Skocz do zawartości

[F10] 2010r. adaptive headlights + high beam assistance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam BMW F10 535i 2010r. z następującymi opcjami:

522 XENON LIGHT

524 ADAPTIVE HEADLIGHTS

5AC AUTOM. HIGH-BEAM HEADLIGHTS CONTROL

Kupując auto byłem przekonany, że ta kombinacja daje efekt jak w tym filmie:

natomiast to wygląda tak, że auto po prostu gasi długie światła, gdy rozpozna pojazd z przodu. Nie byłem w stanie doszukać się na ten temat w instrukcji obsługi, doszukałem się jednak wątku http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=929114, który opisuje podobny problem (dotyczący USA i rzekomych przepisów zabraniających takiej technologii). Moje auto jest z Szwajcarii, więc z tym akurat nie powinno być problemu.

Czy to jest kwestia jakiegoś ustawienia, przeprogramowania, czy jednak brakuje mi jakiejś opcji po prostu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile się nie mylę to pełna adaptacyjność świateł (maskowanie, itd.) pojawiła się w ksenonach dopiero od LCI...
Opublikowano

I to i tak nie działa tak sprawnie jak w ledach.

pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm...?

Owszem matrycowe LED działają lepiej (to wynika z ich konstrukcji - mają więcej stref maskowania), ale adaptacyjne ksenony w F10 działają bardzo dobrze (przynajmniej w wersji po LCI).

Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, że w ksenonach można zrobić tak sprawnie działającą adaptację.

Opublikowano
Czy to jest kwestia jakiegoś ustawienia, przeprogramowania, czy jednak brakuje mi jakiejś opcji po prostu?

To nie te reflektory i w 2010r nawet LEDow jeszcze nie bylo, wiec dziwie sie jak mogles w ogole o tym pomyslec. Ja mam adaptacyjne LEDy w 2015, ale tez nie do konca tak to dziala jak na filmie, bo takie swiatla ponoc 7mka miala w Adaptive LED jak na filmie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Adaptive xenon przynajmniej w F30 działa idealnie. Wycina inne samochody aby nikogo nie oślepiać i doświetla wszystko to co można wokół, dokładnie jak na filmiku który ktoś wyżej zamieścił. Nie sądzę żeby w F10 było gorzej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jest gorzej, system działa bardzo dobrze.

Istotne jest też to, że się nie gubi - tzn. praktycznie nie zdarzają się w ogóle sytuacje, żeby ktoś błyskał z naprzeciwka będąc oślepionym.

Opublikowano

A w Batumi pewnie też działa dobrze, no i fajnie...

W 2010r nie było w f10 lamp z maskowaniem.

524 ADAPTIVE HEADLIGHTS - popularnie zwane skrętnymi + doświetlanie przy małych prędkościach.

5AC AUTOM. HIGH-BEAM HEADLIGHTS CONTROL - automatyczna kontrola zwykłych długich, czyli zwykła klapka na soczewce i czujnik natężenia światła w przedniej szybie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To miała być ironia do tego że niektórzy się odezwali na temat działania systemu w innych modelach.

Ale te posty napisano tylko dlatego że ktoś wyżej napisał że w ksenonie nie działa to sprawnie.

Opublikowano
a w temacie .... odkoduje ktos taki błąd DTC E12C20 ??? przy próbie włączenia asystenta drogowych wywal błąd ( LCI 520d xDrive ) :|