Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 24.04.2024 o 14:15, Użytkownik525xd napisał(a):

Statyczna w krk około 1200-1500zl z olejem i filtrem/miską 

napisz jak mozesz gdzie bo musze zrobic a cena ok .

Opublikowano
14 godzin temu, max1971 napisał(a):

napisz jak mozesz gdzie bo musze zrobic a cena ok .

1100 średnio statyczna kosztuje. 1500 to kosmos

Opublikowano

Niestety lokalny rynek w Krakowie rządzi się swoimi prawami i za wymianę krzyczą 2000, jeszcze pewnie zalezy czym podjedziesz to jeszcze dorzuci lub ewentualnie cos urwie. Już podesłałem koledze namiar na dobry serwis chyba tam wyszło mu poniżej 1400 za komplet i blisko centrum. 

Opublikowano

Witam Panów. Przebieg 255k i prawdopodobnie nigdy nie zmieniany olej w skrzyni. Na zimnym mam wrażenie jakby auto za bardzo się wyrywało do przodu i trochę szarpie / gdy auto się trochę rozgrzeje ( niekoniecznie do samego pionu) to te objawy ustępują i skrzynia wtedy chodzi bdb - wymieniać olej czy nie tykać? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie w tej materii bo w poniedziałek zostawiam auto u mechanika i muszę się zastanowić czy zlecać tą wymianę oleju w skrzyni czy nie.. 

Opublikowano
Godzinę temu, derlysy napisał(a):

Wymieniać statycznie. Poduszki od silnika i skrzyni obejrzyj.

Poduchy świeżutkie, pod koniec maja wymieniane ( ori ). A z tą wymianą oleju w asb to jestem totalnie rozdarty bo dociera do mnie dosłownie taka sama ilość ' głosów' żeby wymieniać jak i żeby nie wymieniać.. 😂

Opublikowano

Przy tym przebiegu statyczna będzie na plus. Dynamicznej bym się nie odważył. Co tu być rozdartym. I dodam że po statycznej bym pojeździł z 10tys i znów statyczną zrobił. Chyba że teraz zrobisz statyczną z wyjęciem mechatroniki to zleci koło 7 litrów. Jeśli bez to koło 5.

Opublikowano

Panowie, takie rzeczy trzeba robić samemu!

Koszt części OE miska + olej ZF Lf to koszt ok 500-700 zł.😀 dotyczy 8HP45Z, wymiana statyczna oczywiście 😀

resztę robimy dla siebie i dla własnej przyjemności 😀

Opublikowano (edytowane)

nie trzeba kompa... są dwie procedury jednan BMW z użyciem kompa (otwiera  elektrozawory wymuszając przepływ przez wymienniki ciepła)  druga ZF która jak jest w układzie skrzyni automatycznej chłodnica (wymienniki ciepła) nakazuje początkowo wlać wiecej 0,5L oleju.

Generalnie z użyciem kompa jest szybciej bo nie trzeba rozgrzewać oleju po wymiane do 75°C a potem studzić skrzyni do 30°C w obu procedurach finalny pomiar poziomu oleju jest przy temperaturze ok 40°C

Pozdrawiam 

Edytowane przez Jack-Strong
Jack_Strong-