Skocz do zawartości

320d m47 biegi wchodzą nieprecyzyjnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Ostatnio mam 2 problemy z którymi nie do końca potrafię sobie poradzić, pierwszy z nich, to nieprecyzyjne wchodzenie biegów, czasami ciężko mi wbić 3 bieg, zamiast niego wchodzi 5, 2 z 4 też nie wchodzą tak jak powinny wchodzić, da to radę zrobić u siebie w garażu, czy tu już potrzeba jest wizyta u mechanika?

Druga sprawa to centralny , coś się dzieje, że raz działa, raz nie działa, ostatnio mogę z kluczyka(pilota) otworzyć samochód, ale nie mogę go zamknąć, nieraz nie działa ani otwieranie ani zamykanie, a czasami działa wszystko w porządku, nie wiem, czy wygrzebać moduł komfortu, czy co innego, bo jak dla mnie ewidentnie coś nie łączy.

pozdr

Opublikowano

Hmm - a wysprzęgla ? ostatnio koleżka też kombinował przy aucie (inna marka) bo biegi ciężko wchodziły - oczywiście ostatecznie wymienił sprzęgło ...

Ludzie często w takich przypadkach wymieniają też olej w skrzyni (jak moj powyżej wspomniany kolega) czasem pomaga a czasem nie ;)

Opublikowano
raczej wysprzęgla, nic nie zgrzyta, nic nie tłucze, po prostu wchodzi próbując wbić 3 wchodzi 5, jakby gdzieś jakaś prowadnica nie trafiała precyzyjnie .
Opublikowano

Mam u siebie to samo, tzn ciezko trafic z 2 na 3, ciezko wbic 5 za pierwszym razem jest taki opor, ale gdy juz sie wbije raz potem ladnie wchodzi.

Z 5 na 3 jest latwiej niz na odwrot.... czytalem ze to wina jakis sprezynek w skrzyni biegow, ktore sie wyrabiaja.

Opublikowano

A czy masz taki objaw, że po wrzuceniu 5tego biegu, na wciśniętym sprzęgle zrzucach 5ty bieg ruchem w dół ( nie ustawiasz ręką gałki idealnie na środku tylko popychasz do dołu, żeby zrzucic bieg) i lewarek nie wraca do położenia nautralnego ?

U siebie tak właśnie mam, gdy zrobię to co opisałem powyżej, a następnia chciałbym z powrotem wrzucic 5ty bieg to nie muszę ręką machać w prawo i do góry tylko wystarczy, że popchnę z powrotem do góry i wchodzi 5tka. Lewarek wraca mi dopiero po jakimś czasie do neutralnego położenia, wydaje mi się, że to wina sprężynek

Opublikowano
Opcja szukaj i problem "wchodzenia" biegów zdiagnozowany.

viewtopic.php?f=15&t=114951

Temat który podesłałeś tyczy się w ogóle czegoś innego, wypadającego 5tego biegu i cięzko wbijającego wstecznego, a autor tematu ma problem z "natrafieniem" na 3ci lub 5ty bieg oraz 2gi lub 4ty.

A to już inna bajka, rozwiązanie tego tematu opisał pewien użytkownik nie pamiętam nazwy, może ktoś będzie kojarzył nick z forum to proszę wstawić. Kolega miał czarnego turasa FL e46 bardzo zadbany, i bardzo obszerny temat na kilka kart w którym jest opis zmian i napraw jakie przeprowadza.

To jest sprawa sprężynek i jeszcze jednego elementu którego nazwy nie pamiętam, jest on CHYBA wykonany z białego plastiku

Opublikowano
Problem z wbiciem 5 zamiast 3 czy 4 zamiast 2 leży właśnie w tych sprężynkach, które odpowiadają za centralna pozycje lewarka i są opisane w temacie który podesłałem. Nie należy się sugerować pierwszym postem w temacie, bo wiele użytkowników podłącza się pod tematy z własnymi, podobnymi objawami, temat zaczyna się od "A", a kończy na "Z". Mam tak samo. Sprężynki ułatwiają wbicie 3 i 4, bo są "wbijane" z pozycji centralnej. Nie ma pozycji centralnej = biegi ciężko wchodzą, albo przeskakują zamiast 3-5, 2-4. Trzeba się nauczyć precyzyjnie trafiać dźwignia zmiany biegów w pozycje, albo wymienić te sprężynki. To jest moja diagnoza. (na odległość, podparta własnym doświadczeniem)
Opublikowano

Tylko akurat w moim przypadku w grę wchodzi wyrobiony jeszcze ten jeden element, albo tylko i wyłącznie ten element, bo jak lewarek jest na luzie i ruszam czy w prawo czy to w lewo to wraca do pozycji neutralnej bez zadnych zastrzeżeń tylko po "ściągnięciu biegu" nie wraca sam do nautralnej trzeba lewarek jeden raz ruszyć na środek i później chodzi tak jak powinien. I za to odpowiada chyba taki mały plastikowy element ( chyba tulejka ) dokłądnie nie pamiętam znajduje się on prawdopodobnie w osi lewarka, w miejscu gdzie jest "przejście" ze spodu auta do wnętrza auta

Głowy sobie uciąć nie dam ale winna jest część nr 7 lub 8 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=25_0354&hg=25&fg=05