Skocz do zawartości

E90 320i 170, 2007, 120 000km - rzuca tylem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jeszcze cos mi zostalo do poprawy niestety w moim aucie...

Na szybszych zakretach szczegolnie w prawo jak natrafie na jakas nierownosc na drodze auto zarzuca tylem, jest przez chwile niestabilne.

Co z tylu w zawieszeniu odpowiada za przyczepnosc I stabilnosc w takich sytuacjach. Ktore tuleje ewentualnie trzeba wymienic?

Z gory dzieki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Amortyzatory i ich mocowania.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
przy takim przebiegu (udokumentowanym) juz amortyzatory ???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przebieg i 9 lat robi swoje, u mnie też już czekają następne na wymianę - przebieg 127 tkm. Przód wytrzymuje dłużej.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

kurcze ale mialem auta z wiekszym przebiegiem I tak nie rzucalo.

A to przeciez BMW.

A te wszystkie tuleje z tylu. Za co one odpowiadaja ?

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jedź na diagnostykę zawieszenia. Muszą sprawdzić każdy element, bo inaczej to wróżenie z fusów. Jak się da to przypilnuj diagnostę, najlepiej jakbyś był z nim pod autem tak, żebyś widział czy sprawdza dokładnie wszystkie tuleje wahaczy.
Opublikowano
  • Autor

juz czuje zadowolenie mechanika jak mu powiem jaki jest problem...

jak cos sie nie urywa to dla nich wszystko jest dobrze... :duh:

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jedź na stację diagnostyczną a nie do Mietka ;)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jade jutro do warsztatu. Problem w tym ze na 1 rzut oka w tym watsztacie mowili ze nic do wymiany nie widza. Zasugerowali mi w sklepie zeby wymienic tuleje z tylu. Pokazali te ktore najczesciej sie psuja. Wzrokowo nie sa w najlepszym stanie chociaz luzow nie maja.

Mam jeszcze pytanie. Co w tych autach najczesciej z przodu pada? Stuka szczegolnie z lewej strony na dziurach a juz rano to masakra jak sa zilne opony.

Potem troche lepiej ale nie duzo. I tu tez na oko nawet podwadzajac elementy zawieszenia nie widzieli luzow. Mysle zeby wymienic laczniki stabilizatorow. Czy one tu lubia padac? Z objawow to czasem ma sie wrazenie jakby kilka elementow podvzas najechania na nierownosc bylo do wymiany. A ktos kiedys rzucili ze laczniki potrafia dac takie objawy. Z gory dzieki.

Opublikowano

A może po prostu masz za niskie ciśnienie w kołach?

Ostatnio wrzuciłem letnie run flaty i mnie trochę buja, to samo miałem w tamtym roku.

Na zimówkach nie-run flat było sztywno.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

U mnie z lewej strony był do wymiany drążek kierowniczy. Stukał szczególnie na niewielkich nierównościach (jazda po brukowanej nawierzchni itp.)

Łącznik stabilizatora też może być do wymiany. Weź podnieś go z tej strony, ściągnij koło i szarpnij tymi elementami. Drążek i łącznik stabilizatora powinien pukać jak będziesz ruszał ręką, jak coś to pomóż sobie łomem.

Opublikowano
  • Autor
A może po prostu masz za niskie ciśnienie w kołach?

Ostatnio wrzuciłem letnie run flaty i mnie trochę buja, to samo miałem w tamtym roku.

Na zimówkach nie-run flat było sztywno.

Jak to z tym cisnieniem jest? Moze smieszne pytanie zadaje ale 1 raz tabliczka od cisnienia jest tak malo czytelna dla mnie. 2.6 z przodu i 2.1 z tylu? Opony mam 225/45/17 Run flat...

Opublikowano

Na tabliczce masz podane ciśnienie na przedniej i tylnej osi w zależności od parametrów opon oraz obciążenia (2 osoby lub 4 osoby + bagaż).

Jak podeślesz zdjęcie, to Ci napiszę jakie powinieneś mieć.

W 2.6 na przodzie i 2.1 na tyle ciężko mi uwierzyć ;p

Opublikowano

Na tej tabliczce dla 225/45/R17 masz:

- przy obciążeniu do 4 osób - przód 2.3, tył 2.7

- przy większym obciążeniu - przód 2.7, tył 3.1

Tabliczki się różnią w zależności od modelu, silnika, skrzyni, rodzaju napędu. Wszędzie masz inną masę i inny rozkład masy pomiędzy osiami.

Opublikowano
  • Autor

czyli prawie dobrze mam. czy taka roznica z przodu spowoduje jakies stuki?

Bo z tylu to chyba prawie nie ma znaczenia (roznica 0.1)

Opublikowano
bo to nie te te same kola. patrz na oznaczenia obok.
Opublikowano
  • Autor
Moja opona to 225 45 17 , 91W. I takiej samej dokladnir nie ma ... to ma znaczenie przy cisnieniu? Jest 91 V ale nie W

Edytowane przez dexter7d

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nieprawidłowe ciśnienie w oponach nie powoduje stuków, sprawdź stan zawieszenia i ukladu kierowniczego.
Opublikowano
  • Autor

Wrocilem z warsztatu. Nigdzie nie znalezli luzow.

Jedyna rzecz ktora moze cos wskazywac to podczas ruszania nadwoziem gora dol, lewy amortyzator (czyli z tej strony gdzie stuka) lub mocowanie cos tam daje jakas oznake luzu(powiedzial mi ze jest roznica porownujac prawy-ze jest gorzej z lewej). Ale nie ma pewnosci czy to mocowanie czy amortyzator. 120.000 i padlby amortyzator BMW? Nie cieknie. Czy to mocowania ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oczywiście że po 120 tkm może paść amortyzator.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jak oni mając samochód nie znaleźli usterki to tym bardziej my na odległość nie damy rady. Na stacji diagnostycznej powinni sobie poradzić ze zlokalizowaniem stukania.
Opublikowano
  • Autor
Na szarpakach tez sprawdzal. Czy na stacji diagmostycznej zrobia cos jeszcze?
Opublikowano

Tuleje pływające tylnego zawieszenia. Wymień i będzie spokój.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/obrazek/190650/686x484 -oznaczone numerem 3 (wymień komplet)

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."