Skocz do zawartości

e36 316i zmiana tarcz na wentylowane?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chciałbym zmienic tarcze przód na wentylowane obecnie mam oryginalne ktore nadaja sie tylko do wymiany konkretnie z tego co szukałem i wyczytałem potrzebuje ciasków + jarzma? czy to wystarczy? czy musze jeszcze cos przerobic? tarcze jakie zamierzam kupic to ate PD doradzcie co musze zmienic i najlepiej z jakiego e36 kupic czesci?

Opublikowano
Potrzebujesz zaciski i jarzma z wersji z tarczami wentylowanymi i tyle nic nie trzeba przerabiać ale jak zmieniasz wszystko to bym się zastanowił nad zaciskami z E46 pod tarcze 300 mm cena porównywalna
Opublikowano
tez nad tym myslałem ale felga 15 na zime niewejdzie a na lato 17 by sie przydało,a w takim razie znalazłem komplet zaciski+jażmo do e36 2,8 lub 2,3 podejda bez problemu? bo z tego co napisałem mam rozumiec ze obojetnie z jakiej e36 byle wentylowane?
Opublikowano
Również u siebie w compim tak robię. Wydaje mi się, że większe tarcze jak kolega pisze z E46 raczej się nie przydadzą więc wystarczy pozostać przy wentylach z 328.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
Ja mam z e46 i jest wszystko dobrze po założeniu z 2.5 e46 nie wchodziły koła 15 cali takie mam na zimę a z dwulitrówki e46 wchodzą i są młodsze i nie ma porównania nawet wizualnie widać różnicę z tarczami z e36 chodź zdarzają się wyjątki wiadomo.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Można i tak :) Mi osobiście wystarczą z e36 i wizualnie i mechanicznie :) Najbardziej by mnie interesowały wentyle na tył ale z tym to jest problem ;/
Opublikowano
Niestety plug&play nie pasuje..... i z tego co wiem trzeba się bawić w jakieś doróbki i wtedy większe tarcze.
Opublikowano
właściwie przy silniku 1.6 nie trzeba nic ponad to co daje seria, jak dla mnie to trochę marnowanie kasy w błoto.
Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG
Opublikowano
Ale 1,6 idzie w odstawkę a wchodzi M50B25 stąd już przekładam zawieche tył na tarcze ale chciałbym również wentylowane.
Opublikowano
Chyba ze tak, bo do 1.6 seria jest aż nad to, chyba ze ktoś wali trasy to wentyle maja lepsze chłodzenie :-P
Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG
Opublikowano
Przepraszam, że tak odświeżam tego kotleta za przeproszeniem ale może ktoś miał z tym styczność czy do compacta na tył da się bez większych przeróbek wsadzić jarzma z zaciskami do tarcz wentylowanych ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mo sorry ale pierwsza odpowiedź już wyjaśnia wiele.

musisz zmienić wahacze bo od bębnów nie pasują do tarczobębnów bo takie się znajdują ,piasty też oczywiście są inne

rozmiar tarcz z tyłu był jeden w compakcie niezaleznie od mocy silnika

Potem są posty wyjaśniające jeszcze więcej.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Czekaj chwilę bo chyba się nie zrozumieliśmy ;) Ja mam już na tyle tarczobębny z 1,8Ti jedyny problem wstawienia tarcz wentylowanych nie zwykłych a to akurat w poście nie bardzo jest opisane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aaaa. Widzisz bo ja myślałem, że masz bębny i chcesz założyć tarcze wentylowane. To teraz już rozumiem w czym rzecz :wink:

PS.W podpisie fotę Ci wycięło.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Spoko :) po czasie się wyjaśniło ;) No muszę zmienić podpis ale czekam aż autko zrobię aby fotka wyszła elegancka ;)