Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiłem w ostatnim czasie BMW 320d w kombi i mam takie pytanie - jak wygląda sprawa z doposażaniem auta w czujniki parkowania? Czy jest to "robota" na jeden dzień, czy może trzeba wstawić auto do fachowca na dłużej. Czy można np. wstawić je tylko na tył (czy to ma w ogóle sens), czy trzeba też od razu i na przód? I najważniejsze pytanie jak to wygląda cenowo. Ogólnie jak pewnie widać po zadanych pytaniach jestem zielony w tym temacie więc prosiłbym o dość "łopatologiczne" wytłumaczenie.
Opublikowano

To zalezy ... jak chcesz budrzetowo to mozesz kupic zestawa na alledrogo i sam zamontowac. Zestawa kosztuje ok 100 PLN.

Jak chcesz miec wszystko na tip top lacznie w wyswietlanie na ekranie navi to muszisz dolozyc pare set :norty:

Ktos na forum dokladal przod i placil jakies 1100 z tego co pamietam.

Ja mam np tyko z tylu (kombi ) i mnie to w zupelnosci wystarcza.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Budżetowa opcja z czujnikami z allegro jednak odpada. Mój znajomy chciał przyoszczędzić i mu to wyszło dość marnie. Raczej interesowałoby mnie żeby zamontować to tak jak wygląda to gdy samochód zjeżdża z takim wyposażeniem z taśmy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TUTAJ masz DIY z dokładki tylko na przód.

Możesz ocenić ile i co jest potrzebne.

pzdr

yaz

Opublikowano

Jeśli chodzi o koszty to największy (pod warunkiem że zakładasz to sam) stanowią wiązki, bo raczej będziesz musiał kupić nowe.

W przypadku tyłu potrzebne jest:

- zestaw doposażeniowy pdc tył (wiązka) - koszt około 580 zł

- włącznik pdc na konsole - używany około 100 zł

- moduł pdc (najlepiej kupić obsługujący przód i tył) - używany około 200 zł

- 4 czujniki pdc - używane od 50 do 100 zł szt (jeśli nie kupisz pod kolor, to + lakierowanie)

- kodowanie

Sam tył zakłada się dużo szybciej i w 1 dzień od rana ogarniesz.

Jeśli chcesz dodatkowo dołożyć przód, to musisz liczyć dodatkowy dzień, a koszty zwiększą się o około 620 -800 zł (dokupienie dodatkowej wiązki na przód - około 420zł + 4 czujniki)

Osoba doświadczona ogarnie całość w 1 dzień

poniżej masz link do instrukcji instalacji

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.e90post.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D477559%26d%3D1295733167&ei=rwXRUpLHMIWTtAaonIDoAg&usg=AFQjCNF9-Qf5WGXk_V_LkWaiXXXYkw49Jg&sig2=uD5rcRkO0Hj7neS_6Oz_aA&bvm=bv.59026428,d.Yms

Jeśli nie zakładasz tego sam, to musisz doliczyć koszty montażu, w zależności od miejsca nawet do 1700 zł (za przód + tył)

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Czy możecie zrobić zdjęcie oryginalnego rozmieszczenia czujników z tyłu E91?

Jak byście mogli jakiś wymiar łapać byłym wdzięczny.

czy jest jakaś instrukcja instalacji czujników? Którędy wejść z wiązką do środka auta od tylnego zderzaka. Zakupiłem czujniki STIG i zastanawiam się czy wyświetlacz odległości dać na tylną czy przednią tapicerkę. A może po prostu go schować..

dzięki

Pzdr

Opublikowano
Do montażu i tak musisz ściągnąć zderzak a tam od wewnątrz zderzaka i takiej belce metalowej będziesz widział takie nadlewki do fabrycznych czujników więc nie ma problemu z rozmieszczeniem. Ja dokładałem ale bez jakiegoś tam wyświetlacza, mam tylko sygnał akustyczny.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ogarnąłem temat. Są nakreślone miejsca na czujniki. Nawet znalazłem gumę przez którą poprowadziłem przewody do bagażnika. Jednak jeszcze nie podłączyłem systemu pod światła wsteczne gdyż są w klapie. Panowie przewody poprowadziłem prawą stroną bagażnika koło akumulatora. Powiedzcie gdzie znajdę najbliższy sygnał do wstecznego. Dopiero w podsufitce czy z boku kufra też jest możliwość?

dzięki.

Opublikowano
Ja znalazłem przewody na bocznej ściance, tam idzie wiązka przewodów.

Możesz zajrzeć i powiedzieć, które to przewody? Ew zdjęcie dać?

Z góry dzięki.

Opublikowano

Ja nie rozumiem czemu wy kladziecie ten nie oryginalny szrot który wyglada dramatycznie. Oryginalne PDC na oryginalnej wiązce wyjdzie was nie więcej niż 600Zl. Mnie wyszło:

200czujniki

40zl moduł

Wiązka tył używana nie cięta pług and play 70zl

Wiązka nowa przod sam zrobiłem w oparciu o schematy i nowe wtyczki 100zł z zaciskarką pinami

Kodowanie we własnym zkresie

Opublikowano
Ale co wygląda dramatycznie? Czujniki tylko widać na zderzaku a reszta jest schowana i kosztują 100 a nie 600 i jeszcze jakieś kodowanie. Masz kase i sprzęt do kodowania i pojęcie o tym to sobie zrobiłeś oryginał, ja nie mam pojęcia i mam działający szrot.