Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam - problem dotyczy E34 520i M50

Pytanie dotyczy pompy wody.

Może kotoś obserwował i wie jak ma to być - otóż podczas uruchomienia silnika zimnego np po nocy, odkręceniu korka wlewu od zbiorniczka wyrównawczego to czy przelew płynu na obrotach jałowych ma być widoczny czy nie - u mnie nie ma wtedy przelwewu w najmniejszym stopniu - sucho, przelatuje dopiero jak minimalnie dodam gazu wtedy zaczyna sie przelewać. Co innego mam na rozgrzanym silniku - pprzelew jest ale minimalny - dosłownie sączy sie bardzo delikatnie po sciance zbiorniczka ale jezeli silnik osiągnie jakąś juz temperaturę kolo 80 C - kiedy przegazuje strumien płynu jest widzoczny.

Obawiam sie czy nie ślizga mi sie juz wirnik po ośce i czy nie czas na wymianę - wskazówka lubi mi sie wahnąć od 1 do 2 swoich grubosci w korku. napiszcie jak wy miacie z tym przelewem - czy ma być widoczny zaraz po uruchomieniu zimnego silnika ???

Edytowane przez katar14
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

U mnie w M10 nie ma zbiorniczka wyrównawczego :lol:

Ale z tego co pamiętam to jak grzebałem przy M40 zbyt mocno nie leciał płyn na wolnych obrotach, dopiero jak dałem mu gazu to sikał dość intensywnie.

Katar masz M50 więc najlepiej zobacz jak to wygląda u kogoś kto ma taki sam silnik i pełnosprawny układ chłodzenia.

Tak czy owak pewnie i tak wymienisz pompę :norty: bo na 99% jest oryginalna i ma już swoje lata.

U mnie po wymianie pompy autko nie do poznania, ogrzewanie rewelacja i chłodzenie zresztą też. :cool2:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring