Skocz do zawartości

wymiana żarówki w panelu sterowania nadmuchem????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie co do wymiany żarówki w panelu nadmuchu. Zdjąłem pokrętła, odkręciłem plastikowy panel i widzę żarówkę w jakiejś czarnej kwadratowej obwódce. Nie bardzo wiem jak dalej się zabrać do wymiany???Czy podświetlenie włącznika świateł mijania podobnie się zmienia?? Z góry dziękuję za pomoc!!!
Opublikowano

Jesli dobrze pamietam to zarowke wykreca sie razem z ta kwadratowa czarna obwodka- ja uzylem pincety zakonczonej plasko zeby sie do niej dobrac ]:-> Pozniej zarowke wyciagasz z "tego czarnego czegos" :) wciskasz nowa i spowrotem wkrecasz - pulpit lepiej wyglada jak pokretla od nawiewu sa podswietlane. :]

Wlacznik swiatel hmm.. jak zdejmiesz go to z drugiej strony bedziesz mial taki okragly plastik wygladajacy jak zaslepka - trzeba go wyciagnac to nasadka w ktorej jest zarowka. W moim przypadku poprzedni wlasciciel wkladal ja nieumiejetnie i wyciagnalem sama nasadke -zarowka zostala w srodku Nie moglem jej wygrzebac w zaden sposob (spalila sie i "zapiekla" w plastiku - poradzilem sobie pinceta o spiczastych koncach-rozdrobnilem i powyciagalem kawalki).

Wymiany w BMW318 r.93 Ale u Ciebie chyba powinno byc podobnie :)

Pytanie dodatkowe - co u was w nocy przy wlaczonych swiatlach podswietla sie ? (u mnie : zapalniczka, popielniczki, sterowanie nawiewem, przelacznik swiatel, oczywiscie zegary, ustawianie swiatel, jasnosc podswietlenia zegarow, przyciski od el. szyb... wiecej w tej chwili nie pamietam;) Zastanawiam sie czy przycisk od blokowania otwierania szyb tez powinien "swiecic"... hmm

Opublikowano
  • Autor
Wszystko gra dziekuje za podpowiedz. tylko mam problem z włącznikiem świateł. To pokrętło mam poprostu wyciągnąć do siebie czy jest na to jakiś patent? Bo u mnie ni jak nie chce zejsc. A druga kwestia to w sklepie BMW powiedzieli mi że jest to przełącznik zespolony i nie da rady wymienić żarówki :cry: Pewnie jak się z tym uporam to stwierdzę jak jest rzeczywiście, a narazie to nie moge zdjąć tego draństwa. :?
Opublikowano
Jesli dobrze pamietam to u mnie byl tam taki okragly bialy plastik na wierzchu czarnej tuleji - wyciagalem go przez podwazenie go od dolu cienkim plaskim srubokretem a wkladalem wciskajac juz z wymieniona zarowka. Mozliwe ze u Ciebie jest inaczej.
Opublikowano
Żarówkę w włączniku świateł wymienia się , u siebie to robiłem . Należy od spodu odkręciś wkręt i wyjąć cały ten plastik na którym jest włącznik. Po wyjęciu widać żarówkę . A nazwali go zespolonym bo włącznik jest razem z tym plastikiem jako całość
Opublikowano

Fajnie by było gdybyś wysiłek skierowany w napisanie posta ukierunkował bardziej w funkcję Szukaj, o czym zresztą masz przypomniane pod nickiem.

[...]tylko mam problem z włącznikiem świateł. To pokrętło mam poprostu wyciągnąć do siebie czy jest na to jakiś patent? Bo u mnie ni jak nie chce zejsc.[...]

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=15845

http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
  • Autor
Byłoby miło Peet gdybyś za nim komuś zwrócisz uwagę przeczytał całe pytanie a nie wyciągał cytaty z tego co pisze. O włącznik świateł zapytałem przy okazji. Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedź. Tobie Peet również. P.S. Jestem świerzym użytkownikiem i to też widać pod moim nickiem! Pozdro
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam.

dostalem sie do tego czegos ale za cholere nie umiem wyciagnac z tej czarnej kwadratowej oslonki tej zarowki. na pewno da sie ja wyciagnac? a moze kupuje sie razem z tym czyms?

z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Jesli chodzi o podwietlanie świateł, to jest tak, ostatnio wymienialem tam zaróke i tez siedzi w czyms takim z czego trza wyjac zarowke. Teraz jak owyjac ta kratke??

na dole pod kratka masz taką śrubkę namacasz ją pod spodem muisz ja odkrecic i po prostu wyjac tylko nie na sile tylko delikatnie wymieniasz zarowke wkladasz ten panel calod swiatel i wkrecasz ta śrubkę na dole

pozdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
witam.

dostalem sie do tego czegos ale za cholere nie umiem wyciagnac z tej czarnej kwadratowej oslonki tej zarowki. na pewno da sie ja wyciagnac? a moze kupuje sie razem z tym czyms?

z gory dzieki za pomoc

Żarówke wyjmuje się z tej oprawki czarnej ale może się tak zdarzyć że styki w żarówce zaczepią o coś w oprawce bo to żarówki które styki maja z takich dwóch lużnych blaszek po bokach, zresztą kup żarówke to sam zobaczysz jak to wyglada.