Skocz do zawartości

przekładka gratów e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewien problem i chciałbym się poradzić was drodzy koledzy co sądzicie o moich zamiarach.

obecnie jeżdzę BMW e46 330d sedan 2000r. po lift, miałem zamiar malować kilka elementów np zdeżaki progi maska i nadkole uszkodzone przez sarne.

Ale po rozbiurce kilku elementów okazało się że auto to składak;/ ktos przespawał cały przód;/ było to widać dopiero pod tapicerką od wewnątrz;/ nawet tumel środkowy jest trochę pogięty:(

Zaś z tyłu też widać jakieś naprawy pod bakiem co gorsza na spawach wychdzi rdza w niektórych miejscach dość pokażna;/

Nie chcę go picować i wrobić kogoś przy sprzedaży tego auta;(

Miałem taki zamiar, niedaleko mnie gość ma do sprzedania gołą karoserię własnie taką jaką ja mam z francji i z papierami więc nie będzie problemu z rejestracją.

Chciałem kupić to karoserię za jakieś 400zł i we własnym zakresie poprostu wszystko przełożyć i nie mieć problemu z blachą i że auto jest powypadkowe. co wy na to??

Bardzo was proszę o radę bo sam się gubię w myślach;/

dodam że karoseria ma tylko tylną szybę bo przednia rozbita;/

Opublikowano
2000 polift? Jesli uwazasz, ze ogarniesz mozesz przekladac, choc zarezerwuj sobie kilka dobrych dni :)
Opublikowano
Właśnie, to Cie kolego mogło na samym początku zdziwić, że to 2000r i auto po FL.
Opublikowano
  • Autor

też w to wątpię, prowdopodobnie jest po prostu przerobiony na po lifta;/

mówicie że bardziej mi się opłaca przełożyć wszystko niż kogoś wkręcać w bezwypadkowość tego auta;/ choć nie wiem czy bym umiał;/

Opublikowano
4 stówki za dobra bude z papierami? Ja bym się nie zastanawiał i przekładał ale na prawdę nie jest to łatwa i szybka robota...
Opublikowano
Taniocha, brać i robić ale sobie weź kogoś kumatego do siebie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

A jak taką procedurę ogarnąć formalnie.

Bo masz zarejestrowane auto z VINem xxx, przerzucasz wszystkie graty do budy z VINem yyy.

Jak zarejestrować nowego składaka i wyrejestrować pustą budę?

Opublikowano
Nowa buda musi być z papierami umożliwiającymi rejestrację, masz normalną umowę kupna sprzedaży, nigdzie nie ma mowy o tym że z auta sama blacha została i normalnie go rejestrujesz na siebie. Stara buda idzie na złom i ktoś musi wystawić zaświadczenie o zezłomowaniu i wtedy wyrejestrowujesz auto albo kupić ją jako auto znowu z normalną umową kupna sprzedaży.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeżeli nie masz nikogo znajomego zajmującego się złomowaniem to będzie ciężko zezłomować auto i wyrejestrować je oddając samą budę. Będziesz musiał dopłacić za brakujące kilogramy do masy auta w całości a troszkę tego będzie. Przynajmniej tak było do tej pory. Kolejny problem będzie przy sprzedaży jak ktoś rozkoduje Vin i nic nie będzie się zgadzało.
Opublikowano
  • Autor

hmm cieżka sprawa z tym wyrejestrowaniem, zakład który wystawi mi papier że auto zezłomowane raczej nie ponosi żadnych kosztów więc myślę że to kwestia dogadania na złomie.

A co do rejestracji nowej budy to wiem że normalnie przechodzi przegląd z jakimiś szczegółami i diagnosta wystawia papier z danymi auta i nowym silnikiem, teraz nie ma nr silnika bo to część wymienna więc nie będzie z tym problemu.

najpierw wszystko wyczyszczę i przemaluję potem się zacznie składanie:) myśle że ta najlepsza część która mnie cieszy;p kto co woli:)

przy okazji wypiaskuje i pomaluje całe zawieszenie z tyłu tylko zastanawiam się jak to pomalować, proszkowo czy jakąś inną fajbą hmm...

w trakcie przekładki będe was na bierząco informował i postaram się o zdjęcia całego zaiegu:)

Opublikowano
Nowa buda musi być z papierami umożliwiającymi rejestrację, masz normalną umowę kupna sprzedaży, ...

Nowa buda pewnie z importu, bez opłaconej akcyzy.

Płacenie akcyzy od silnika z VINu budy, czy od wkładanego 3.0d?

Temat ciężki jak dla mnie.

Opublikowano
  • Autor
hmm no trochę ciężki dlatego chciałem się tym zająć przed jaką kolwiek przekładką, pójde albo będe dzwonił do wydziału komunikacji co oni na to powiedzą;/