Skocz do zawartości

[e39]Czujnik deszczu a automatyczne zamykanie szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie znalazłem podobnego tematu, więc mam takie pytanie, czy da sie zmienic ustawienia w taki sposob, zeby wykorzystac czujnik deszczu do automatycznego zamykania szyberdachu gdy samochod stoi zamkniety, a najlepiej szyberdachu i szyb?

Chodzi o to ze bedac w pracy chciałbym zostawiac uchylone szyberdach i ewentualnie lekko uchylone szyby, zeby w samchodzie był przewiew żeby samochód sie nie nagrzewał w srodku na postoju, ale zdarza sie ze w ciagu dnia z ładnej pogody robi sie zawierucha i leje deszcz. Niestety nie zawsze pamietam, lub nie zawsze moge wyleciec na parking i pozamykac samochod, w zwiazku z tym chciałbym sie dowiedziec czy mozna cos zrobic, zeby samochod sam czuwał nad tym czy pada i sam sie zamykał.

Moje bmw to 530i po lifcie końcówka 2002r.

Bede wdzieczny za pomoc,

Pozdrawiam

Opublikowano
ciekawy pomysł, jeśli nie da się wykorzystać ori czujnika deszczu to może jakiś dodatkowy, ale pewnie zabawy z tym będzie. Poczekamy na jakiegos elektryka, niech coś doradzi
Opublikowano
Mysle ze ori czujnik powinien wystarczyc, natomiast moze to kwestia dolozenia jakiegos modulu, ale najbardziej bym sie ucieszyl gdyby to była kwestia odchaczenia czegos w sofcie. skoro wycieraczki dzialaja to dlaczego miałyby szyby i szyber nie działac. Na necie gdzies widziałem filmik z e39 w ktorej działało takie zamykanie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fabryka nic takiego niestety nie przewidziała.

Trzeba by jakoś modzić.

Z półśrodków masz przewietrzanie wnętrza ustawiane na konkretną godzinkę, możesz sobie np. 30 minut przed wyjściem z pracy ustawić, będziesz miał chłodniej w środku.

Opublikowano
gdyby nawet dałoby się to zrobić problem możne pojawić się z poborem prądu gdyż czujnik musiałby być ciągle aktywny co przez 8 godzin moze byc problemem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sądzę że taki czujnik nie będzie pobierał więcej prądu jak fabryczny alarm w samochodzie, także z tego powodu bym się nie zniechęcał :wink:
Opublikowano
Sądzę że taki czujnik nie będzie pobierał więcej prądu jak fabryczny alarm w samochodzie, także z tego powodu bym się nie zniechęcał :wink:

Też tak sądze.

Napisałem wczoraj maila do BMW Rawski, w tej sprawie, ale narazie nie dostałem odpowiedzi.

Podobno w e90 jest to mozliwe, ale to nowszy samochod.

w e39 jest sporo podobnych rozwiazan, np zamykanie?otwieranie szyberdachu i szyb z pilota, mogloby to działac na tej samej zasadzie, tylko sygnał zamiast z pilota szedłby z czujnika deszczu.

Mam jakiś pomysł jak to zrobić technicznie, ale nie wiem czy warto sie samemu z tym bawić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też szukałem, ale nic ciekawego nie znalazłem.

Chce u siebie dołożyć czujnik RLS, to myślałem że od razu zrobił bym domykanie szyb.

Opublikowano
Podobno RLS był montowany w e39 fabrycznie, po czym mozna poznac czy jest? Bo u mnie jak jest widno, to nie zapala sie lampka nad lusterkiem w daszku otwieranym, czyli wyglada na to ze mam jakis czujnik zmierzchu. Czy to o to chodzi?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie o to chodzi.

RLS masz wtedy kiedy na przełączniku do świateł masz dodatkową pozycję "A" na lewo od położenia "zero".

RLS służy do automatycznego włączenia świateł mijania, i prawdopodobnie tylko do tego.

U siebie też zauważyłem że czasem lampka się w dzień nie zaświeci, ale różnie z tym bywało, więc nie wiem czemu tak się dzieje, a czujnika nie mam raczej żadnego.

No chyba że lampka orientuje się np. po czujniku z panelu klimatronika.