Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na forum F10 jest napisane , że istnieje możliwość "resetu" ustawień skrzyni poprzez kombinacje naciśnięć przycisku start i pedału gazu , nie wie ktoś czy w E92 istnieje taka możliwość ?

pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taki reset był możliwy w starszych autach bmw. Teraz można to zresetować, ale trzeba podpiąć się pod auto np programem DIS.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Dziala do w E90 w zaleznosci czy masz stara czy nowa wersje oprogramowania

1. wloz kluczyk

2. bez dotykania pedalow nacisnij start (zaplon)

3. nacisnij pedal gazu do ziemi przez 15 sekund

4. nacsnij nie zdejmukac noge z gazu na przycisk start (wylacz zaplon)

5. zdejm noge z gazu

6. odczekaj 2 minuty nie wyjmujac kluczyka

7. odpal auta

Jezeli nie zadziala to znaczy ze masz zbyt nowa wersje oprpgramowania i musisz to robic z kompa.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynia "uczy się" stylu jazdy kierowcy od zera, i na podstawie tego dobiera zmianę przełożeń.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Czyli krótko mówiąc warto to zrobić..?

Moim zdanie nie.

Robiłem reset po wymianie oleju i poza nerwowym działaniem skrzyni przez pierwsze kilkanaście km teraz nie zauważam żadnej różnicy w stosunku do poprzedniego działania.

Opublikowano

Warto, z roznych powodow warto. Chcoby dlatego ze jezdzisz inaczej np w zimie niz w lecie, chocby dlatego ze czasem program nabiera zlych przyzwyczajen przez to ze ciagle stoisz w korku na przyklad i po prostu trzeba to wykonac ponownie, jest pelno innych przyczyn dlaczego warto okresowo to robic.

I tak to normalnie ze na poczatku skrzynia zachowuje sie nerwowo bo sie uczy twojego stylu jazdy.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Dzięki ,

spróbuje . Ja chce zrobić bo dość "nerwowo" zmienia w trybie sport. po Adaptacji nie szarpało nic , po 20 tys km , znow wysprzęgla nie tak jak trzeba , w D jest nromalnie

pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem dokładnie to samo, przy okazji wymiany oleju kazałem sprawdzić mechatronika, jeden zawór był do wymiany, po wymianie tryb DS juz chodzi idealnie.

Wcześniej sama adaptacja pomagała tylko na kilkaset KM u mnie i problem wracał.

• 2 lata później...
Opublikowano

Przestrzegam!!!!!!!!! Przed tym resetem sprawdzilem telefonicznie w trzech zrodlach lacznie z aso i gorik z legionowa to potwierdzil powiedzieli ze po 150tys km moze skrzynia sie nauczyc nowego stylu jazdy ale na 99procent konczy sie to kapitalnym remontem o czym dzis przekonal sie moj kolega(w aso powiezieli ze robiac taki reset jest dosc ryzykowny dlatego ze skrzyni ma swoje nalatane i jest w pewnym stopniu zuzyta a robiac ten reset ustawiamy ja do stanu fabrycznego ale skrzynia nie wie ze ma przelatane 200tys i zaczyna szarpac i sie dlawic ) podobno jeszcze jest taka opcja ze przepustnice sie rozkodowaly?(zresetowaly ) ale mowi ze chyba to bedzie raczej skrzynia bo szarpie gasnie i wybija na n podczas jazdy a przed resetem pieknie pracowala .mam wyzuty sumienia ze mu o tym resecie powiedzialem . Jest jakis ratunek??????? :mad2:

zbyszek olsztyn

Dołączenie: 09 Maj 2015 22:05

Moje BMW: BMW E60 530i 2003r

Opublikowano

Muszę zaprzeczyć resetowałem już kilkukrotnie skrzynie 6hp19 Inpą, oprogramowanie sterownika z 2011r na zegarach przebieg 250tyś a pewnie jest więcej i nic niepokojącego się nie dzieje skrzynia nie szarpie zmienia biegi ładnie. Przed i po regeneracji konwertera skrzynia nie szarpała mimo resetu ustawień skrzyni w Inpie, niech kolega sprawdzi dokładnie czy olej jest w prawidłowym stanie przy 30 stopniach w Inpie na trybie P powinno po odkręceniu korka wlewowego/kontrolnego po odkręcaniu śruby z wyczuciem delikatnie olej wylewać wtedy jest ok.

Kiedy skrzynia wybija bieg na N ? To bardziej usterka mechatronika/ komputera sterującego anieżeli mechaniki

BMW - Bayerische Motoren Werke

Moja E91 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=313333 Dowpipe RM-Motors, Turbo Hybyrda TC-Turbo, Styling 159 Sparkling Graphite

Opublikowano
moze nie do konca jasno opisalem sytuacje reset ,ktory kolega zastosowal byl zaczerpniety z YT do ktorego link wzucil trusek 99https://www.youtube.com/watch?v=l1Ar1tg_BdQ , nie skrzynia uczy sie stylu jazdy tylko dostosowuje sie do warunkow drogowych w jakich pracuje aby zapewnic optymalna wydajnosc i jak dlugo lata sie po miescie to za miastem troche pojeczy ale sie ustabilizuje.