Skocz do zawartości

Problem z otwarciem auta z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam e91 z 2007 roku

Problem pojawił się z niczego przestał działać automat otwierania z klucza, dodatkowo po otwarciu auta z zamka i jego odpaleniu zauważyłem, że pamięć klucza również została skasowana. Pomyślałem, że może zasilanie klucza się rozładowało i to jest powód jednak po dłuższych oględzinach zauważyłem następne objawy jak: niedziałający automat świateł oraz brak potrójnego krótkiego migacza. Klucz zapasowy również nie działa.

Może ktoś miał podobny problem, z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdź czy bezpieczniki są ok.

Sprawdź stan naładowania akumulatora.

Jeżeli wyzerowała się pamięć kluczyka to funkcja potrójnego mignięcia kierunkiem również się zresetowała. Można ją ustawić z poziomu menu przy użyciu iDrive'a, jeżeli go masz.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Tak mam system bezkluczykowy.

Sprawdzałem również bezpieczniki ale wszystkie wyglądają ok.

Co do akumulatora przecież samochód normalnie zapala, działa wyświetlacz, iDrive'a cała pozostała elektryka.

Ok jeśli chodzi o migacz to rozumiem ale nie działa również automat świateł oraz nadal sam pilot z klucza ( zarówno ten który normalnie użytkuje, jak i zapasowy).

Opublikowano
Może zadam błahe pytanie, ale czy próbowałeś wymieniać baterie w kluczykach? W autach z dostępem komfortowym w kluczyku jest wymienna bateria zamiast akumulatorka. Kluczyk nie ładuje się w stacyjce tylko co jakiś czas trzeba wymieniać baterię.
Opublikowano
Klucz z dostępem komfortowym powinien od spodu (drugie zdjęcie) posiadać klapkę, pod którą znajduje się bateria. Ten na zdjęciu jej nie ma. Jeśli więc masz dostęp komfortowy a kluczyk nie ma baterii to coś jest nie tak. Kluczyk bez dostępu komfortowego powinien ładować się w stacyjce. Na RealOEM nie widzę rozróżnienia pomiędzy stacyjkami dla modeli z dostępem komfortowym i bez, więc niby powinna też ładować.
Opublikowano
  • Autor
Po zagłębieniu się w temat nie posiadam klucza z dostępem komfortowym mój musi być włożony do stacyjki żeby można było odpalić samochód oraz jest w niej ładowany.
Opublikowano

Przyczyn jak juz wiecie w BMW moze byc mnostwo. Ja mialem ten problem i poradzilem sobie sam dzieki jednemu z tematow na tym forum. A dokladnie mowiac u mnie urwal sie kalelek ktory idzie w uszczelce przy tylnej klapie (miejsce narazone na zalamanie przy zamykaniu klapy). Musialem delikatnie rozciac uszczelke i zlaczyc kabelek a na koncu oczywiscie wszystko dokladnie zabezpieczyc izolacja.

Poszukam tego tematu z ktorego wczesniej skorzystalem i wkleje link...

AAA jesli chodzi o 3 migniecia kierunkowskazu to jest to do ustawienia w iDrive (15 sekund roboty :))

Juz mam link do tego rozwiazania :arrow: viewtopic.php?f=70&t=218636

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za sugestie, okazała się strzałem w 10. Faktycznie jeden z kabli był przerwany natomiast kilka pozostałych było przetarte.

Najtrudniejsze okazało się wykonanie naprawy (wymiany okablowania) bez uszkodzenia uszczelki chroniącej przewody. Aczkolwiek dało radę.

Migacze oraz automat świateł ustawiłem z pozycji iDrive.

Jeszcze raz dzięki za prawidłową diagnozę.