Skocz do zawartości

Ciepłe powietrze na szybę, zimne na twarz. 318i 95'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dość nietypowy problem.

Otóż z nawiewu na szybę, po rozgrzaniu silnika, leci mi wyłącznie ciepłe powietrze. Za to z nawiewów bocznych i środkowego tylko zimne. Dzieje się tak mimo kręcenia "pokrętłem" do ustawiania temp powietrza. Dodam, że autko bez klimy i pokrętło kręci się dziwnie lekko. :/ Może to być wina linki? Lecz czy wtedy byłaby różnica temp powietrza pomiędzy nawiewem na szybę, a środkowym?

Jedyne co znalazłem, że leci letnie powietrze, ale u mnie jest całkiem zimne, sprawdzone po przejechaniu ok 100km. :|

BMW e36 318i 1995rok.

Pozdrawiam, proszę o pomoc i przepraszam za poprzedni, źle podany tytuł tematu.

Opublikowano

czy twój panel wygląda tak? http://img14.tablica.pl/images_tablicapl/83781641_1_644x461_bmw-e36-oryginalny-panel-sterowania-nawiewu-chojnice.jpg

Jeśli tak to zwróć uwagę na oznaczenie na pokrętle kierowania nawiewem. Pole przy "ludziku"/pozycji nawiew środkowy jest niebieskie co znaczy ze zimne powietrze będzie leciało i chyba nie ważne jak mocno rozgrzejesz samochód :) jeśli chcesz nagrzać szybko kabinę to polecam skierować nawiew na stopy. Całe zimne powietrze zostanie ogrzane od dołu i wypełni kabinę i będzie cieplutko ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja mam ustawiony rozdział powietrza w połowie pomiędzy szybę i nogi i mam cieplutko.

A kratki po prostu ........są :mrgreen:

Jest o tym milion tematów i zresztą w instrukcji też o tym piszą.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

U mnie to wyglada w ten sposob ze musze pokombinowac jesli chce zmienic nawiew :D poprzedni wlasciciel chcial wstawic klime tylko jakos dziwacznie bo wrzucil pstryczek do klimy i wewn. obiegu i skutkiem tego jest ze nie do konca dziala :) a wyvlada to takhttp://img.tapatalk.com/d/14/04/08/darehe8y.jpg cos elektryka popierdzielil chyba

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No dobra, ale co to ma wspólnego z zimnym z kratek skoro fabryka tak zrobiła ?

Ja mam beemkowską economic i działa mi wszystko normalnie.

DSC_1067.jpg

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Zle mnie chyba zrozumiales. Chodzi mi o to ze jak przekrece pokretlem na pozycje np nogi to mi nie wieje chyba ze popstrykam losowo tymi przelacznikami i wtedy wskakuje. Tak chyba nie powinno byc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A teraz rozumiem :mrgreen:

Ale to coś dziwnego, bo przy tych panelach jest sterowanie mechaniczne i przy tym jakiś mikro włącznik który nie wiem od czego jest.

DSC_0952.jpg

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Kolego mad123man, jutro zerkne dokladniej, jak to jest z pokretlami. :-) Ale dlaczego nie moge ustawic chlodnego na szybe? Tez tak po prostu ma byc?
Opublikowano
witam, mam dokładaną klimę i posiadam takie same włączniki co u Ciebie, z kratek na twarz leci wyłącznie zimne powietrze, na szyby ciepłe lub zimne. klima działa tylko w pozycji ustawionej na kratki (widac na pokrętle że tylko tam jest niebieskie pole).
Opublikowano
Kolego mad123man, jutro zerkne dokladniej, jak to jest z pokretlami. :-) Ale dlaczego nie moge ustawic chlodnego na szybe? Tez tak po prostu ma byc?

u mnie działa jak przekręcę pokrętłem temp. na zimno i leci zimno na szybę. Problem mam tylko z przełączaniem miedzy nawiewami. Niestety nie jestem w stanie ci doradzić :(

Opublikowano

Przypominam, że nie mam klimy.

Za jakieś 2h, rozbiorę panel i zobaczę, co się dzieje w środku, że pokrętło tak luzacko pracuje.

Dziękuję mad123man. ;-)

Opublikowano
W BMW z nawiewów na kabinę nigdy nie poleci ciepłe powietrze... Chyba że masz compacta...
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
  • 2 lata później...