Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bierz presidenta indiane - antenka ma jakies 1,2 dlugosci, a dzieki temu ze jest to helikal osiagi ma jak antena o dlugosci 1.6-1.8m. Antenka dyskretna przez to ze nie ma cewki, a promiennik jest czarny. Mialem juz wiele anten, ale ta jest zdecydowanie najlepsza.

Polecam montaz bezposrednio do blacy - dziura w tylnym blotniku, bedzie lepiej dzialac niz na uchwycie i o niebo lepiej niz na magnesie (nie polecam).

Antenki tej nie trzbe stroic, co jest niewatpliwa zaleta - 10-20 zeta za strojenie zostaje w kieszeni.

gnojowka pedzona rakieta:D

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

Opublikowano
A są może anteny takie jak do komórek klejone na szybe i nie odstające nad auto? Teraz nie mam zadnego druta, anteny, na samochodzie i chciałbym by tak zostało, a też już myślałem o CB.
Opublikowano
DLA ODMIANY POLECAM CI MAŁĄ MAGNESÓWKE DŁUGA OKOŁO 30 CM MAGNES PODGUMOWANY O ŚREDNICY 3 CM BARDZO OK. SIE SPISUJE RADIA WSZYSTKIE (OCZYWIŚCIE PRESIYDENTA BO SĄ BARDZO DOBRE) TYLKO NIE ALANA BO BARDZO ZCIĄGA SZUMIY I TRZASKI Z ALTERNATORA, WYCIERACZEK I WENTYLATORA JA MAM PRESIDENTA JONEGO Z TĄ MAŁĄ ANTENKĄ I SOBIE CHWALE POZDRAWIAM
Opublikowano

Mala antena to maly zasieg, trzeba czesto pytac o droge, a jak jest lepsza antena to slyszy sie innych i nie trzeba pytac. Szukajac ulicy w miescie na dluzszej antenie jest wieksza szansa ze nas ktos uslychy i pomoze.

Co do radia, to najlepiej jak ma filr ANL, wtedy radio nie szumi. W tej chwili z nowych to polecam unidena 520 xl, a z uzywek presidenta herberta - najleszpe CB na rynku.

Nie wiem co takiego strasznego jest w dziurce, przeciez masa aut jezdzi z antenami od komorek, albo zwyklych radii w blotnikach. Magnes rysuje z czasem karosrie, kable czasem gwizdze przy shybshej jezdzie, zasieg tez jest mocno ograniczony.

Antene naklejana kiedys widzialem, ale zasiego to ma moze ze 300 metrow.

Opublikowano
Dobry unidenek, ma co trzeba i jest nie wielki, a antena im dluzsza tym lepsza, ale nie koniecznie praktyczniejsza. Z doswiadczenia powiem, ze 1.2 to optymalna dlugosc.

Opublikowano
Z tą długością to racja, jak będzie za krótka, to nie będzie zasięgu. Ale w coupe za nic dziury nie wywiercę, skoro nawet radiową mam w tylnej szybie.
Opublikowano

Jezeli kiedys w przyszlosci chcesz powaznie zajac sie krotkofalarstwem to polecam do samochodu ICOM-a 706mkII.

Oprocz czestotliwosci CB bedziesz mial tez dostep do innych bardziej lub mniej legalnych :norty: na ktore potrzebujesz licencje.

Przyklad: po co nasluchiwac na kanalach CB gdzie stoi policja z radarem :) jak mozna bezposrednio sie tego dowiedziec na ich czestotliwosci :twisted2:

Co do anteny to najlepiej jakas wieloczestotliwosciowa w stylu: Diamond MV3A albo Diamond CR8900A .

Antena instalowana na magnesie jest zlym rozwiazaniem. Najlepiej zamontowac ja bezposrednio do nadwozia. Innym wyjsciem jest wykorzystanie jednego z punktow mocujacych bagaznik dachowy.

Opublikowano
Jezeli kiedys w przyszlosci chcesz powaznie zajac sie krotkofalarstwem to polecam do samochodu ICOM-a 706mkII.

(...)

A gdzie można takie radio dorwać :?: :norty:

RadioShack? czy może BestBuy?

(...)

Co do anteny to najlepiej jakas wieloczestotliwosciowa w stylu: Diamond MV3A albo Diamond CR8900A .

Antena instalowana na magnesie jest zlym rozwiazaniem. Najlepiej zamontowac ja bezposrednio do nadwozia. Innym wyjsciem jest wykorzystanie jednego z punktow mocujacych bagaznik dachowy.

Z tym mocowaniem bagażnika to całkiem niezły pomysł... Ale nie wiem czy się mimowszystko zdecyduje, jakoś nie widzi mi się drut na dachu, czy gdziekolwiek indziej :|.

Opublikowano

A gdzie można takie radio dorwać :?: :norty:

RadioShack? czy może BestBuy?

Dorwiesz go w Circuit City :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :duh:

a tak na powaznie to w ICOM POLSKA na pewno beda to mieli.

Z tym mocowaniem bagażnika to całkiem niezły pomysł... Ale nie wiem czy się mimowszystko zdecyduje, jakoś nie widzi mi się drut na dachu, czy gdziekolwiek indziej.

W coupe kabel mozna puscic przez tylne uchylne okno.

Ewentualnie wzorem kabli od radia satelitarnego pomiedzy uszczelka szyby tylniej a karoseria samochodu wprost do bagaznika.

Opublikowano

Ja na twoim miejscu zainwestowalbym w dobre radio. Co jest najbardziej potrzebne: ASC (wycinanie ciąglego szumu, masz cisze w autku), szybka 19, kanaly w sicie, ANL (filtr). Ja kupilem w lutym Presidenta Walkera + antene magnes 145cm. Nie narzekam hula az milo. Jak chce to wyciagam radio (pelni funkcje podlokietnika:)), sciagam antene z dachu - czasem lepiej miec golasa w srodku, lub zabrac cb do innego auta.Kosztowalo mnie to 830zl, kupilem poprzez kontakt z allegro (normalny sklep, paragon, gwarancja) za pobraniem. Te funkcje w/w przydaja sie naprawde i warto doplacic (samo radio 620zł).

Pozdr