Skocz do zawartości

520d m sport F10 2014 i 6 glosnikow. Panowie jak to gra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam.

Panowie sprawa jest tego typu ze zamowilem nowiutkie 520d m sport f10 z b47. Okolo 4 tygodnie po zamowieniu zorientowalem sie ze wyposazone jest tylko w 6 glosnikow. Zapalilo mnie to do bolu i zadzwonilwm do BMW a oni powiedzieli ze auto jest juz w drodze. Powiedzialem ze mi to lata bo oni jako sprzedawcy powinni mnie o tym poinformowac (i o wielu innych opcjach) , czego nie zrobili a ja juz krece awanture nota bene menager przyznaje mi racje.

Dzwonilem do centrali bmw na Anglie ,(tu mieszkam) kaza dogadywac sie z dealerem jak nie bede zadowolony wtedy oni beda robic dochodzenie itd itp.

Co myslicie o tych glosnikach i ewentualnie czego od nich zadac

Dziekuje i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w E60 6 glosnikow to byla porazka, ale nie wiem jak jest w F10
Opublikowano

Podpisuję się pod postem Krissa.

Nawet HiFi Pro głowy nie urywa, to co dopiero może podstawowy zestaw.

Jedno jest pewne - auto już poszło do produkcji, czy jest już w trakcie i niczego nie zmienisz. Ale nie martw się, bo są dedykowane zestawy nagłaśniające do F10. Poszukaj tu na forum, bo wypowiadało się już kilka osób, które je instalują, lub posiadają w swoich autach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Standard 6 glosnikow jest bardzo slaby, tak slaby ze wg mnie nie da sie sluchac niczego poza parktronikiem.

W mojej F10 szybko zrobiłem audio w profesjonalnej firmie i teraz jest czego posluchac :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem retrofit Alpine w 3ce i daje rade. Co prawda w profesjonalnej firmie audio dużo więcej nie wyszło, gra zdecydowanie lepiej, ale jeśli zależy Ci na gwarancji ORAZ dźwięku to bardzo dobry pomysł :cool2:
Opublikowano
Podpisuję się pod postem Krissa.

Nawet HiFi Pro głowy nie urywa, to co dopiero może podstawowy zestaw.

Jedno jest pewne - auto już poszło do produkcji, czy jest już w trakcie i niczego nie zmienisz. Ale nie martw się, bo są dedykowane zestawy nagłaśniające do F10. Poszukaj tu na forum, bo wypowiadało się już kilka osób, które je instalują, lub posiadają w swoich autach.

Słuchałem tego zestawu Alpine w E90 i powiem krótko, nie urwało głowy. Chyba że do F'ek cos nowego wymyślili ...

Mam u siebie miałem podobną sytuację jak autor wątku. Podstawowy zestaw audio to dramat, można słuchać wiadomości w radio, ale już głośniejsze słuchanie muzyki to zapomnij.

Pierwszy temat to wzmacniacz, w F10 najlepiej go gdzieś w bagażniku zainstalować. Seryjna navi BMW nie pociągnie Ci żadnych głośników lepszych i dynamika będzie słabiutka. Powiem Ci że wzmak dał najwięcej na plus, głośniki nawet te seryjne BMW (po 1 euro sztuka made in china) dostały nowego życia.

Aktualnie u siebie wsadziłem zestaw Audio System X200 ION BMW Plus, pasuje do wszystkich F'ek. Oczywiście napędzany wzmakiem, bo cały zestaw jest z 2 Ohm. Jest zdecydowanie lepszy niż kit BMW od Alpine. Porównywałem z Logic7 i według mnie też lepszy. Daje dużo zwłaszcza basu. Mogę wrzucić jakieś fotki dla zainteresowanych. Pozdro!

Opublikowano

Słabością 6 głośników nie jest tylko ich liczba i słabość wzmacniacza, ale kiepskość samych głośników :(

Ich wymiana już coś by popawiła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawda jest taka, że sprzedawcy w salonach są baranami. Pierwsze co powinni ludziom polecać to właśnie lepsze audio. Skoro BMW ma taką politykę, że ma być niska cena w cennikach, a potem dokładanie i dokładanie i dokładanie, to rolą takiego sprzedawcy jest odpowiednie doradztwo. Ludzie o wielu ważnych opcjach nie pomyślą, bo ciężko jest nie zapomnieć o czymś ważnym, skoro BMW nawet za gniazdo USB w wielu modelach każe sobie dopłacać, a w jakichś Oplach czy Hyundaiach jest to standard. Później ktoś ma w aucie niepotrzebne bzdety za chore pieniądze, a z głośników leci żenada.
Opublikowano

jak dla mnie gra ok :P moze poprostu z racji wieku macie juz problem ze sluchem :D

powinniscie pisac ile macie lat i jak oceniacie system audio bo jak wiadomo z wiekiem sluch sie pogarsza :P

uzywam zarowno USB jak i telefon do sluchania i kazdy kto ze mna jedzie jeszcze nie mial okazji by nazekac na slabe audio :)

Opublikowano

To zależy od oczekiwań - jak jedni mówią, że system B&O za 20tyś zł nie gra, to tym bardziej kiepski standard dla nich nie ma sensu - choć uważam, że jest w tym sporo przesady, ale właśnie mamy wszyscy duuuzę oczekiwania do aut za takie pieniądze - i słusznie. Ja lubię słuchać muzyki w samochodzie i jest to dla mnie ważny czynnik, dlatego od dłuższego czasu jak kupuję samochód, to zwracam uwagę na lepsze nagłośnienie - w Mercu czy w Alfie - BOSE, a np. w Espace Cabasse - jedni mówią, że to nie gra - a ja jestem zadowolony, byle pliki były dobrej jakości. No w Mercu przy BOSE nie było basów... ale serio nie było :roll:

Raz miałem Opla Fronterę z... 6 głośnikami - i to była totalna porażka z audio, przemęczyłem to jakoś - i myślę niestety, że w F10/F11 w standardzie będzie podobnie - ale bez paniki - jak kolega dołoży choćby te pieniądze w dobrym warsztacie Audio, których nie zapłacił w BMW - to też zapewne będzie to grało jak należy.

jak dla mnie gra ok :P moze poprostu z racji wieku macie juz problem ze sluchem :D

jak widać są ludzie, dla których standard jest OK, i właśnie dlatego tak to robią w BMW - dla nas bardziej wymagających mają, ale sobie żądają extra kasę, bo zauważyli, że większość osób chętnie ją wyłoży (to się nazywa biznes :norty: ) a komuś standard wystarczy. Dla przykładu mój tata nie widzi żadnej różnicy w żadnym aucie - tylko się śmieje z takich, co na ty kasę wykładają :duh:

Każdy jest inny :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

powinniscie pisac ile macie lat i jak oceniacie system audio bo jak wiadomo z wiekiem sluch sie pogarsza :P

uzywam zarowno USB jak i telefon do sluchania i kazdy kto ze mna jedzie jeszcze nie mial okazji by nazekac na slabe audio :)

Spytaj się taty co sądzi o brzmieniu w jego 520d, bo Ty jako pasażer tylnej kanapy słabo słyszysz. ;)

Opublikowano

pisz na temat kolego bez szczekania w moim kierunku

:P

na forum wypowiadam sie jako uzytkownik i wlasciciel f10 :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz rację, ale biologia chyba odrotnie działa...

Z wiekiem zawęża się pasmo słyszanych częstotliwości, więc im człowiek starszy - tym mniej wypasiony sprzęt grający powinien mu wystarczać (ewentualnie grający tylko głośniej)... :wink:

A tu proszę - im człowiek starszy, tym coraz droższe zestawy kupuje :)

Żona w F20 ma zestaw HiFi, ja u siebie HK.

W 1er ten HiFi gra naprawdę całkiem przyjemnie, ja zaś po swoim HK spodziewałem się nieco więcej. Najbardziej denerwuje mnie rezonowanie głośników przy poziomie głośności od ok. 50%... ale o tym pisałem już w innym wątku. Generalnie przy następnym zakupie mocno zastanawiałbym się czy nie wziąć zestawu podstawowego (6 głośników), a te 4800 zł nie zostawić w dobrej firmie montującej audio...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety przy podstawowym audio dobra firma tez niewiele zdziała. Generalnie ja zakładałem że albo będę miał zestaw audio najwyższy, albo zrobię w porządnej firmie coś podobnego. Niestety efekt jest średni, tzn o niebo lepiej od standardu i lepiej od hi-fi, ale jednak do mojego "standardowego" poziomu sporo brakuje.

Nie znam sie za bardzo na technologii związanej z dźwiękiem, jego przesyłaniu itp. Liczyłem, że uda się audio z BMW wyprowadzić w formie cyfrowej do wzmacniacza i potem obróbka. Niestety w wersji podstawowej to jest niemożliwe i tu szukam braku jakości, jakiej oczekiwałem. Niemniej mówienie że standard 6 głośnikowy jest OK uznaje za żart kolegi :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie, jako ludzie każdy z nas bardzo się różni.

Mi na przykład słoń na ucho nadepnął, nie słucham w samochodzie głośno muzyki i nie widzę różnicy pomiędzy zestawem za 1tys zł a 20tys zł. Najzwyczajniej w świecie moje uszy (lub mózg) nie wyłapują różnic pomiędzy tymi zestawami (mam za to BARDZO dobry wzrok) :D :D

Dlatego dla jednego standard będzie ok, a dla innego coś za 20tys zł. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka i nie szkalujmy tych, którzy nie widzą różnic, bo oni ich... naprawdę nie widzą ;) :D :D :D

Szanujmy to, że jeden chce zestaw za 20 tysi a drugi standard. Nie róbmy OT ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zakladam że jeśli ktoś pyta jak gra, to zależy mu w dużej mierze na opiniach ludzi dla których dobre audio ma znaczenie, bo gdyby mu słoń na uchu stał to nie będzie go temat audio raczej wcale interesował :wink:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dwa słowa na świeżo:

dwa tygodnie temu miałem na weekend testówke F10 z fabrycznym audio - do słuchania wiadomości ok, do muzyki porażka (dla totalnego ignoranta muzycznego), teraz miałem X5 z HiFi Pro i gdy skonfigurowałem ustawienia dźwięku (czyli soprany i basy na maxa) to wtedy zaczęło przyzwoicie grać. wysokie i średnie tony są ok w obu wersjach ale w podstawie wyraźnie brakuje basów (słucham rocka a nie disco techno rapu), które są fajnie odwzorowane przez suby w HiFi pro.

2600 zł warte dopłaty - nawet koniecznie.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition