Skocz do zawartości

e60 530d akumlator wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam musze wymienić aku orginalny jest 90a 900ah a ja kupiłem vartę h3 100a 830ah bo taki mi wyskoczył po sprawdzeniu na stronie varty. Pytanie czy mogę śmiało go instalować do autka no oczywiście potem adaptacja
Opublikowano
  • Autor
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. Pozdro Andrzej
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No nie bardzo śmiało bo ten 90AH 900A to jest akumulator w systemie AGM a kupiłeś zwykły kwasowo ołowiowy który powinien być ładowny innym napięciem. Trzeba przekodować kompem.
Opublikowano
kazda wymiane trzeba zakodowac,niewazne jakie aku
Opublikowano

Witam

Wydaje mi się że mówicie o 2 różnych rzeczach. Przy wymianie aku na taki sam typ i wartości prądu wystarczy tylko REJESTRACJA czyli poinformowanie kompa o wymianie. Zmiana typu aku natomiast AGM<>klasyczny to już zmiana kodowania wyposażenia (FA)

Pzdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolega luther ma racje, przy wymianie na taki sam wystarczy zwykła rejestracja czyli skasowanie parametrów które sczytał wcześniej IBS, natomiast przy zmianie pojemności AH lub typu akumulatora jak w tym przypadku trzeba zmienić wartości + zakodować.
Opublikowano
Jeśli mówisz o samej rejestracji nowego akumulatora to może być to praktycznie dowolny sprzęt diagnostyczny, np Bosch KTS, Texa, Delphi itd. niekoniecznie musi to być ICOM z oprogramowaniem ISTA D (Rheingold) czy DIS. Natomiast jeśli chcesz zmienić np AGM na zwykły albo zmienić wartość Ah (np ze 110 na 90) w sterownikach i w Vehicle Order to najlepiej NCS Expert z kabelkiem D-CAN (najszybciej) albo ICOM i ISTA P.
Opublikowano
  • Autor
Posiadam inpe , iste d, ncs expert i Delphi . Czy ktoś mógłby przeprowadzić przez kodowanie ncs
Opublikowano

Musisz najpierw sprawdzić czy masz w aucie AGM czy zwykłą. 100 Ah nie występuje w BMW jako tako i powinieneś przeprogramować autko na 110Ah choć nie musisz jeśli nie chcesz. Ale odpowiem Ci tak: wyobraź sobie ze faktycznie w sterowniku zapisane masz 90Ah a wsadzone 100 to komputer myśli ze masz 90 i ładuje tylko jak 90Ah czyli może być za mało i bateria może nie wytrzymać np 5 lat a tylko 2. Natomiast jak masz zakodowane na 110Ah a wsadzone 100 to już troszkę co innego. Jak zrobisz Twój wybór. Jak to zrobić w NCS masz w tym wątku http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=262130

Sama rejestracja nowego aku to:

-dla INPA:wybierasz model, typ silnika,następnie Status (F5), PM-IBS (F5), kliknij Exchange (F5), powinno wyskoczyć okienko (OK);

- dla Toolset 32: Datei > SGBD, Gruppendatei Laded > Wybierz .PRG w zależności jaki masz silnik, np. DDE7.prg czy MSD80.prg > Kliknij Open-> podświetl steuern_batterietausch_registri

następni Job > Job Einmal Ausfuhren (run job once)

Powinno pisać Job_status = okay.

-w Rheingold nie pamiętam co dokładnie klikać bo nie mam podłączonego do auta ,ale po połączeniu z autem szukać coś jak battery registration albo register battery change i postępować wg instrukcji programu. Rheingold może wymagać podania specjalnego kodu na naklejce akumulatora która znajduje się tylko na OEM BMW.

-w Delphi powinieneś sobie poradzić bo zapewne masz po polsku i szukać hasła wymiany akumulatora.

Ja u siebie zmieniałem programowo (zmianiałem VO i kodowałem autko a potem rejestracja) ze 110AH na 90Ah bo akurat taki dostałem za darmo z prawie nowej beemki. A rejestrację robiłem KTSem Boscha bo mam najlepiej obcykane i szybko idzie.Wszystko oczywiście poszło OK. Jak kupowałem autko sprzedawca mówił że jest nowa bateria ale dość słaba bo auto stało trochę. Okazało się że miał wsadzone 80Ah 6 letnią używaną baterię no ale oryginał BMW zamiast 110Ah :wink:

Opublikowano
  • Autor
Dzięki bardzo ja już zarejestrowałem przez Delphi ale tak jak mówicie będę musiał zakodować ncs-em jest to mój pierwszy raz z ncs-em bo inpe iste i jeszcze kilka innych używam prawie na codzień. Pozdrawiam Andrzej
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jestem kobietą mam pierwsze auto bmw tył akumlator jak go wyjąć na nim jest pełno kolorowych oznaczeń i kabelków nie wygląda jak normalny stary akumlator proszę o info
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skąd jesteś dziewczyno, to może znajdzie się tu ktoś z Twojej okolicy i Ci pomoże, no i po co go wyjmujesz?

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano

Każdy mechanik nawet amator sobie powinien poradzić z wymianą, gorzej z adaptacją. Zbyt banalne żeby to opisywać. Poglądowy filmik: