Skocz do zawartości

[E39] Stuk przy lekkim hamowaniu - film

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od już jakiegoś czasu walczę z stukiem, który pojawia się co jakiś czas z reguły po dłuższej jeździe. Przy lekkim do hamowaniu. Podczas stuknięcia jest takie wrażenie jakby przednia oś się lekko przesuneła. Byłem na diagnostyce i nic nie widać. Wymieniłem drążki i końcówki oraz dolny wahacz. Nic nie pomaga. Zamieszczam link do filmu w którym udało mi się nagrać owe stuki.

Opublikowano
Górne mocowania amortyzatorów sprawdzone?
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
  • Autor
Tak, zostały wymienione na nowe.
Opublikowano
Obejrzyj dokładnie tuleje pływające wahaczy z tyłu i tylne zawieszenie. Poważnie, miałem kiedyś problem z podobnymi objawami i to było przyczyną.
Opublikowano
  • Autor
Obejrzyj dokładnie tuleje pływające wahaczy z tyłu i tylne zawieszenie. Poważnie, miałem kiedyś problem z podobnymi objawami i to było przyczyną.

Sprawdzę, ale ewidentnie czuć, że to z przodu...chyba, że tak dźwięk przenosi. Możliwe żeby pukało tak na łączeniu skrzyni? Może łącznik elastyczny?

Opublikowano
zobacz luz na prowadnicach od zacisków i zobacz jaki luz mają klocki wzgledem zacisku/jarzma.
Opublikowano
  • Autor
zobacz luz na prowadnicach od zacisków i zobacz jaki luz mają klocki wzgledem zacisku/jarzma.

zaciski raczej ok, klocki tez nie sa luzne - wymienialem blaszki trzymajace klocki. Jeszcze musze zobaczyc poduchy silnika...

Opublikowano
Ja też miałem takie strzelanie o wahacz się ukruszył w miejscu pracy na sworzniu.
Opublikowano
Witam miałem identyczny stuk, właśnie podczas takiego manewrowania na parkingu najbardziej, okazało się że miałem zbyt słabo dokręcony wahacz dolny prosty z przodu w prawym kole. Dokładnie od strony mocowania do sanek od strony silnika. Pomogło dociągnięcie śruby mocującej (klucz 16 i 18 ). Wahacz nowy zaczął stukać po 2 tygodniach, po prostu użyłem zbyt niskiego momentu przy dokręcaniu
http://imageshack.us/a/img222/358/img0470ji.jpg
Opublikowano
  • Autor
Witam miałem identyczny stuk, właśnie podczas takiego manewrowania na parkingu najbardziej, okazało się że miałem zbyt słabo dokręcony wahacz dolny prosty z przodu w prawym kole. Dokładnie od strony mocowania do sanek od strony silnika. Pomogło dociągnięcie śruby mocującej (klucz 16 i 18 ). Wahacz nowy zaczął stukać po 2 tygodniach, po prostu użyłem zbyt niskiego momentu przy dokręcaniu

Dzisiaj sprawdziłem ten wahacz i lekko śruba drgneła, jednak po krótkiej jeździe dalej jest tak samo :/

Ja też miałem takie strzelanie o wahacz się ukruszył w miejscu pracy na sworzniu.

Czy te ukruszenie widać tylko po odkręceniu wahacza?

Opublikowano
Tak.zdemontuj wahacz i zdejmij gumę ze sworznia,zobacz czy łoże sworznia jest całe,czy jest jakiś luz
Opublikowano
Noo mialem to samo tyle tylko, że nie wiem co pomogło bo robilem 2 rzeczy i jedna wyeliminowała stuk. Jedna jak ktoś opisał luz na prowadnicach zacisków no i co twierdził pan diagnosta gumy drążka reakcyjnego do wymiany - fakt były wybite. Po tym ustało. Skoro wszystko wyeliminowałeś popatrz na gumy drażka.