilota kompatybilnego z moim autem :?

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano
Nie rozumie jednej rzeczy. Boisz się, że raz dograli kluczyk w twoim module to teraz nie mają z tym problemu. Serwis zalecił Ci wymianę modułu, ale tak na prawdę co to ma na celu ? Przecież nie ukradli Ci tego auta mając kluczyk tylko sobie go dorobili w czasie kradzieży. Dlaczego nie mieli by tego drugi raz zrobić ? Ja bym raczej szedł w innym kierunku zabezpieczenia samochodu przed kradzieżą niż ustalanie jak usunąć pilot
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moduł kluczyków ma wgrane na stałe 10 kluczy które są produkowane razem z autem. Aktywowane są tylko te dwa klucze które właściciel dostaje razem z autem. Użycie pozostałych nie będzie możliwe do momentu odblokowania ich w module CAS.

Lepiej żebyś po prostu nie wpadał w paranoję, oczywiście można wymienić cały moduł oraz zamki, na allegro takie zestawy są o wiele tańsze. Wykasowanie pozostałych kluczy z CAS nie wiem czy w ogóle jest możliwe, nie wiadomo czy po prostu nie upewnili się że aktywne są tylko te klucze które Ty masz.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Co post to czytam o 10 wyjątkowych kluczykach gdzieś ukrytych na końcu świata do danego samochodu. To złodzieje muszą mieć niezły dostęp do kluczyków skoro nie można żadnego innego dorobić. Ewentualnie pewnie kable palą haha
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy ja napisałem że nie można?
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Nie rozumie jednej rzeczy. Boisz się, że raz dograli kluczyk w twoim module to teraz nie mają z tym problemu. Serwis zalecił Ci wymianę modułu, ale tak na prawdę co to ma na celu ? Przecież nie ukradli Ci tego auta mając kluczyk tylko sobie go dorobili w czasie kradzieży. Dlaczego nie mieli by tego drugi raz zrobić ? Ja bym raczej szedł w innym kierunku zabezpieczenia samochodu przed kradzieżą niż ustalanie jak usunąć pilot

Dlatego nie mieli by tego drugi raz zrobić, ponieważ usunąłem obydwa zamki w aucie i porządnie je zaślepiłem, skutecznie dezaktywowałem gniazdo OBD, zleciłem też j.w. zakodowanie tylko 2 moich kluczyków. Problem w tym, że jeśli ktoś ma 3 klucz do mojego auta to tych zabezpieczeń złodziej nawet nie zauważy, wciśnie przycisk na pilocie, auto się otworzy, wsiądzie i odjedzie nawet w biały dzień przy ludziach - tego się boję.

Opublikowano
  • Autor
Moduł kluczyków ma wgrane na stałe 10 kluczy które są produkowane razem z autem.

BMW sprzedaje średnio 1 500 000 aut rocznie, tego typu kluczyki pojawiły się (z tego co wiem) koło 2004 roku i są używane do dziś.

Prosty rachunek 1 500 000 szt. x 12 lat x 8 dodatkowych kluczyków = 144 000 000 kluczyków magazynowanych gdzieś przez BMW :shock:

Nie chce mi się w to wierzyć, masz jakieś źródło tej informacji?

Opublikowano
Kolego był bym ostrożny z tym co piszesz w kwesti tego co zrobiłeś w aucie. Nie tylko fani marki czytają to forum. Wydaje mi sie ze poprostu AC jest niezbędne i to jest niestety najlepsze zabezpieczenie:( jak maja zawinąć auto to to zrobią niestety. Nie sadze aby złodziej wracał 2 raz do kradzieży.… usuń 3 klucz z pamięci i tyle.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moduł kluczyków ma wgrane na stałe 10 kluczy które są produkowane razem z autem.

BMW sprzedaje średnio 1 500 000 aut rocznie, tego typu kluczyki pojawiły się (z tego co wiem) koło 2004 roku i są używane do dziś.

Prosty rachunek 1 500 000 szt. x 12 lat x 8 dodatkowych kluczyków = 144 000 000 kluczyków magazynowanych gdzieś przez BMW :shock:

Nie chce mi się w to wierzyć, masz jakieś źródło tej informacji?

Taką informację otrzymałem w ASO, niestety ustnie. Chętnie zweryfikuję jeżeli ktoś ma lepszą wiedzę.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Dodatkowe kluczyki są wersji komputerowej, immo pilotów dodadtkowych jest dopisane w bazie do nr vin. Jak zgubisz to dorabiają Ci jeden z zapisanych kodów w bazie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dzięki!
3A0jS9b.png
Opublikowano
Aben ma racjez tym ze jest zakodowanych wiecej kluczy. Kiedy moja dziewczyna zgubila drugi kluczyk zamowilem dodatkowy w ASO przed godzina pierwsza i na drugi dzien byl do odebrania. Sprzedawca powiedzial zeby go wlozyc do stacyjki i wcisnac start zeby go aktywowac i tak wlasnie bylo. Nie trzeba bylo podpinac zadnego komputera. Przed wlozeniem sprawdzalem czy otwieral drzwi z pilota i nie dzialal.
Opublikowano

Zablokowanie kluczyka bardzo wazne bo ten "dorobiony " juz nie zadziala bez odblokowania. Jednak znajac Twoje dane mozna przygotowac CAS z aktywnym kluczem

Gdyby w serwisie wymienili sam CAS to nic by to nie dalo. W takiej sytuacji trzeba wymienic, modul silnika, CAS i skrzyni (jesli automat) Jesli chcesz sie zabezpieczyc bardziej musisz zmodyfikowac ISN.

Na chwile obecna nie ma takiego urzadzenia ktore odczytuje CAS 3+ przez OBD w 5 min pod warunkiem, ze oprogramowanie CAS jest 925xxxx i wyzej -nawet ostatnio wyszlo 928xxx.

Oczywiscie ze mozna to zrobic, ale zawsze to kolejne utrudnienie :mad2:

Londyn
Opublikowano
Aben ma racjez tym ze jest zakodowanych wiecej kluczy. Kiedy moja dziewczyna zgubila drugi kluczyk zamowilem dodatkowy w ASO przed godzina pierwsza i na drugi dzien byl do odebrania. Sprzedawca powiedzial zeby go wlozyc do stacyjki i wcisnac start zeby go aktywowac i tak wlasnie bylo. Nie trzeba bylo podpinac zadnego komputera. Przed wlozeniem sprawdzalem czy otwieral drzwi z pilota i nie dzialal.

Mialems to samo.

2x razy zamawialem dodatkowy kluczyk w BMW i nie bylo najmniejszego problemu

Przed wlozeniem pilot w nowym kluczyku nie dzialal, po wlozeniu zostal on dodany/aktywowany w komputerze.