Skocz do zawartości

E60 530d M57TUD30 rozerwane koło zamachowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, przeszukałem fora i nie znalazlem jeszcze u nikogo podobnego problemu jak u mnie. W przeciągu 5 miesięcy w moim e60 530d 218 km w automacie rozerwalo mi trzy razy koło zamachowe, 2 tygodnie temu odebralem auto od mechanika i narazie jezdzi. Ale ja dalej w strachu bo to byly moje trzy powroty na lawecie. I to z trasy Niemcy - Polska. Dodam jeszcze ze praktycznie od kad kupilem auto mam glosny metaliczny ryk silnika w okolicach 3tys obrotów, ale to raczej wina kola pasowego,wiec nie wiem czy moze miec to cos wspólnego z moimi awariami. W przyszlym tygodniu zdiagnozuje to dokladniej skąd ten brzydki dźwięk. Ale wracajac do tematu. Mial ktos podobny problem z kolem zamachowym i co moglo byc tego przyczyna ?
Opublikowano
Rozumiem, ze masz na myśli koło pasowe. Temat był poruszany wielokrotnie. Jeżeli masz w granicach 2700-3200obr i 4000-4200 takie charakterystyczne wycie to na 90% koło pasowe. Z ciekawości jakie kolo zamontowałes, jakiej firmy ? Obstawiam, ze nie oem/corteco ? Pzdr
Opublikowano
  • Autor
Tak, na obrotach wyje mi kolo pasowe. Nie montowalem go osobiście, nawet sam nie wiem jakiej dokldanie firmy jest. Jezeli corteco to wtedy zostaje tylko oryginal.. Ale temat jest o kole zamachowym.. wiem ze to dziwne bo mechanicy się dziwili ze potrafilo je zerwać.. i to 3 razy. Tylko jaki mógłby byc powód
Opublikowano
masz jakieś zdjęcia uszkodzonych kół zamachowych ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Autor
Mam te kola w domu, aktualnie jestem za granicą.. rozerwana jest cala blacha na srodku
Opublikowano
  • Autor
2 poprzednie kola zakladal mi koles w Myślenicach, nie mialem z nim kontaktu bezpośredniego, dluzsza historia. W kazdym razie oba te kola byly używane i sa na nich stare pekniecia w innych miejscach niz rozerwalo kolo. Wiec podejrzewam że to w dużej czesci wina uzuwanych kół. Lekko zostalem wydymany na tym. Teraz robilem to przez swojego zaufanego mechanika, kupilem dobre kolo bez żadnych pęknięć. Ale jednak strach pozostaje i dlaczego padlo pierwsze oryginalne.
Opublikowano
Kolego kup nowe koło Corteco, a nie kombinujesz jak koń pod górę.
852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano

jak możesz to poproś kogos o zrobienie zdjęć koła.

A do reszty....... odróżnijcie koło pasowe od zamachowego albo nie piszcie w tym temacie :duh:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor
Dokladnie, kolo pasowe a zamachowe to 2 rozne rzeczy. Ok jutro zalatwie zdjęcie
Opublikowano
  • Autor
Mam te zdjęcia, ale glupia sprawa, jestem tu nowy i nie bardzo wiem jak je dodac. Korzystam z tableta
Opublikowano
Czy po pierwszym zerwaniu koła konwerter założony był ten sam ? a jeśli tak to czy został sprawdzony na osiowość ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor
Ten sam ale podobno po regeneracji. Teraz przed robota u swojego mechanika zawiozlem go do sprawdzenia i wywazenia, rzeczywiście byl regenerowany.
Opublikowano
:lol:

Edytowane przez mundek002

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
Kolego kup nowe koło Corteco, a nie kombinujesz jak koń pod górę.

pomyłka :D

852c2d3fdc685c61m.png
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Odświeżam temat, kolo rozerwalo mi juz 4 raz.. co jest grane..
Opublikowano

Zobacz co jest grane z rozrusznikiem lub wymień rozrusznik..

koło zamachowe jest tylko używane przez rozrusznik a tak to kręci się swobodnie razem z wałem korbowym bez żadnych obciążeń

Może podczas jazdy włącza się rozrusznik (benix zablokowany) i dochodzi do mocnego uderzenia i pęka, bo koło zamachowe w e60 jest dość mocno odchudzone, gdyby było lite to byłoby niezniszczalne

Opublikowano
  • Autor
Byl wymieniany... teraz będzie wszystko robione jeszcze raz i sprawdzane dokladnie. Zobaczymy..
Opublikowano
też powodem może być krzywy wał korbowy, kwestia czy masz jakieś wibracje bicie gdy silnik chodzi lub wkręca się na obroty ?
Opublikowano
Koło na wał, najlepiej z wandlerem.... i czujnik zegarowy ;) nie wiem jakie sa minimalne odchylki ale jak wyjdzie sporo to wiesz co masz popsute.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za podpowiedzi. W przyszlym tygodniu powinno ruszyć, dam znać co i jak
Opublikowano
  • Autor
A nie odczuwałem żadnych niepokojących wibracji. Jedynie wczesniej kolo pasowe ale juz wymienione i jest ok.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam wiesz już co było powodem rozerwania koła? Mnie spotkało tosamo i niechciałbym powtarzać operacji sciągania skrzyni i płacenia drugi raz dwa koła za część plus robocizna .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Witam. Tym razem kolo bylo ok. Pękł wal korbowy... a poprzednie usterki z kolem prawdopodobnie przez fuszerke mechanika...
Opublikowano
A jakie objawy miałeś pękniętego wału?