Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

możesz zdjąć dekielek z alternatora (czarny), przy pomocy lusterka odczytasz nr i nazwę producenta. Trzeba zdemontować trochę plastikowych osłon wlotu powietrza.

Pisałem o tym, znajdziesz po tutaj:

viewtopic.php?f=70&t=207466

Powodzenia

Opublikowano
no ale co tam chcesz patrzeć? chce wymiary obu łożysk więc jak mi to pomoże? a w Twoim temacie nic na ten temat nie ma :wink: . Po co mam zdejmować dekielek skoro jego model jest na naklejce? Pytam o wymiar bo chce kupić łożyska i dopiero zmienić gdyż jestem czasowo ograniczony :)
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
No pomoże ktoś?? a pamiętacie? ktoś kiedyś pisał co sam wymienił u siebie i były właśnie te łożyska i masa innych rzeczy
Opublikowano
Łożyska w alternatorze raczej w większości modeli są takie same , jeśli masz numery z alternatora to w każdym sklepie z częściami do rozruszników i alternatorów bezproblemu ci je dobiorą, naprawiałem już kila alternatorów z Boscha i u siebie w bmw Valeo i były takie same tzn, przód większy tył mniejszy nie pamiętam symboli. Warto sprawdzić przy okazji demontażu szczotki na regulatorze oraz pierścienie ślizgowe. Pzdr
Opublikowano

a taki dzwięk skrzypienia jak nie nasmarowany łańcuch w rowerze (nie szum) to może być łożysko w alternatorze?

po podniesieniu maski cięzko ocenić, dwie rolki mam nowe.

Opublikowano

zdejmoj pasek i krec czym sie da tylko na alternatorze z wyczuciem bo moze skrzypiec sprzeglo jednokierunkowe lub lozyska

:D

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

ostatnio w swoim e91 318d n47d20c wymieniłem rozrząd. silnik teraz chodzi cicho i ładnie.

nasłuchując dźwięków wydobywających się spod maski [maska otwarta, osłona silnika zdjęta] "przykładałem ucho" do różnych części silnika i wydaje mi się, że alternator chodzi najgłośniej ze wszystkich elementów osprzętu...

dźwięk, który się z niego wydobywa to takie jakby terkotanie/szuranie/ delikatne grzechotanie... odgłosy te nie są bardzo głośne jednak dla mnie ewidentnie słyszalne...

proszę o informację posiadaczy aut z silnikami n47 jak chodzą wasze alternatory w sensie czy wydobywa się z niego dźwięk głośniejszy w stosunku do innych elementów silnika.

czym może być spowodowany hałas wydobywający się z alternatora?

czy to raczej jego łożyska czy może "koło, na którym mocowany jest pasek klinowy"?

da się coś z tym zrobić czy ten typ tak ma i nie da się go wyciszyć?

Opublikowano
symbole łożysk jeśli ktoś chce kupić zanim rozbierze alternator:)
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie.

Gdzie kupie takie łożyska i czy podając te liczy sprzedawca będzie wiedział o co chodzi?

Opublikowano
Ja kupiłem w sklepie z szyldem "łożyska" będzie wiedział... możesz dodać jeszcze parametr c3 :) to chyba jakby luz
  • 4 lata później...