Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

Jak w temacie , jak jadę po zmroku to mam światła ,ale nie mam (mijania bo długie są super). Znalazłem już kilka postów o tej tematyce . Proszę o pomoc osoby które już rozwiązywały ten problem. Czy warto wszystko rozkręcać i czyścić czy trzeba inwestować w nowe soczewy. Auto mam 3 dni zmieniłem żarówki, ale nic lepiej, a soczewki są od nowości = 12latek.

Dzięki za pomoc

Kuba

• Członkowie klubu
Opublikowano

Przede wszystkim rozkręc i zobacz w jakim są stanie.

Jak zdecydujesz się umyć to uważaj na odłyśnik żeby nie zniszczyć - nie wolno trzeć bo się ściera farba.

U mnie konieczna była wymiana - ktoś przede mną wypalił odłyśniki pewnie jakieś 100W albo więcej tam wsadził ale oplacało się bo wkońcu widzę :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

witam

dzięki za pomoc. Naszczęście są dwa dni wolne więc zabieram się do rozkręcania.

Pytanko: jaki jest koszt nowych soczewek i gdzie kupować.

Pozdrawiam

Kuba

Opublikowano
U mnie konieczna była wymiana - ktoś przede mną wypalił odłyśniki pewnie jakieś 100W albo więcej tam wsadził ale oplacało się bo wkońcu widzę :)

Te odbłyśniki to coś pomagają, czy tylko są atrapą która wypełnia resztę reflektora?

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
pomagaja, w lewej soczewce mam nowy, w prawej stary (spalony zarowka 100W - jest brazowy i potopiony) i roznica jest ogromna..

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
Te odbłyśniki to coś pomagają, czy tylko są atrapą która wypełnia resztę reflektora?

To jest główny odbłyśnik, to od jego stanu wszystko zależy i stopnia zakurzenia/brudzenia szkła soczewki.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano
Tak jakby nie mogli zrobic odblysnikow z blachy (w e21 sa chyba niezniczalne) i soczewek z prawdziwego szkla. Wtedy nawe H1 130W by im nie zaszkodzily.
Opublikowano

Włączasz długie i nastaje jasność?

Pasażerowie pytają o zmierzchu "Czy masz włączone światła?" :lol:

Miałem to samo. Rozebrałem. Odbłyśniki soczewek były już wypłowiałe ze starości. Kupiłem dwa kompletne nowe reflektory mijania (a raczej zestaw do samodzielnego montażu: soczewka z gniazdem żarówki + szkło reflektora z drugim lustrem i "lupą") w hurtowni części karoseryjnych. Ca 737 zł. Tanio! Sklep BMW Smorawiński życzył sobie za to samo 1200 zł. :shock:

Teraz gasząc długie, wyłączam tylko "drugi plan" przed samochodem (powyżej 50 m). "Pierwszy plan" (poniżej 50 m) jest oświetlony prawie tak samo dobrze na krótkich, jak i na długich. Inna jazda!!!

Uważaj! Sprawdź, E30 miała soczewki Bosch lub Hella.

Bosch jest o 30 % tańszy. Ja miałem pecha (Hellę) ;-)

Soczewki tych marek nie są współzamienne - nie wpakujesz soczewki Bosch jeśli masz Hellę. Chyba że wymienisz cały zespół - czyli reflektor mijania i drogowy ze stelażem do ich montażu w karoserii - ta zabawa przy nowych częściach kosztuje 1600 zł!

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Witaj,

mialem to samo, jedyna oznaka ze mam wlaczone swiatelka bylo to ze mam oswietlone zegary, przy mijaniu jazda na czuja :) - niezla jazda ....

Ja natomiast wlozylem zarowki Philipsa Vision Plus 50%, troche z niedowierzaniem ze cos sie zmieni. Jednak ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu poprawa jest "widoczna". Teraz przy zapalonych latarniach widze ze swiatla sie swieca. Polecam te zaroweczki, trzeba tyko uwazac przy wkladaniu, bardzo delikatne.

Niestety u mnie zepsul sie regulator wysokosci swiatel i swiecily dosc nisko.

Ale podlozylem podkladeczki pod dolne sruby mocujace reflektor - no i gra muzyczka. Widocznosc idealna.

Pozdr.

PS. Czy ma ktos sposob na zardzewiale gwinty do regulacji recznej lamp przednich??

Opublikowano

witam

Najpierw spróbuję rozebrac reflektory i przeczyścić , później sprawdzę z tymi żarówkami.

Mam ten sam problem otóż też nie działa mi poziomowanie reflektorów (jeszcze nie wiem dlaczego), a ręczne jest zardzewiałe i kapota ani drgnie, na stacji diagnostycznej poradzili mi potraktować to WD40 lub podobnymi, ma pomóc ale jeszcze nie sprawdziłem.

Kuba

Opublikowano
Ja mam pytanko odnośnie regulacji świateł w E-30 Touring. Przestała działać i odnoszę wrażenie, że światła opadły bo jadąc mam bardzo słabą widoczność (bliską). Jak to działa, może ktoś wie czy to jest regulacja elektryczna czy na linkę czy może pneumatyczna?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ja mam nowe soczewki i żaróweczki Philips Blue Vision i jest gitara.

Tego się nie da opisać to trzeba samemu zobaczyć :)

Miałem różne żarówczki ale te pasują mi najbardziej - kewstia gustu i tego kto czego od nich oczekuje. BV wg. mnie wyśmienite POLECAM ;)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano

witam

Jaki był koszt wymiany soczewek jeśli można zapytać i gdzie były kupowane, czy tylko soczewki ,czy jeszcze inne elementy lampy.

Kuba

Opublikowano
Ja mam pytanko odnośnie regulacji świateł w E-30 Touring. Przestała działać i odnoszę wrażenie, że światła opadły bo jadąc mam bardzo słabą widoczność (bliską). Jak to działa, może ktoś wie czy to jest regulacja elektryczna czy na linkę czy może pneumatyczna?

z tego co mi powiedział gość w ASO, jest to _hermetyczny_i_nierozbieralny_ mechanizm wypełniony płynem. jak się rozszczelni to kaplica - trzeba kupić całą instalację z siłownikami i pokrętłem w kabinie. Koszt ponad 1000zł. Więc grzecznie podziękowałem :)

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Do regulacji swiatel z kabiny kierowcy mykaja dwa gumowe wezyki,

regulacja jest cisnieniem, ale nie wiem czy powietrza czy płynu, bo u mnie ten wezyk jest pekniety. Tez chetnie bym to jakos naprawił, ale nie wiem czy to sie da naprawic.

Moze ktos z was to naprawial?? bo 1000 zl za nowy zestaw to deczko duzo.

• Członkowie klubu
Opublikowano
witam

Jaki był koszt wymiany soczewek jeśli można zapytać i gdzie były kupowane, czy tylko soczewki ,czy jeszcze inne elementy lampy.

Kuba

HELLA 186zł/szt wymieniony został cały tył lampy występujący jako jeden element ale zawiera on soczewkę, odbłyśnik główny i mocowanie zarówki H1.

Kupiłem w firmie POLCAR w warszawie ul. Radecka (Młociny) dostepne z dnia na dzień.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Jeśli chodzi o regulacje świateł to czytałem gdzieś, że można zamontowac od Daewoo. Podobno pasuje. Ale nie znam szczegółow.