Skocz do zawartości

termometr pokazuje temperatury minusowe (np - 40) a jest +20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

termometr w moim bmw e39 za kazdym razem gdy go odpalam informuje mnie ze sa temperatury minusowe, od - 15 do - 40 a w rzeczywistosci jest grubo powyzej +10

czy to da sie naprawic czy mam kupic nowy termometr? ile to bedzie mnie kosztowalo?

Opublikowano
Wejdź do kanału i pod lewym reflektorem w przednim zderzaku jest czujnik, odepnij go i dokładnie przeczyść styki, sprawdź czy masa dobrze łączy i powinno być ok. Miałem to samo u siebie i pomogło.
Opublikowano

Wszystko się zgadza.

Coś jest nie tak z samym czujnikiem, wtyczką lub przewodami i jak napisali przedmówcy - potwierdzam.

Lecz co do lokalizacji samego czujnika to mieści się on z prawej strony pod zderzakiem, a przed kołem w powiedzmy trójkątnym fragmencie nadkola ( przeważnie najczęściej ulega on zniszczeniu, dojeżdżając np do krawężnika)

Opublikowano

wielkie dzieki za wszystkie wskazówki!

czujnik temp znalazlem za halogenem po prawej stronie

byl czysty i dobrze podlaczony, odlaczylem i zawiozlem go do elektryka zeby sprawdzic czy jest sprawny, niestety nie zna on jaka wartosc powinien on wskazywac

czy zna ktos jaka powinna byc wartosc czujnika temperatury w bmw e39?

teraz jest ok 4,5

Opublikowano

W e36 sa dwa czujniki, wiec jak znalazles jeden czujnik, to poszukaj drugi czujnik, mniej wiecej w tym samym miejscu po drugiej stronie auta.

Mi jak sie jeden czujnik kiedys odlaczyl to mialem dokladnie to samo. W e36 czujniki sa umieszczone we wlotach powetrza skierowanego na tarcze hamulcowe, po lewej i po prawej stronie.

Oba czujniki sa rozne, jeden jest plaski a drugi w postaci takiego bolca.

Bardzo mozliwe ze masz drugi czujnik, i moze akurat z tym drugim jest cos nie tak.

Pozdro.