Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś robiąć przegląd mojego autka natknąłem się na coś takiego:

wtyczka.jpg

Jeden kabelek jest oderwany z wtyczki. Do czego to służy? Gdzie mogę znaleźć jakiś schemat do tego jak to powinno być podłączone.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest to wtyczka do wentylatora klimatyzacji na 3 piny.Nie wiem od kiedy masz auto, może ktoś specjalnie ten kabelek odłączył bo wentylator źle pracował a może sam się obluzował.

Po prostu zamontuj go tam gdzie powinien być,załącz klimatyzację i obserwuj wentylator co się będzie działo.

Opublikowano

Dzięki.

Właśnie podłączyłem to spowrotem ale wiatrak klimy ani drgnie. Muszę szukać dalej przyczyny nie działania wentylatora klimy...

Opublikowano
Dziękuję za linka. Zatem skoro u mnie ten kabelek sygnałowy jest odłączony, a wentylator ani drgnie to znaczy, że jest uszkodzony sterownik we wentylatorze i mam kupić nowy cały wiatrak tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprawdopodobniej tak,ale niech się wypowiedzą jeszcze inni.
Opublikowano
Mozesz sprobowac wsadzic multimetr i po kolei wlaczac wszystkie guziczki w zasiegu reki. Metoda troche na piechote, ale moze pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten kabelek sygnałowy jest odłączony, a wentylator ani drgnie to znaczy, że jest uszkodzony sterownik we wentylatorze

Jak kabelek sterujący masz odłączony to jakim cudem wentylator ma działać?

Musi być wszystko podłączone, wtedy powinien chodzić.

Opublikowano

Poczekaj, aż bedzie cieplej.

Wiatrak można ruszyc INPA, żeby zobaczyc, czy będzie chodzić.

Klima musi być sprawna i włączona, żeby wiatrak ruszył sam z siebie w upalne dni.

Logo, że kabelek sterujący ma być podłączony.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Próbowałem INPĄ, ani drgnie (mając podłączony kabelek sygnałowy). Nie włączy się na pewno, auto kupiłem jakoś późnym latem zeszłego roku i nigdy się nię kręcił. Będe miał chwilę to go wymienię. Dopiero co lampy po regeneracji wkładałem do auta :duh:
Opublikowano
wiatrak nie odpala tylko w upalne dni... proces sciskania gazow tworzy takie cieplo ze nawet w zimne dni wiatrak od klimy rusza do pracy
Opublikowano

Witam.

Co do wentylatora połącz uszkodzony kabel tak jak powinien być, sprawdź bezpiecznik za schowkiem na rękawiczki wystarczy wyciągnąć osłonę pod schowkiem i za niego wsunąć dłoń będą tam dwa bezpieczniki (jeden za drugim) ten drugi od schowka jest od wentylatora klimy sprawdź czy jest sprawny, powinien być 50 amperowy. Wentylator powinien lekko zakręcić się przy włączeniu zapłonu do sprawdzenia potrzebne są dwie osoby ,jedna włącza druga patrzy.

Pod żadnym pozorem nie podłączaj go na krótko pod ako czy prostownik bo jak zakręci to będzie jego ostatni start, wentyl ten jest sterowany cyfrowo i ten moduł pada przy podłączeniu na krótko.

Powodzenia.