Skocz do zawartości

jaki rozmiar opon?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc moje pytanie dotyczy opon jakie mogę założyć na nowe felgi 16" jakie sobie ostatnio zakupiłem. Do tej pory mialem standardowe felgi 15" i opony 205/60/15 a teraz chciałbym założyć opony na felgi 16" ale chcę zachować rozmiar koła w standardzie czyli aby obwód opony był taki sam? które opony bedą lepsze?

205/55/16 czy 205/50/16

a może macie inne propozycje aby auto wyglądało lepiej lub aby moc auta nie spadła ?

mialem kiedyś fiata punto który jeździł oryginalnie na 13" felgach i wymyśliłem sobie kiedyś zmianę na 14" od bravo i uwierzcie ale auto wyraźnie straciło na mocy! dlatego wole teraz zachować oryginalny obwód koła

Witam kiedyś gdzieś widziałem taki kalkulator ale jak na złość nie mogę go znaleźć

Opublikowano
istnieje taki dzial przydatne linki
"there's more to living than only surviving"
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W Twoim przypadku profil 55 wskazany.
Kai
Opublikowano

Witam

Ja tez wlasnie zmieniam oponki i felgi. Korzystalem z tego

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Ladnie mozna zobaczyc, jaka bedzie roznica miedzy tym co masz, a tym co bedziesz mial. U mnie wychodzi, ze nowe kola beda powodowac 1.6% zawyzanie predkosciomierza (kolka troszke mniejsze). Zmieniam z zimowek (185/65/15") na letnie (205/50/16")

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano
Witam. Ja w kompakcie mialem 205/55/16. Opona sie miesci, wszystko jest ok, oprocz tego, ze minimalnie mi obcierala o nadkole przy maksymalnie skreconych kolach, ale tylko o jedno, wiec moze to nadkole bylo troche poluzowane. Na rownym asfalcie prowadzi sie pieknie, ale koleinach kiepsko, z przyjemnoscia wrocilem do 195/60/15