Skocz do zawartości

Strzały w dolot-benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem dzieje się zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku i występuje wyłącznie na benzynie. Strzela przy dodawaniu gazu, tak jakby cisnienie dawane przez pompę było za małe. Wymieniłem już pompę paliwa i filtr benzyny. Niestety problem jest dalej obecny. Najdziwniejsze jest to, że na LPG wszystko chodzi super, tak więc wykluczam świece i przewody WN. Gdzie jeszcze powinienem szukać przyczyny? Ostatno wymieniałem cewkę, kopułkę, palec, gumę od przepływki, wszystko na 100% dobre.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
Problem dzieje się zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku i występuje wyłącznie na benzynie. Strzela przy dodawaniu gazu, tak jakby cisnienie dawane przez pompę było za małe. Wymieniłem już pompę paliwa i filtr benzyny. Niestety problem jest dalej obecny. Najdziwniejsze jest to, że na LPG wszystko chodzi super, tak więc wykluczam świece i przewody WN. Gdzie jeszcze powinienem szukać przyczyny? Ostatno wymieniałem cewkę, kopułkę, palec, gumę od przepływki, wszystko na 100% dobre.

Sprawdz jeszcze przepływke,najlepiej podmień od kogos u kogo wszytko jest ok.

Opublikowano

Witam

Mysle ze cos moze sie dziac z wtryskami. Zanim zaczniesz wykladac kase sprobuj zalac dobrego paliwa 98 oktanow albo vpower 100 oktanow z shella ewentualnie jakis uszlachetniacz do benzyny. Na forum bylo ktore sa dobre a ktore nic nie warte.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
Sonda lambda?
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Stanowczo masz czasami za ubogą mieszankę. Też podejrzewałbym przekłamamia sondy lambda.
Kai
Opublikowano
  • Autor
Przecież na zimnym sonda nie ma z tym nic wspólnego, a zaraz po odpaleniu takie objawy jak najbardziej występują. Geeralnie są cały czas. Spróbuje ją odłączyć wogóle i zobaczę
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież na zimnym sonda nie ma z tym nic wspólnego, a zaraz po odpaleniu takie objawy jak najbardziej występują. Geeralnie są cały czas. Spróbuje ją odłączyć wogóle i zobaczę

Tak, tylko, że to, co sonda "uzna" za poprawne przy ciepłym silniku, jest zapisywane i zimny silnik chodzi właśnie na tych ustawieniach, oczywiście skorygowanych o temperaturę.

Jeżeli była felerna w rozumieniu, że nie zrypana, tylko dawała błędne odczyty, to odłączenie jej nie pomoże. Przydałby się reset DME.

Kai
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
No więc nareszcie zabrałem się za sprawdzanie co może być przyczyną. Odpiąłem sondę, zrobiłem reset kompa i nic. Dalej strzały. Moim kolejnym krokiem było odłączenie przepływomierza i reset. Odpaliłem i dokładnie tak samo jak było. Wydaje mi się, że po jego odłączeniu silnik powinien dostać poważnych zaburzeń w pracy. Czy mogę przypuszczać, że to PRZEPŁYWKA jest winna strzałom w dolot po tym krótkim teście?
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
Ja miałem dokładnie to samo. Wymieniłem wtryski i poprawiło się. jednak po przejechaniu kilku tysięcy zaczęło się to dziać znowu na zimnym silniku.