Skocz do zawartości

E 46 valveyronic 143 KM wysokie spalanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od 2 miesięcy jestem posiadaczem auta z motorem N 42. Po zakupie auto trafiło do mechanika w celu sprawdzenia rozrządu i się zaczęło: czyszczenie silnika z szlamu olejowego, nowy rozrząd, nowy vanos wylotowy (1200), uszczelki - w sumie 3000. I po remoncie spalanie ciągle na tym samym poziomie - 10,3 l wg. komputera i 9,6 l realne spalanie (do pełna i po 200km tankowanie). Jeżdżę głównie trasę 110-120 km/h z włączoną klimą - czy to normalne spalanie? Bo wg danych bmw średnie powinno być 8,8l .
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W moim aucie przy spokojnej jeździe autostradowej z prędkościami rzędu 110-120 km/h i włączonej klimatyzacji spalanie oscyluje od 6.8 do 7.3 l/100km w zależności od obciążenia, opon, nawierzchni, etc. Spalanie rzędu 10.5 l/100 km osiągam tylko przy dość dynamicznej jeździe w mieście. Przy szybkiej jeździe autostradowej 160-180km spalanie oscyluje w granicach 8.5 l/100km.

Podane przez Ciebie wartości są zdecydowanie za wysokie. Albo masz jakiś problem z autem, albo nie potrafisz jeszcze wyczuć tego samochodu i jeździć nim oszczędnie. Przy valvetronicu wystarczy bardzo delikatnie odpuścić nogę z gazu - spalanie momentalnie spadnie na ekonomizerze a samochód będzie nadal poruszał się z tą samą prędkością. To jest właśnie duża zaleta valvetronica.

Przy prawidłowym eksploatowaniu (oleje 0w-30 lub 5W-30 LL04, wymiana co 15-18kkm) ten silnik nie powinien mieć żadnego szlamu.

Opublikowano
To ja się wypowiem duże właśnie znaczenie ma wyczucie auta jeżeli dużo jeździsz po mieście , wprowadź sobie np do swojej jazdy omijanie biegu 3 po mieście tzn na drugim biegu ciągnij do 4 tysięcy czyli 60 km/h i pomiń bieg trzeci i wrzuć czwarty obroty nie powinny spaść poniżej 2 tys a uwierz mi że taki zabieg pozwoli ci naprawdę mieć niskie spalanie , oczywiście hamowanie biegami itp ja też na początku miałem wysokie spalanie według kompa nawet do 12 litrów w zimę ale na krtókich odcinkach , ale po zabiegu eko drivingu po mieście spalanie spadło do 8,5 litra , ważne są także jakie odcinki robisz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktoś może potwierdzić spalanie n42 2.0 przy prędkościach 160-180 na poziomie 8,5l? Bo jakoś tak mało wg mnie :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Szczerze mówiąc mój n42 ma podobne spalanie co założyciel tematu, trasa 8-9l , miasto 12-14l . Może to dlatego że nie jeżdże ekonomicznie ale myśle że jest to normalne spalanie takiego 12 letniego samochodu. Zależy też jak szerokie masz oponki , ja powyższe spalanie miałem na 205 więc i tak wąskich.
Opublikowano
Komputer u mnie się myli o jakieś 0,7 l na moją niekorzyść ciekawe jak to jest u was. Dziś wybierałem się do warsztatu, ale mechanicy na urlopie. Zostaje mi jeszcze wrzucenie 195/65 r15 bo mam 225/45 przód i 245/40 r17 tył i porównam, ale trochę czytałem i wiem, że szerokie opony nie podnoszą bardzo spalania jeżeli mają niski profil. Może ktoś ma LPG i się wypowie na temat spalania.
Opublikowano

Witam, jestem właśnie po urlopie wakacyjnym, gdzie moje BMW pokonało 3360km i średnie spalanie według komputera wyniosło 6,7l, natomiast w realu 6,81l/100km.

Przed wyjazdem zakładałem, ze spali mi ok 7,5l, więc jest miłe zaskoczenie, lecz na autostradzie nie przekraczałem 130km/h :D

Moim zdaniem art654, spalanie masz zbyt wysokie.

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano (edytowane)
To ja się wypowiem duże właśnie znaczenie ma wyczucie auta jeżeli dużo jeździsz po mieście , wprowadź sobie np do swojej jazdy omijanie biegu 3 po mieście tzn na drugim biegu ciągnij do 4 tysięcy czyli 60 km/h i pomiń bieg trzeci i wrzuć czwarty obroty nie powinny spaść poniżej 2 tys a uwierz mi że taki zabieg pozwoli ci naprawdę mieć niskie spalanie , oczywiście hamowanie biegami itp ja też na początku miałem wysokie spalanie według kompa nawet do 12 litrów w zimę ale na krtókich odcinkach , ale po zabiegu eko drivingu po mieście spalanie spadło do 8,5 litra , ważne są także jakie odcinki robisz.

Pomijać 3 bieg? :D :D

Sory ale od razu mi się skojarzyło:

Edytowane przez lajt
Opublikowano
Witam, jestem właśnie po urlopie wakacyjnym, gdzie moje BMW pokonało 3360km i średnie spalanie według komputera wyniosło 6,7l, natomiast w realu 6,81l/100km.

Przed wyjazdem zakładałem, ze spali mi ok 7,5l, więc jest miłe zaskoczenie, lecz na autostradzie nie przekraczałem 130km/h :D

Moim zdaniem art654, spalanie masz zbyt wysokie.

Pozdrawiam.

To widze, ze moje wyniki sa jednak powtarzalne :D. I takich wartosci nalezy oczekiwac przy sprawnym samochodzie i umiejętnej jeździe.

Opublikowano
Skąd wy bierzecie takie spalania :) 6,5 przy 110 km/h ? chyba na komputerze :) mi na trasie pali 8-9 l do 120 a miasto 12l

Na trasie przy spokojnej jeździe do 120 km/h nie ma prawa wziac wiecej niz 7.5 l /100km. Swoje wyniki podaje z tankowania pod korek i obliczeń przy dystrybutorze. Co wiecej, sa to wartosci regularnie powtarzalne od ponad 4 lat odkąd mam ten samochod. Dodam tylko, ze moj silnik to N46 a nie N42. Wlasciwie to ten sam silnik z troche zmodyfikowana elektronika i paroma drobiazgami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szacun za takie spalanie w silniku 2.0 przy takiej masie pojazdu :cool2: szczególnie dla konstruktorów :wink: jakby nie te hity z rozrządem i kilka drobiazgów to silnik byłby idealny.

Dane fabryczne:

EU tryb pozamiejski: 5.50 l / 100 km (tu jeszcze możecie trochę urwać :mrgreen: )

EU tryb miejski: 10.20 l / 100 km

EU zużycie paliwa tryb mieszany: 7.20 l / 100 km

Zasięg: 875 km

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
W pozamiejskim trybie nie ma szans zeby zejść ponizej 6.5l/100km. Mnie raz sie udalo 6.5 l/100km jadąc bocznymi drogami w Niemczech na dystansie okolo 300 km z predkosciami do 90 km/h. Ponizej tej granicy nigdy. Bardzo powtarzalne sa jednak wyniki ponizej 7l/100km przy spokojnej jeździe autostradowej.
Opublikowano

Warszawa, n42b20 touring, 225/45r17 spalanie ok 10l.

Nie jeżdżę jak emeryt ale też nie cisnę na każdych światłach :wink:

Opublikowano
Tankuje pod korek i zasięg pokazuje mi 600km w mieście jak ruszę w trasę podnosi się do 750 max więc skąd oni wytrzasnęli te 875 km i to przy spokojnej jeżdzie :?: :shock:
Opublikowano
Jak najbardziej prawdziwa wartosc, ktora w dodatku udaje mi sie osiagac regularnie na niemieckich drogach. Przy bardzo spokojnej jezdzie i spalaniu rzedu 6.7 l/100 km tankuje po okolo 880 km bedac juz w Polsce. Z moich obserwacji wynika, ze po przekroczeniu granicy spalanie na ekonomizerze wzrasta o okolo 0.8 l /100 km. Polskie autostrady/drogi szybkiego ruchu maja inna chropowatosc niz te niemieckie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To też prawda, jadąc np. A4 od Legnicy do bramek we Wrocławiu droga jest ok, chyba jeszcze kawałek też jest ok a po jakimś odcinku w stronę Krakowa jest o wiele bardziej chropowata i od razu widać różnicę w spalaniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kupiłem ten model ze względu na małe spalanie i jak na razie wdepnąłem w gówno. Auto stało 2 tygodnie w warsztacie połknęło 3 tyś. i dalej głodne. Ale jak już tyle wpierdzieliłem to będę brnął w to dalej aż doprowadzę je do porządku.
Opublikowano

Potwierdzam,że osiągnięcie zużycia 6-7 l w trasie i 8,5 l w mieście jest możliwe i też osiągam takie wartości.

Oczywiście przy prędkościach do 130 km/h.

Opublikowano
Potwierdzam,że osiągnięcie zużycia 6-7 l w trasie i 8,5 l w mieście jest możliwe i też osiągam takie wartości.

Oczywiście przy prędkościach do 130 km/h.

Da sie - i tyle wlasnie ten silnik pali! :cool2:

Opublikowano
Dziś zatankowałem do pełna ( na tej samej stacji z tego samego dystrybutora ) 47 l bp 95 a zrobiłem 477 km więc 9,8 l/100 km chociaż 80 % trasa do 120 i w miarę ekonomicznie miasto. Powiedzcie jeszcze (szczerze) jak u was te silniki valvetronic, jakieś naprawy, czy jeździcie spokojnie czy nie żałujecie kobyły bo sporo negatywów o tych silnikach jest.