Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam problem typu, że strasznie czuć spaliny konkretnie benzynę i z wydechu im dodam więcej gazu tym więcej białego dymu jak silnik rozgrzany to mniej ale dalej uważam, że za dużo. Nie Wiem tak powinno być? Wymieniałem ostatnio uszczelkę pokrywy zaworów bo w środku było czuć teraz już nie, ale stojąc na zewnątrz auta aż nos wykręca od zapachu spalin. Proszę o porady... Dodam, że silnik pracuje równo i niby wszystko jest ok nie zauważyłem innych objawów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podepnij pod komputer bo przyczyn może być sporo. W ciemno nikt Ci nie powie.

U mnie też śmierdziało benzyną, zresztą jarała jak smok ale uszkodzone miałem czujniki wału i wałka.

Zdiagnozuj to komputerem bo wydawać kasę w ciemno to jest bez sensu.

ec2Wze6.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Byłem podpiąć pod komputer wykazało, że czujnik położenia wałka rozrządu. Wymieniłem jedyna zmiana po wymianie czujnika to, że auto nabrało mocy i to sporo z niskich obrotów już mknie jak szalona dopiero czuć te 150 koni. Ale spaliny dalej czuć i strasznie dużo pali po mieście wychodzi jakieś 18-20 l i strasznie dużo nie szaleje. Na komputerze już nic nie wykazuje. Czytałem żeby wymienić czujnik temperatury silnika, że podaje do kompa złą temperaturę np: 7 stopni i samochód cały czas jeździ na ssaniu co wy na to?
Opublikowano
jedz jeszcze raz podpiąć samochód, i sprawdz parametry na pracującym silniku, sonde lambde i wskazania czujnika temp silnika , a jak nic nie wykaże to śmigaj podpiąć na innym kompie
Opublikowano
i do tego przepływomierz powietrza. Te parametry to ta mityczna diagnoza, czasem nie wskaże ci sztywnego błędu tylko musisz sam popatrzeć na parametry na żywo podczas jazdy i jeszcze wiedzieć ile powinno być itp.
szukam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam i ponawiam temat byłem jeszcze u dwóch mechaników jeden i drugi sprawdzili to co pisaliście i wszystko jest sprawne tj: przepływomierz, sondy lambda, czujnik temperatury silnika i tym podobne. Jeden z nich zaproponował mi żebym wymienił filtr paliwa ok nie duże pieniądze więc wymieniłem co się okazało po wyjęciu starego filtra na początku wylewała się z niego czysta benzyna jednak po chwili dosłownie czarne, gdy już wszystko wyleciało filtr strasznie dużo ważył w porównaniu z nowym więc jeszcze był zapchany. Jeżdżę drugi dzień po wymianie i nadal czuć spaliny, benzynę może trochę mniej ale jednak. Czy jest taka możliwość że ten syf co w nim był dostał się do silnika i co gorsza nadal tam jest??? Nie wiem czekać i jeździć dalej samo się oczyści... Są może na to jakieś sposoby?? POMOCY
Opublikowano

Kolego nie może być wszystko dobrze,jeżeli auto pali 18L i czuć benzynę z wydechu

trzeba zdiagnozować u kogoś,kto umie posługiwać się kompem a nie tylko czytać błędy

jakie są czasy wtrysków? czy wtryskiwacze nie leją paliwa

zajrzyj do świec,filtr powietrza też jest ważny,sprawdż ciśnienie paliwa