Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z was posiada E46 z klimatronikiem(pewnie większość), ale w pobliżu wwa? Otwocka? Posiadam problem z dmuchawą i najprawdopodobniej właśnie panel klimatronik jest przyczyną, dlatego poszukuje kogoś od kogo mógłbym przełożyć i sprawdzić czy wszystko hula! Z góry dziekuję i pozdrawiam! :)

Opublikowano
Problem jest taki, że na twarz dmucha zimne powietrze lub w ogóle, a na nogi ciepłe. Raz zwiększa intensywność dmuchawy, potem nagle zmniejsza. ustawiasz temperature, a on i tak robi tak jak mu się podoba. Podpiąłem auto pod kompa Boscha i wyszedł taki błąd: 1E02-automatyczne sterowanie zamkniętym obiegiem powietrza, ogrzewanie-zwarcie do masy. Byłem u znajomego elektryka i powiedział, żeby pokombinował sam(bo ma pełno klijentów i nie ma czasu) posprawdzał wszystkie przewody, elektrozawór itd! Powiedział, że gdyby "jeż" był popsuty to w ogóle by nie dmuchało. To prawda? czy również przez "jeża" może dmuchać, ale jednocześnie wariować? Sprawdziłem czy jest przejście na przewodach od kostki, elektrozawór tez elegancko się zamyka i otwiera. Jeżeli ustawie manualne, czyli na szybe, twarz i nogi to ładnie równomiernie wszędzie dmucha, więc wszystkie silniczki od klapek itd myśle, że są sprawne. Moim zdaniem coś jest nie tak w tym sterowaniu, jakiś czujnik? cały klimatronik(znajomy mówił, że potrafią się popsuć). Jeżeli mieliście podobne problemy i je rozwiązaliście to proszę o podpowiedź. Niedawno był podobny temat o dmuchawie, ale stosując wszystkie rzeczy, które napisali koledzy nadal problem występuje :
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Objawy, które opisujesz kolego, miałem w e39 i winny był właśnie jeż. Naprawa jest prosta i bezkosztowa. Zacznij od tego.

Jeśli to nie pomoże, to zapraszam do mnie na podmiankę, ale dopiero po świętach, wcześniej nie będę miał na to czasu.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Problem jest taki, że na twarz dmucha zimne powietrze lub w ogóle, a na nogi ciepłe. Raz zwiększa intensywność dmuchawy, potem nagle zmniejsza. ustawiasz temperature, a on i tak robi tak jak mu się podoba.

Masz do wymiany elektrozaworek wody [nagrzewnicy]. Po wymianie na sprawny wszystko wróci do normy.

Opublikowano
Kolega ale tak jak mówiłem wcześniej, sprawdzałem elektrozawór i po zmianie temperatury ładnie się chowa i podnosi do góry, więc nie wiem czy to jest przyczyną usterki