Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić sobie radio Alpine i zastanawiam się jak zrobić dobry bas do autka.

Auto to E36 sedan. Posiadam w tym momencie 6 seryjnych głośników Nokia. Zamierzam je zostawić a do bagażnika wrzucić wzmacniacz i pudło basowe.

I tu rodzi się problem:

- po pierwsze czy te głośniki seryjne wystarczą aby osiągnąć przyzwoite brzmienie tonów średnich i wysokich

- czy mając pudło basowe w bagażniku który jest dobrze wyciszony jestem w stanie wycisnąc dobre brzmienie, kanape mam zamontowaną na stale.

Słyszałem ze jest to problem przez to wyciszenie w bagażniku jest głośno a do kabiny tego dzwięku za wiele nie słychać.

Czy może lepiej kupić wielodrożne głośniki na tylną pułke, a z subwooferem dać sobie spokój. Auto jest zadbane i dodatkowe dziury w półce czy tapicerce nie wchodzą w gre.

Prosiłbym o rade

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
czy ma ktos to radyjko i moze mi powiedziec jak gra?? nie jest to "najwyzsza półka"ale po alpine mozna sie spodziewac, ze nawet słabsze modele mają dobre brzmienie... a moze się mylę??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Standardowe głośniki wystarczą w zupełności. Ja mam komplet głośników Clariona i grają ok. Do tego bass w bagażniku z konkretnym(przegrzebanym przeze mnie) wzmacniaczem i dodatkowym aumulatorem. Wyciszenie masz może dobre, ale jak wymontujesz worek na narty i otworzysz podłokietnik tylnej kanapy - będzie ok...

W poprzedniej E34 miałem tak zrobione, że w miejsce worka na narty wsadziłem deskę z głośnikiem - też efekt bardzo dobry. Wtedy bagażnik był pudłem :)

Kai
Opublikowano
witam ja mam co prawda compacta i poweim Ci jak ja mam muzyke założoną i naprawde brzmi pięknie. Proponował bym Ci do seryjnych głośników kupić jeszcze tweeterki na słupki wzmacniacz i skrzynie koniecznie zamkniętą zobaczysz jak brzmi. a co do alpine każde gra dobrze bo to alpine. pozdrawiam
Opublikowano
Standardowe głośniki wystarczą w zupełności. Ja mam komplet głośników Clariona i grają ok. Do tego bass w bagażniku z konkretnym(przegrzebanym przeze mnie) wzmacniaczem i dodatkowym aumulatorem. Wyciszenie masz może dobre, ale jak wymontujesz worek na narty i otworzysz podłokietnik tylnej kanapy - będzie ok...

W poprzedniej E34 miałem tak zrobione, że w miejsce worka na narty wsadziłem deskę z głośnikiem - też efekt bardzo dobry. Wtedy bagażnik był pudłem :)

Niestety nie mam worka na narty, a kanapa się nie składa. Przypuszczam że cięzko będzie uzyskać dobry bas z bagażnika, to wyciszenie i zabudowa jest naprawde dobra.

Pozdrawiam

Opublikowano
:8) ja mialem tez zmacniacz blaukpunta 2x320 i tube nawet to soie radzilo ale nie bylo to co mialo byc a wienc sie zastanow pozdro :modlitwa:

BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano
:8) ja mialem tez zmacniacz blaukpunta 2x320 i tube nawet to soie radzilo ale nie bylo to co mialo byc a wienc sie zastanow pozdro :modlitwa:

Również miałeś problemy z wyciszonym bagażnikiem?

Ja się zastanawiam nad zamontowaniem większych i mocniejszych głośników w tylnej półce, widzialem przejściówki na te 13 i 6x9 w miejsce oryginalnych. Macie może sprawdzone modele tych głośników?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja się zastanawiam nad zamontowaniem większych i mocniejszych głośników w tylnej półce, widzialem przejściówki na te 13 i 6x9 w miejsce oryginalnych.

Pozdrawiam

Ja osobiście nie polecam elips 6x9, i wogóle żadnych innych, nie lubie tego specyficznego basu z elipsy.

zainwestuj w dobry zestaw z przodu + jakaś skrzynka do bagażnika (np JBL), spokojnie "pokona" wygłuszenie bagażnika, no i oczywiście wzmacniacz do tego wszystkiego, bo do radyjka szkoda podpinac może byc np jakis 4 kanałowy (2 kanały na przedni zestaw + zmostkowane dwa na subwoofer).

co do radyjka to Alpine zawsze jest dobrym wyborem.

Opublikowano

Witam. Ja tez mam taką samą sytuację czyli bez dzielenia siedzeń, worka na narty itp. Jest za kanapą blacha w całości, bez żadnych nacięć, wycięć i tego typu rzeczy :mad2: .

Przed zamontowaniem sprzętu też się obawiałem jak to wszystko będzie grało skoro nie można się przebić do wnętrza :duh: . Zainwestowałem w niższej klasy Rockforda RFP 4412 30cm (200 rms, 400max) Skrzynia typu bass reflex, gdyz jest głośniejsza i wegług mojego uznania basik niżej schodzi niż w zamknietej skrzyni. Poniżej link to tego typu suba (tylko nieco większego 38 cm)

http://www.allegro.pl/search.php?string=rockford&category=709&country=1

Na tył zamontowałem od dołu elipsy lightning audio 75rms, 225max(korporacja rockforda) link poniżej

http://www.allegro.pl/item107214154_najlepsze_rockford_lightning_audio_zobacz.html

Całość podpięta pod wzmacniacz Crunch power one 2x75 + 1x150 (rms) i kondensator 1F :D

Po roku uważam, że wzmacniacz ten jest minimalnie za słaby i przydałoby się zwiększyć moc w mostku do 200W rms, ale to może skutek ubytku słuchu przez głośne słuchanie muzyki w aucie :mrgreen: .

Jak na razie to używam tego sprzętu ponad rok i jestem bardzo zadowolony :cool2: .

Jeśli chcesz się przebić z dźwiękiem to niestety trzeba kupić coś porządnego a nie jakąś tandete :nienie: . Dla porównania kolega jak wsadził mi do bagażnika skrzynie Blaupunkta 750W i podpieliśmy pod mój wzmacniacz to głośnik ledwo zipiał wypruwając z siebie flaki :duh: do tego grał o wiele gorzej od mojego niby dużo słabszego Rockforda :mrgreen: . Mam nadzieję, że trochę pomogłem a wnioski wyciągnij sam... :D

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Dzieki wam wszystkim za pomoc, wasze propozycje są naprawde ciekawe i wierze, że u mnie by się sprawdziły. Niestety ceny też są z wyższej półki, ale coś za coś. Na początek kupię jakieś radyjko Alpine tak do 1000 zł, jak pozwolą mi finanse to modyfikacja ma możliwość rozwoju w kieruku przez was poleconym.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja polecam jednak załozenie do drzwi 16 cm głosnikow i wygłuszenie drzwi

jak 16 beda dobre to gwarantuje ze sam przod zatrzesie Ci autem a jak mało to do bagaznika jakis 25 lub 30cm basik w skrzyni

te oryginały a nawet zamiana ich na lepsze 13 nigdy nie da tego (nawet w 1/3) co głosnik w drzwiach

troche pracy było ale efekt ......... :))))

http://www.members.lycos.co.uk/djcrow/drzwi.jpg

http://www.members.lycos.co.uk/djcrow/drzwi2.jpg

Opublikowano

zgadzam sie z przemo tds i djkarol :cool2: tylko ze ja inwestujac w dobry zestaw przedni zrobilbym to na zestawie 3-droznym (ktorego zaden nawet najlepszy 2-drozny nie zastapi) i zapialbym to wszystko 4-kanalowym wzmakiem dajac dwa kanaly na midbasy i dwa na sredni + tweeter. oczywiscie polecam zestaw hi-endowy (AD, Morel, DLS, Focal) na dorabianych zwrotnicach. 90% osob nie odczuje nawet braku subwoofera przy takiej konfiguracji :8)

ps. az zal nie wykorzystac szansy na dolozenie sredniotonowek gdy fabryka (w e36) daje nam taka mozliwosc fabrycznie.

Bylo: E32 735iA, E36 325TDS, E34 525iA

Jest: E39 523iA, E46 330d

Opublikowano

no tak tylko ze 3-way to juz niezle kosztuje nie mowiac juz o dobrym wzmaku do tego a nie wspominajac o dorobieniu zwrotki bo byle kto tego tez nie zrobi, mysle ze wiekszosci dobre dwudrozne systemowe głosniki wystarcza

sumujac to wszystko mozna powiedziec tak.... jak jest kasa to sie robi jak nie ma to sie wstawia 13 w oryginalne dziury.

Opublikowano

Zgadza sie :8) Koszt takiego zestawu 3-droznego to okolo 2500zl liczac z dorabianymi zwrotkami wlacznie. Wzmak niekoniecznie musi byc z najwyzszej polki, na poczatek wystarczy chocby Ground Zero 4200 za ok. 1000zl - choc oczywiscie bedzie to przepasc w porownaniu do Sinfoni czy Genesis. Ale zagra i tak lepiej niz zestaw 2-drozny nawet na lepszym wzmaku. Pozostaje tez mozliwosc kupienia uzywanego wzmaka za rozsadna cene a wiadomo ze im lepiej wygrzany piec tym lepiej gra wiec ten komponent akurat nie musi byc nowy. Dodatkowo odchodzi nam koszt kondensatora bo do samego 3-way bez suba nie jest konieczny.

Ja jestem za tym zeby robic po malu ale porzadnie a nie co chwila wymieniac sprzet bo jego mozliwosci przestaja nam wystarczac.

Opublikowano

wiesz tak mozna cały czas ze nie wystarcza....... az sie dojdzie do 3-way za 10 tys zł radyjka za 7 suba za np 3 tys kabli za tysiaka itd..... wiec tak jak mowie fundusze to podstawa.

Poza tym kazdy ma inne wymagania bo mi np wystarcza takie w miare nie najgorsze 2 way + subik. gdybym miał nawet wiecej kasy to bym nie wpakował w sprzet do auta a zmienił moja becie na e-39

Opublikowano
gdybym miał nawet wiecej kasy to bym nie wpakował w sprzet do auta a zmienił moja becie na e-39

a po co? przeciez e34 jest i ladniejsze i lepsze niz e39 :dance:

apropos tych naszych dywagacji na temat car audio: skoro ktos chce zainwestowac w przerabianie drzwi w e36 i wymiane seryjnego "sprzetu" to moim zdaniem nie warto przy takim nakladzie pracy ladowac byle czego. bede sie nadal upieral ze glosniki za 400zl nie graja i juz :hand:

zreszta, mozna kupic tez tanszy 3-drozny zestawik...

ale wybor jest przede wszystkim kwestia gustu. jak ktos lubi lansik to system oparty np. na JBL Power sprawdzi mu sie lepiej niz wyrafinowane AD czy Morel - choc kasy wyda niewiele mniej biorac pod uwage ze zapewne naladuje tego sprzetu tyle ze az mu sie ugna sprezyny... :8)

PS. Ja mialem seryjnie system 10 glosnikow w E36 (touring) i uwazam ze to gra naprawde smiesznie, kupa glosnikow, wzmak, a zadnego efektu... :duh: Ale co kto lubi...

Opublikowano

Kwestia gustu :mrgreen: ja tam sobie kupie e-39 e 34 juz miałem

Co do inwestowania to w przerobienie drzwi poszło mi 10zł na mdf i troche pracy :) ale to juz sama przyjemnosc :)

Opublikowano

Kwestia gustu :mrgreen: ja tam sobie kupie e-39 e 34 juz miałem

Co do inwestowania to w przerobienie drzwi poszło mi 10zł na mdf i troche pracy :) ale to juz sama przyjemnosc :)

Opublikowano
Co do inwestowania to w przerobienie drzwi poszło mi 10zł na mdf i troche pracy

no to o paru rzeczach zapomniales :8) 10zl to same pierscienie z mdf'u a co z wytlumieniem drzwi? juz nie wspominam o jakims estetycznym wykonczeniu tych pierscieni co tez cos kosztuje. ale mowiac o inwestycjach mialem na mysli przede wszystkim wklad pracy. wiem ile jest roboty z porzadnym naglosnieniem auta, zwlaszcza beemki :duh: i nie chcialoby mi sie tego robic po to zeby wsadzic marne glosniki. dobra muza w aucie kosztuje i tu sie nic nie zyska probujac na sile ciac koszty. na wytlumieniu, kablach i dobrym zestawie przednim sie nie zaoszczedzi - takie jest moje zdanie. ale nie neguje zestawow 2-droznych, potrafia swietnie zagrac, tyle ze nic nie zastapi middle-range'ow, ani woofery ani tweetery nie pokryja w pelni tego pasma.

a co do kasy to niezupelnie sie jednak z toba zgodze... bo mozna budowac swietny system po malu zamiast od razu naladowac bog wie czego do auta... i wcale sie wtedy tak tego nie odczuje w kieszeni.

Opublikowano

10 zł poszło na przerobke i załozenie dystansow. wytłumienie drzwi to osobna sprawai kwota a na to poszło 100 zł. kable tez sa dobre tak ze bez obaw :)

Estetyczne wykonczenie tez jest i jak za ta kase to mysle ze swietne

http://www.members.lycos.co.uk/djcrow/drzwi.jpg

http://www.members.lycos.co.uk/djcrow/drzwi2.jpg

wiadomo ze w zakładach car audio kosz tego to kilkaset zł i wcale sie im teraz nie dziwie bo wiem ile pracy jest przy BMW :roll2:

Opublikowano
jeszcze jedna uwaga do autora watku: kupuj alpine od CDA w gore, lepiej nawet poszukac uzywki z wyzszej polki niz kupic nowe CDE - roznica bedzie odczuwalna zwlaszcza jezeli chodzi o przestrzen.