Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Interesuje mnie jak długo żyją wasze akumulatory.

Ja założyłem nowego 80Ah 660A firmy Banner w grudniu 2009 r. i teraz po 5 latach eksploatacji przyszedł czas na wymianę. Alternator ładuje 14,4 V, natomiast akumulator po ok. 8 godzinach postoju pokazuje już ok. 11,4 V (prawidłowo powinien ok. 12,5-12,8 V) czyli za mało. Dodatkowo teraz na mrozie po ok. 3 dniach postoju auto już nie odpala. Akumulator zdecydowanie umarł. Szykuje się wymiana. Chyba znowu zdecyduję się na akumulator firmy Banner. 80Ah 700A są w cenie ok. 350 PLN.

Jak to wygląda u Was?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warta black 74Ah.

Obecnie ma prawie 8 lat i jest OK.

Auto czasem nie odpalane przez tydzień pali bez zająknięcia.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nowa centra futura 100Ah po roku nadaje sie na śmietnik, mam marketowy no-name który dostałem do auta jako nowy poddał się po 3 miesiącach.

Narazie mam 12 letni oryginalny, ale zaczyna słabnąć.

Ogólnie jakość nowych aku mocno spadła, także loterią jest na co trafisz.

Jednemu chodzi 8 lat, innemu jak mi zdycha po roku.

Opublikowano
Aku mam oryginał z 98r. Pilnuje elektrolit, ladowalem go już dwa razy przed zimami małym prądem profilaktycznie. Po kilku dniach stania pokazuje 12.4 powinien więcej, ale można mu to wybaczyć. Sprawdzasz napięcie miernikiem czy w funkcjach licznika?
Opublikowano

Mam boscha Silver 95Ah 800A, którego zamontowałem zaraz po kupnie auta na przełomie 2008-2009 roku. Teraz już zaczyna powoli umierać. Po 4-5 dniach postoju przy mrozie już zdarza się brak możliwości odpalenia. Jeśli zima będzie taka jak teraz (kilka stopni na plusie lub ZERO) to do wiosny jeszcze posłuży a po zimie będę szukał jakiegoś akumulatora. Albo Bannera albo Vartę.

Tak czy inaczej myślę, że 5-6 lat to dla obecnych akumulatorów okres, po którym trzeba szukać nowego aku.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W mojej byłej E39 aku miał 11 lat-oryginał.Wymieniłem na nową Centrę futurę,pojeździłem 2 lata do sprzedaży auta-było ok.

Teraz mam w 10-cio letniej E60 także oryginał-na razie ok,podładuje go może raz na kwartał.Choć myślę że przy mrozach rzędu -15 -20 stopni by chyba padł.

Opublikowano

Banner, varta, hm.. Z vartą bywa różnie, banner ponoć ok, ale:

Westa Force, ukraińska produkcja. Choć nie przepadam za tym narodem, to ten aku można polecić.

Opublikowano

Shadow69 ==> Ile miała prądu Futura, jak była nowa? Może jakiś leżak trafiłeś?

Ja używam dwóch - Boscha 16-letniego (12,7 V w spoczynku) oraz Futury (4 lata). Kupiłem Futurę, bo myślałem że po padace trzykrotnej Boscha nic już nie będzie.

Odsiarczanie pomogło - teraz jeżdżę na Boschu i no problem.

Jedynie coś mi prąd podprowadza - z 12.7 V po 5 dniach mam 12.2 V.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Shadow69 ==> Ile miała prądu Futura, jak była nowa? Może jakiś leżak trafiłeś?

Mierzyłem napięcie spoczynkowe, 12.8, teraz 12.5 trzyma kilka dni po ładowaniu, ale co z tego jak na tym mogę conajwyżej matiza odpalić.

Wsadziłem ją na chwilę do mercedesa 3.0d (R5), tam nie ma żadnych pobieraczy prądu, odpaliłem pod domem, zrobiłem 10km, postał 30 minut i już ledwo przewracał rozrusznikiem.

Aku miało na pewno mniej jak 6 miesięcy gdy go kupiłem, także to co sobą prezentuje to jakaś kpina. :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chcę reklamować tu czegoś z allegro, ale kupiłem swego czasu i pozwoliło odżyć jak pisałem wyżej:

Mam ładowarkę impulsową CTEK z opcjami odsiarczania itp, i tak się składa że futurze nawet to nie pomogło. :?

Opublikowano

Shadow69 ==> Współczuję w takim razie :(

danielxc717 ==>

1) Futura w E46 od 3 lat

2) Futura w E39 od 4 lat

3) Bosch w E39 od 16 lat :) Ale to była Centra na zamówienie Boscha (branding)

Ja użytkuję 2 i 3 pozycję. Obecnie 3, a drugą podtrzymuję w normie. Wolę, żeby padł Bosch niż Futura.