Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc założyłem nowy temat.

A więc....czy da się doposażyć bmw f 30 w nawigację oraz bluetooth (pod fabryczną instalację)? Jeżeli tak to gdzie i jakie są to orientacyjne koszty? Pytałem w ASO ale oni nie oferują takich usług.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dziwne, że ASO Ci odmówiło, jako, że masz serię F można wsadzić NBT bez większych kombinacji, fajny sprzęt i za granicą można czasem tanio trafić a plus masz taki, że NBT ma w sobie wszystko wbudowane, także Bluetootha, USB i inne a do HW bodajże 08 masz także wbudowane gyro!. Tutaj koszty zależą w dużej mierze za ile kupisz sprzęt.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Tak to jest z serwisami. :? Pisałem do wielu autoryzowanych serwisów. Zero jakiejkolwiek inicjatywy. :8)

W zamian proponują mi (dokładaną na szybę) nawigację z logo BMW za ok 1800 zł. :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego jeżeli masz radio z bluetooth to będziesz potrzebował czytnik, ekran, idriva i emulator oraz kabel czytnik-ekran.

Nie trzeba dokładać żadnej wiązki.

Jeżeli masz samo radio to będzie potrzebna dodatkowo wiązka do mikrofonu, antena bleutooth oraz kabel z wtykiem usb.

Gdy masz radio i comboxa to jest trochę więcej zabawy.

Na allegro bez problemu znajdziesz navi NBT do 3tys. zł: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=bmw+nbt+f30&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-4-mt-0113&price_to=2900&price_enabled=1

NBT-ki fajnie działąją, dużo szybciej niż CIC i z istotnych zmian to mają wbudowany moduł bluetooth oraz odtwarzają filmy z usb w formacie divx.

NCS, INPA, WINKFP, ESYS, ISTA nie są mi obce.

Retrofity, kodowanie i programowanie to moja codzienność.

Masz problem to dzwoń. TEL: 502-372-555

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak to jest z serwisami. :? Pisałem do wielu autoryzowanych serwisów. Zero jakiejkolwiek inicjatywy. :8)

W zamian proponują mi (dokładaną na szybę) nawigację z logo BMW za ok 1800 zł. :wink:

ASO nie zamontuje Ci niczego czego nie ma w liście retrofitów dla vin Twojego auta.

Mają zawiązane ręce ale każdy niezależny warsztat zajmujący się elektryką BMW wykona taką usługę chętnie :)

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak z kodowaniem F30 jaki program pociągnie dopisanie navi do wyposaźenia ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja do F30 z 2012 roku wyposażonego z moduł bluetooth dostałem wycenę w tej firmie, którą podaliście 7045 pln brutto - masakra. Mój smartphone poradzi sobie o niebo lepiej niż ta navi. Wydanie więc 7tys pln tylko po to aby na ekranie komputera a nie na telefonie mieć navi dla mnie mocno nieracjonalne.
  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwole sobie dopytac w tym temacie - nie znalazlem odpowiedzi na forum.

Nosze sie z zamiarem doposazenia auta (F30 US) z radiem i Combox`em GPS w navi. Combox na zlacze FAKRA do anteny GPS, ale samej anteny nie ma podpietej. Nie jest mi potrzebne navi pro, w zasadzie, chcialbym jak najmniej w aucie zmienic (np.: ekran 6.5" chcialbym, zeby zostal).

Auto jest z poczatku 2012 roku (01-2012) - z tego, co sie orientuje, potrzebuje navi CIC_MID.

Na "znanym serwisie aukcyjnym" jest dostepnych wiele modulow CHAMP2 w roznych konfiguracjach i cenach.

Zastanawiam sie, jaki modul bedzie pasowaldo mojego auta?

Modul, ze wszystkimi zlaczami (z konektorem do anteny GPS)?

Modul bez zlaczy do GPS - ale z navi - zakladajac, ze sygnal z anteny pojdzie do Comboxa i stamtad zostanie przetransferowany do modulu z przodu?

Ktos moze robil retrofit navi w aucie z takim wyposazeniem, jak opisalem?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Antenę GPS podłączasz bezpośrednio do nawigacji.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj dokonczylem retro-fit, jeszcze pokodowac cos tam trzeba i bedzie git.

Uzylem modulu Champs2, z auta z 2012 roku. Tam mapy sa za karcie SD, jest dostepna z przodu jednostki Champs.

Z emulatorem, "nowa" jednostka zadzialala plug-and-play, wyglada na to, ze swiatlowod tez dobrze dziala - tak wiec udalo sie w koszcie ponizej 1000zl to doposazenie zrobic :)