Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W swojej BMW posiadam czujniki parkowania tylko z tylu ,czy istnieje jakas możliwość zeby z przodu tez były ? Czy ktoś spotkał sie z tym tematem ?

Pytam z ciekawości bo mam możliwość kupna zderzaka M i tam są juz dziury zrobione .

Albo czy ktoś spotkał sie z jakimiś czujnikami co maja taki sam sygnał jak BMW ?

Opublikowano

Jak sie orientowalem to jest kilka opcji:

-domontowac oryginalne (kupa kasy)

-zamontowac tanie chinskie go**no za 100 pln

-olac temat, napradwe potrzebujesz czujniki na przod? Ja w trudnych sytuacjach podnosze fotel o dwa stopnie i wszystko widze jak na dloni. Tez mam tylko tyl i ciesze sie, ze nie zdecydowalem sie na dodanie przodu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Zakupiłem niedawno bmw 320d niestety bez czujnikow parkowania. Mam pytanie czy jakbym chciał dołożyć czujniki, jest także możliwość aby animacja była wyświetlana na wyświelaczu navi prof. ? tak jak to wychodziło orginalnie ?

Albo jakbym zamontował kamerkę cofania to jest możliwość wyświetlania obrazu na orginalnym radiu ?

Opublikowano
(...) Mam pytanie czy jakbym chciał dołożyć czujniki, jest także możliwość aby animacja była wyświetlana na wyświelaczu navi prof. ? tak jak to wychodziło orginalnie ?(...)

Tak, jeżeli zamonntujesz oryginalne czujniki wraz ze sterownikiem. Potrzeba to jeszcze zakodować.

(...)Albo jakbym zamontował kamerkę cofania to jest możliwość wyświetlania obrazu na orginalnym radiu ?(...)

Jest taka możliwość, przez nie oryginalne emulatory. Zazwyczaj jest to dodatkowa funkcja do niefabrycznych zestawów TV. Jednak jak zagłębisz się w koszty, to Ci przejdzie ochota na kamerkę :wink:

P.S

Będziesz pożyczał żonie samochód, bo może taniej go obłożyć gumowymi odbojami? :D

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cze

9

kto mi powie co potrzebuje aby doposazyc przod w czujniki (hard/sof), mowa o seri na tyl mam brakuje z przodu.

pozdr

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli ma być to zrobione jak z fabryki to konieczne będą:

- moduł PDC (opcja SA508)

- przetworniki ultradźwiękowe (czujniki PDC)

- zestaw mocowań czujników PDC

- centrum sterowania konsoli środkowej (opcja SA508)

- wiązka elektryczna PDC przód

- zderzak z otworami lub ktoś z odpowiednim sprzętem do wykonywania otworów pod czujniki

- dopisanie do klucza wyposażenia opcji $508

- kodowanie

... lub zakup kompletnego zestawu doposażeniowego w PDC przód...

• Członkowie klubu
Opublikowano

Tak, bo nie masz tych elementów teraz w aucie...(mam na myśli przód PDC)

... Moduł PDC też musisz wymienić na odpowiednią wersję... Twój obecny obsługuje tylko tył.

Robiłem takie doposażenia a listę elementów podałem Ci wyżej...

Opublikowano

ile zatem kosztuje takie doposażenie...

posiadam już zderzak z zamontowanymi czujnikami przód,a żeby to uzbroić

i uruchomić...jakie koszta?

Back to the roots...
  • 10 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Kupiłem e90 LCI 320d. Mam navi i półskóry ale nie mam czujników parkowania(myślałem że to było w standardzie). Czy ktoś się orientuję co trzeba zrobić żeby takie czujniki zamontować, co trzeba zrobić oprócz kupienia nowego zderzaka, jak te elementy się nazywają?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Z tego co wiem to można oddzielnie założyć czujniki parkowania, zamontować bez zmiany zderzaka. Taką samą opcje masz też z kamerą cofania, montujesz z tyłu kamerę a w środku podłączasz ekranik. To jest najtańsza opcja. Jeśli chodzi o wbudowanie czujników. No to tutaj jest trochę zabawy.
Opublikowano
Z tego co wiem to można oddzielnie założyć czujniki parkowania, zamontować bez zmiany zderzaka. Taką samą opcje masz też z kamerą cofania, montujesz z tyłu kamerę a w środku podłączasz ekranik. To jest najtańsza opcja. Jeśli chodzi o wbudowanie czujników. No to tutaj jest trochę zabawy.

Dzięki za odpowiedź.

A reszta sprzętu?

Opublikowano
Może ktoś by napisał dokładnie jakie części są potrzebne do doposażenia w oryginalne PDC tył ? I najlepiej jak połączyć to w całość czyli którędy wiązki idą i gdzie :)