Skocz do zawartości

Bmw E39 523i 1997 sedan pytanie na temat palników do xenonow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupilem lampy przedliftem hella xenonki z orginalnymi przetwornicami hella i palnikami osram wymienilem regulatory po zalozeniu bylem na ustawieniu lamp i zauwazylem ze lewa lampa gorzej do swietla i czasami gasnie i teraz pytanie bo chcialem kupic palniki nowe tylko teraz jakie pelno zamiennikow i orginalow raczej mysle o zamienniku sprzedawca mnie na straszyl w sklepie motoryzacyjnym zebym nie kupowal najtanszych zamiennikow gdyz potrafia eksplodowac wewnatrz lampy dziwne bo w tamtych lampach chinskich jezdzilem na najtanszych xenonach przez 7 lat i nigdy nic nie eksplodowalo co 2 lata wymienialem palniki lub przetwornice.

• Moderatorzy
Opublikowano

Co 2 lata palniki albo przetwornice wymieniałeś? :shock:

Oryginalne palniki są przewidziane na conajmnie 3000h świecenia, co przy średniej prędkości przelotowej 40km/h daje 120 000 km żywotności palników w oryginale.

Jak chcesz to możesz nawet po 20pln za sztukę ładować, miałem takie po poprzednim właścicielu, tyle, że świeciły gorzej niż zwykłe H4 - plamami, rozproszone. Do tego przy takich palnikach nie ma się co dziwić, że przetwornice w takim tampie Ci siadały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E39 po spaleniu się oryginalnego żarnika D2S 6000K w warsztacie wymienili mi na zamiennik Xenotec 6000K. Działały 3 lata aż do sprzedaży auta,były ok.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie kumam słowa zamienniki przy palnikach do xenonów.Znaczy,że ori to tylko Osram i Phillips?

A może są takie z logo Bmw i to są ori?

Niezależnie od pseudoteori tych co płacą parę stówek za palnik ja w kolejnym aucie wymieniam na palniki Vortex (50 pln.za 2szt.)i nie uwaliłem przetwornicy,instalacji ani żadnej innej części. Świecą naprawdę dobrze i nie zdarzyło się,by ktoś mi mrugnął,że go oślepiam.Dodam,że mam ori xenony w e39 a na obecnych Vortexach latam już trzeci rok.Wcześniej w Pastuchu B6 też miałem Vortexy i na takich sprzedałem.Każdy ma jednak wolny wybór.

Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
Nie chodzi o to ile palniki lat pracują, ale jak świecą. Należałoby porównać Osram, Philips z tańszymi zarówno w warunkach labratoryjnych jak i rzeczywistych.