Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam ubezpieczenie w PZU - OC, za kilka dni mi sie konczy i nie wiem

czy nie isc do innego ubezpieczyciela .

Powod jest taki ze nie mam znizek .

Mialem w PZU jakies 60% znizek ale mialem przerwe jakis czas czyli

nic nie placilem no i przepadlo, 3 dni za pozno przyszedlem :( i poszlo

sie wszystko kochac na co pracowalem wczesniej przez jakies 10 lat .

Obecnie jestem w PZU od roku poniewaz poprzedni wlasciciel byl w PZU no i odpadlo mi troche oplat, podczas przedluzania ubezpieczenia .

Zastanawiam sie co zrobic, rocznik 97 , wiek ponad 25 a raczej prawie 30 na karku :) .

Pracowac dalej od poczatku na znizki w PZU czy jednak wyszukac cos tanszego ? Mowa o OC . Nie wiem czy brac AC- ale raczej nie warto teraz, napewno jak bede kupowal nowszy samochod juz chcialbym AC.. takze juz sam nie wiem co robic aby to mialo rece i nogi na przyszlosc .

Prosze o luzna rade .

pozdrawiam

Opublikowano
Jak chcesz zostać w PZU to pisz wniosek o przyznanie pełnych zniżek ktore u nich wypracawałes inaczej wypinasz sie na nich-daja po sprawdzeniu z powrotem pełne.Jeśli nie to sa ubezpieczyciele ktorzy przyjma cie z otwartymi rekoma i jesli przyniesiesz im przebieg ubezpieczenia z PZU( musza ci to wystawic)n i jesli masz bezszkodowy to bez problemu dostaniesz 60 %.pozdro
Opublikowano
Jak chcesz zostać w PZU to pisz wniosek o przyznanie pełnych zniżek ktore u nich wypracawałes inaczej wypinasz sie na nich-daja po sprawdzeniu z powrotem pełne.Jeśli nie to sa ubezpieczyciele ktorzy przyjma cie z otwartymi rekoma i jesli przyniesiesz im przebieg ubezpieczenia z PZU( musza ci to wystawic)n i jesli masz bezszkodowy to bez problemu dostaniesz 60 %.pozdro

No to juz jest konkretna odpowiedz, dzieki .

Powtorze w skrocie dla jasnosci jeszcze raz :) - bylem w PZU ok. 8lat, mialem przerwe przez

ktora stracilem znizki i powrocilem do PZU ale juz bez znizek i tak do dzisiaj .

Pytalem i prosilem kobiecine w PZU czy te pare dni spoznienia nie moze

jakos ominac, przeciez mialem tam kilka samochodow i zostawilem jakby nie bylo kupe kase przez te lata, na to ona ze nie ma szans i jest jej przykro ze te pare dni spoznienia zawazyly o stracie tego dorobku, takze z tym pismem/wnioskiem to nie wiem, tym bardziej ze do 2maja mam termin . A na taki wniosek nie dostane odpowiedzi do tego czasu . Co do znizek to faktycznie jezeli sie da zrobic taki wyciag z histori

to byloby milo i jezeli inne firmy to zaakceptuja , mimo ze ostatnie bylo z przed jakis 2 lat .

dzieki w kazdym badz razie za cenne rady .

pozdrawiam

Opublikowano

Miałem niemal identyczny problem... i rozwiązałem go tak:

1. U notariusza użyczyłem na okres 5 lat samochód memu ojcu, który ma wszystkie możliwe zniżki ubezpieczeniowe - kosztowało mnie to ok 50 zł

2. Ojciec wziął z PZU pismo o histori ubezpieczeniowej jego samochodu (a ma wszystkie możliwe zniżki)

3. Wraz z ojcem zaniosłem oba pisma do Allianz gdzie przyznano mi zniżki ojca

Zalety takiej operacji:

1. W dowodzie rejestracyjnym nadal tylko ja jestem właścicielem samochodu i mogę zrobić z nim co mi się tylko podoba bez konieczności konsultowania się z ojcem :)

2. Mój samochód ma oddzielną historię ubezpieczeniową, czyli jeżeli mój ojciec spowoduje wypadek swoim samochodem to ja nie tracę zniżek.

3. Wypracowuję własne zniżki.

4. Jedyny problem takiej operacji to trzeba mieć ojca, teścia, czy nawet dobrego sąsiada który pomoże ci w tym problemie - nikt nic nie straci (poza 2 godzinami aby to wszystko załatwić) a ty na pewno zyskasz.

5. Zamiast płacić w PZU 1250 zł płacę teraz 475 zł

Opublikowano
Miałem niemal identyczny problem... i rozwiązałem go tak:

1. U notariusza użyczyłem na okres 5 lat samochód memu ojcu, który ma wszystkie możliwe zniżki ubezpieczeniowe - kosztowało mnie to ok 50 zł

2. Ojciec wziął z PZU pismo o histori ubezpieczeniowej jego samochodu (a ma wszystkie możliwe zniżki)

3. Wraz z ojcem zaniosłem oba pisma do Allianz gdzie przyznano mi zniżki ojca

Zalety takiej operacji:

1. W dowodzie rejestracyjnym nadal tylko ja jestem właścicielem samochodu i mogę zrobić z nim co mi się tylko podoba bez konieczności konsultowania się z ojcem :)

2. Mój samochód ma oddzielną historię ubezpieczeniową, czyli jeżeli mój ojciec spowoduje wypadek swoim samochodem to ja nie tracę zniżek.

3. Wypracowuję własne zniżki.

4. Jedyny problem takiej operacji to trzeba mieć ojca, teścia, czy nawet dobrego sąsiada który pomoże ci w tym problemie - nikt nic nie straci (poza 2 godzinami aby to wszystko załatwić) a ty na pewno zyskasz.

5. Zamiast płacić w PZU 1250 zł płacę teraz 475 zł

a powiedz mi cos takiego - czy Twoj ojciec jest jednoczesnie wspolwlascicielem auta? Czt Ty jestes jego jedynym wlascicielem? jakie teoretycznie ma prawa Twoj ojciec do Twojego samochodu?? a czy to musi byc ktos z rodziny zeby mi przyznano znizki??

Opublikowano

Też miałem kiedyś robione użyczenie auta i to bez notariusza - zwykłe pisemko podpisane przez ojca.

To było dawno wiec... do tych niżek doliczyli jedynie dopłate za wiek ale i tak wyszło dużo taniej.

Teraz już się w to nie bawie - wybralem Samopomoc i tyle.

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

Chłopie olej tych zdzierców PZU ale najpierw zrób dokładnie tak jak napisał mecik napisz pismo w ustawowym terminie powinni Ci odpowiedzieć. Jeżeli nie będzie pozytywnego rozpatrzenia to najpóźniej jeden dzień przed końcem ubezpieczenia musisz je wypowiedzieć i zawrzeć w innym TU.

Jeżeli chcesz najtaniej to np. możesz sie ubezpieczyc w MTU grupa Hestia, ja też miałem ubezpieczenie OC w PZU ale oni tak niemiłosiernie zdzieraja kasę że aż sie chce płakać. W moim przypadku przy zniżkach 40% , jednorazowej wpłacie oraz kontynuacji PZU mi wyliczyło ok. 800 PLN :evil: a w MTU przyznano mi zniżki 50 %, jednorazowa wpłata i bez kontynuacji 319 PLN, jak widac różnica znaczna.

Oczywiście jeżeli chcesz też AC to już należało by wybrać jakiś kompromis między wysokością ubezpieczenia a rzetelnością TU :wink:

Opublikowano
a powiedz mi cos takiego - czy Twoj ojciec jest jednoczesnie wspolwlascicielem auta? Czt Ty jestes jego jedynym wlascicielem? jakie teoretycznie ma prawa Twoj ojciec do Twojego samochodu?? a czy to musi byc ktos z rodziny zeby mi przyznano znizki??

1. Ja jestem jedynym właścicielem auta, nie ma żadnych współwłaścicieli

2. Prawa mego ojca to przejazd moim samochodem jak będę miał taki kaprys :D a poważnie to chodzi tylko o to aby ubezpieczyciel mógł mi przyznać jego zniżki. Ja jako jedyny właściciel mogę bez niczyjej wiedzy sprzedać auto nie informując o tym nikogo, a moja umowa z ojcem zostaje automatycznie zerwana bez konieczności ponownego udawania się do notariusza - 100 % TAK JEST bo 2 razy się o to pytałem przed podpisaniem umowy

3. Ubezpieczenie takie zawierałem w lutym więc wątpię aby coś się zmieniło - jednak taki manewr można zrobić tylko w Allianz. O innej firmie dającej taki patent nie słyszałem

4. Ubezpieczyciel zapytał mnie czy mam ojca lub teścia który pójdzie ze mną do notariusza a mając takie możliwości dalej nie szukałem, ale z tonu wypowiedzi wywnioskowałem, że potrzebuję tylko mieć znajomego, któremu notarialnie użyczę samochodu.

5. Zawsze można wpisać kogoś do dowodu jako współwłaściciela i korzystać wtedy z jego zniżek, ale z czym się to wiąże wiadomo...

Opublikowano
a jak to jest dalej :?: teraz mam 30% zniżki ale że wiek poniżej 25 to +30% zwyżka. użyczam tacie auto (na podstawie umowy notarialnej na okres 5 lat) który ma wszystkie zniżki i na kogo jest kupiona polisa na mnie czy tate. następnie mija okres 5 lat i co czy przez te 5 lat uzbieram zniżke dla siebie czy będe miał nadal 30% zniżki :?:
Opublikowano

Polisa jest na mnie a wraz z upływem czasu wyrabiam sobie własne zniżki, aby po pewnym czasie już nie prosić ojca aby użyczył mi zniżek których nie mam.

Co do zwyżki to nie wiem jak to jest bo ja i ojciec jesteśmy już po trzydziestce :)

Opublikowano
ok dzięki za odpowiedź. muszę się tematem zainteresować bo jeszcze raz mam za wiek +30% a potem to już normalnie. a różnica jest znaczna 475, a 1109 (czy jakoś tak) to sporo.