Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do ubieglego roku korzystałem ze Snap-In adapterów, moim zdaniem to wygodne rozwiązanie. Zresztą wielokrotnie dyskutowaliśmy już na forum nt. zalet/wad korzystania ze Snap-In.

Jednak przy kolejnej wymianie telefonu w ubiegłym roku stwierdziłem, że szkoda mi (niemalych mimo wszystko) pieniędzy na regularne wymiany adapterów zgodnych z nowym modelem telefonu.

Ostatnio natrafiłem na nowy typ adaptera Snap-In Connect Universal.

https://www.press.bmwgroup.com/global/photoDetail.html?title=bmw-original-accessories-snap-in-adapter-universal-for-iphone-5-5s-5c-6-6-plus-11-2014&docNo=P90167413

Powyższy jest akurat dla iPhone'ów ze złączem Lighting, ale są też uniwersalne adaptery ze złączem micro-usb dla telefonów na Android'zie.

Czy ktoś może korzysta z takowego adaptera?

Zastanawiam się, czy wnosi on jakąś wartość dodaną w stosunku do "normanego połączenia kablem" przez USB w podłokietniku... (jak chociażby wbudowana pętla indukcyjna do anteny dachowej, jaką mają standardowe adaptery Snap-In)

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
U dealera pytałem o adapter do Samsunga S5, cena 650 zł ale powiedziano mi, że nowe adaptery po samsungu S4 montują właśnie universal. W zależności do jakiego systemu iOS czy android.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Orientujecie się czy do adaptera universal wchodzi iPhone 6+ i czy jest to adapter MEDIA?

Pozdrawiam,

M.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Sorry, za głupie pytanie, ale czym różni się podpięcie np. iPhona kabelkiem USB i zamknięciem go w schowku od podpięcia go adapterem Snap-in? Snap-in dodaje jakieś dodatkowe funkcje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właściwie to tylko możliwością korzystania z anteny zewnętrznej (Snap-in ma wbudowaną pętlę indukcyjną).

Jeśli chodzi o kwestie funkcjonalne - to nie ma różnicy.

Poza tym, że jest wygodniejszy w użyciu gdy często wsiada się i wysiada z auta...

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz sobie ten wątek:

http://f15.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1040747

Użytkownicy wymieniają się tam informacjami jakie telefony pasują. Jest też informacja o maksymalnych wymiarach telefonów, które się w nim mieszczą.

Ja po przeczytaniu różnych opinii o tym uniwersalnym Snap-In, odpuściłem go sobie.

W sumie i tak w jego przypadku trzeba wpinać kabelek - więc nie widzę za bardzo wartości dodanej w stosunku do samego kabelka USB...

Gdyby nie to, że telefon noszę w etui to kupiłbym dedykowany Snap-In, bo dopiero to rozwiązanie jest naprawdę wygodne.

Opublikowano

mam sparowny przez bluetooth iphone 6 i oczywiście wszystko ładnie śmiga łącznie z muzyka z iphone radio net z jakieś apki radiowej i nawet internet udało się uruchomić

co zyskam z jeśli iphone byłby w snapinie, poza ładowaniem baterii ? czy snapin daje coś extra ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

oczywiście pełna obsługa książki adresowej ostatnie polaczenia wybieranie również śmiga przez bluetooth wiec do czego ten snapin ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz funkcje Snap-In Universal:

http://mybmw.com.ua/wp-content/uploads/2014/04/PIDoc2254.pdf

Dedykowany Snap-In jest o tyle wygodniejszy, że nie ma żadnego kabelka, który trzeba wpinać w telefon (ma wbudowane złącze pod konkreny model telefonu) i nie ma żadnego "przytrzymywacza" (tej łapki, ktora dociska telefon).

Opublikowano

ale po co mi to wszystko skoro telefon wygodnie siedzi w kieszeni i przez bluetootha mam wszystko poza ładowaniem baterii

Opublikowano

jest to może rozwiazanie dla tych którzy nie maja modułu bluetooth , czy tak ?

Opublikowano
ale po co mi to wszystko skoro telefon wygodnie siedzi w kieszeni i przez bluetootha mam wszystko poza ładowaniem baterii

Właśnie chodzi o to ładowanie telefonu przynajmniej w moim przypadku :mrgreen: W schowku mam tylko wejście usb (nie mam gniazda zapalniczki) w którym mam włożony pendriva z muzyką i chcący naładować telefon muszę odłączyć pendriva :( Dlatego wygodnym rozwiązaniem do ładowania tel jest snap in adapter

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tylko ładowanie baterii.

Snap-In mają wbudowaną pętlę indukcyjnąm dzięki czemu korzystają z instalacji antenowej.

W mieście nie ma to większego znaczenia (poza tym, że telefon w Twojej kieszeni pracuje z większą mocą niż mógłby - gdyż auto to namiastka puszki Faraday'a), ale w mniej zurbanizowanych obszarach dzięki wykorzystaniu zewnętrznej anteny lepiej łapie zasięg.

Opublikowano
W schowku mam tylko wejście usb (nie mam gniazda zapalniczki) w którym mam włożony pendriva z muzyką i chcący naładować telefon muszę odłączyć pendriva :( Dlatego wygodnym rozwiązaniem do ładowania tel jest snap in adapter

Muzykę z pendriva mozesz sobie zgrać na HD w aucie i masz wolne gniazdo USB na ładowanie tel.

Opublikowano

- muzykę zgrywam na HD lub ciągnę z pendrive w schowku nad nogami pasażera

- póki co nie zauważyłem żadnych problemów z zasięgiem nawet jadąc na moją weekendową wieś gdzie nadajniki GSM są rzadkością

- a bateria w ostatnim iphonie naprawdę spisuje się dobrze to pewnie sami wiecie

mając moduł media bluetooth snapin nie wiele lub nic nie daje.

Pemek - czytałem w instrukcji że nie wolno podłączać urządzeń do ładowania do tego USB w schowku pasażera to wejście służy do zgrywania danych jak muzyka mapy profile uzytkownika

Opublikowano

Właśnie chodzi o to ładowanie telefonu przynajmniej w moim przypadku :mrgreen: W schowku mam tylko wejście usb (nie mam gniazda zapalniczki) w którym mam włożony pendriva z muzyką i chcący naładować telefon muszę odłączyć pendriva :( Dlatego wygodnym rozwiązaniem do ładowania tel jest snap in adapter

są rozdzielacze USB tzw złodziejka ;) tak miałem w e60 znacznie taniej niż snapin ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A działa Ci przez Bluetooth np:

- Spotify

- aplikacje BMW Connected...?

Nie mam na myśli samego streamingu muzyki z telefonu, ale integracja Spotify z systemem multimedialnym samochodu (czyli sterowanie np. Playlistami z poziomu iDrive, itd.)

Opublikowano
- muzykę zgrywam na HD lub ciągnę z pendrive w schowku nad nogami pasażera

- póki co nie zauważyłem żadnych problemów z zasięgiem nawet jadąc na moją weekendową wieś gdzie nadajniki GSM są rzadkością

- a bateria w ostatnim iphonie naprawdę spisuje się dobrze to pewnie sami wiecie

mając moduł media bluetooth snapin nie wiele lub nic nie daje.

Pemek - czytałem w instrukcji że nie wolno podłączać urządzeń do ładowania do tego USB w schowku pasażera to wejście służy do zgrywania danych jak muzyka mapy profile uzytkownika

A co się stanie jak podłączysz? :D Nie dam głowy, ale wydaje mi się, że moja kobieta robiła to wielokrotnie :P

Przy okazji, co do muzyki, ja nie widzę lepszej opcji niż micro pendrive (np. taki: http://allegro.pl/pendrive-kingston-datatraveler-micro-dtmck-16-gb-i5572297683.html )

Kosztuje grosze, nagrywam sobie na komputerze muzykę jaką chcę bardzo szybko i wygodnie, a w samym schowku zajmuje zero miejsca.

Co do ładowania telefonu - nie wiem jak wy, ale ja bez Yanosika się nie ruszam, z tego powodu telefon zawsze muszę mieć na widoku w uchwycie. W dobrych telefonach działa już ładowanie indukcyjne, więc de facto można mieć jedną ładowarkę na następne kilka telefonów niezależnie od marki. Oczywiście nie mówimy tu o zawsze zacofanym technologicznie iPhonach, bo nawet 6s tego nie ma, ale można w razie czego kupić adapter: http://antyweb.pl/slimo-ladowanie-indukcyjne-iphonea-nigdy-nie-bylo-tak-latwe/

Do tego w najnowszym BMW 7 jest już uniwersalna kieszeń na ładowanie indukcyjne w schowku, więc problem ze snap-in`em zniknie, oczywiście nie dla posiadaczy Apple :D

Przypomnę tez, że telefon w uchwycie ma lepszy "widok" na sygnał, tj nic go nie zakłóca, jak leży niżej zasięg może być gorszy (acz nie zawsze).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie mam appek bmw i connected drive

Ano właśnie...

A tego przez Bluetooth nie puścisz.

Co prawda z aplikacji Connected Drive nie korzystam (no może czasem z WebRadio) ale za to ze Spotify na okrągło.

I to jest właśnie mój sposób na muzykę w aucie.

Podłączam telefon i funkcjonalność Spotify "przenosi" mi się na ekran navi.

Mogę sobie chodzić po zdefiniowanych playlistach z poziomu kontrolera iDrive, szukać utworów, przełączać, itd.

Nie muszę nic zgrywać na pendrive, bo całą muzykę mam w Spotify...

OK, kilka starych płyt CD zgrałem sobie na HDD w navi, bo są tak stare że nie ma ich na serwisach muzycznych :wink:

http://s3.bimmerfile.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/11/Spotify_ThumbsUp.png

http://s3.bimmerfile.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/11/Spotify_Browse-1050x393.png

http://s3.bimmerfile.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/11/Spotify_Your_Music.png

http://s3.bimmerfile.com.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/11/Spotify_Radio.png

P.S.

Powyższe jest możliwe także przez kabelek USB, nie musi być Snap-in.

Opublikowano

no tak masz racje tego przez BT się nie da. ja na HD mam wgrane GBajty muzyki i co jakiś czas dogrywam kolejne porcje bezpośrednio z CD są tego takie ilości .... :)

ja mam apke radio na iphonie i przez BT może lecieć co dusza zapragnie minus taki że brak sterowania z poziomu idrive.

mysie że wszystko ww to juz skrajne gadżeciarstwo :))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skrajne gadżeciarstwo...?

Chyba raczej wygoda.

Nie musisz nosić CD do auta aby zgrywać muzykę, bo wszystko masz online.

I wszystkim sterujesz wygodnie przez iDrive, nawet nie dotykając telefonu.

Ale co kto lubi :8)