Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy spotkał się ktoś ze zużyciem wałków wyrównażających? Szukam przyczyny głośnej pracy i drgań silnika (przebieg 200.000, ale mam wrażenie że problem zaczął się gdzieś przy 160.000) - mechanicy sprawdzili już chyba wszystko i nie znaleźli jak dotąd przyczyny. Jednym z pomysłów ostatniej szansy była propozycja wymiany zespołu wałków wyrównażających. Nie spotkałem się z takim problemem na tym forum, mechanik również nie wyglądał na przekonanego, dlatego chciałbym zasięgnąć opinii większego grona. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Witaj

Mam tak samo i też wszystko co mogło być tego przyczyną wykluczone, jak się zrobi trochę cieplej to zrzucam miche i będe to sprawdzał, będę wymieniał prawdopodobnie też łańcuchy i napinacze bo mi szumi pod kołem pasowym bez pasków a koło nowe. Wogóle to strasznie mi ten motor głośno pracuje. Brak błędów diagnostyka Dis ok. Myślałem że to może być wina wtryskiwaczy, zostały sprawdzone w Diesel Service, były rozregulowane ale wporządku. Zrobiłem nawet update DDE i wiele to nie zmieniło może odrobine. U mnie klepie między skrzynią a motorem, najlepiej to słychać przez otwór od skrzynie przez który widać zamach. Jak stoje na światłach i odbija się dźwięk od przystanku tramwajowego to aż mi wstyd :oops: . Już sam nie wiem czy ten motor ma tak pracować, nie wydaje mi się. Mój LT35 2,5 TDI 300tys przejechane lepiej pracuje:p. Ważne też że na zimnym motorze, pracuje wiele ciszej tak przez 2 pierwsze minuty idealnie. Prawdopodobnie jak się olej rozrzedzi, to zaczyna walić, mam przypuszczenie że to albo wałki albo koło zębate od pompy oleju. Zobacz ten temat - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=135189&start=0 , kolega z innego forum rozbierał m47 i ładne jaja się w srodku okazały. Jak coś będziesz wiedział to daj znać, jak ruszę z tematem to się odezwe, aha dodam że kompresja bardzo dobra. Pzdr

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie podczas wymiany rozrządu mechanik pokazywał mi te wałki, jeżeli dobrze pamiętam są one na łożyskach ślizgowych i w moim przypadku był mały luz.

Mechanik stwierdził "że albo auto zrobiło już jakiś ogromny przebieg albo olej był nie wymieniany przez poprzedniego właściciela, i nie ma sensu tego naprawiać bo trzeba by poważnie rozbierać silnik żeby wyciągnąć te łożyska a takie luzy i tak nie uszkodzą silnika."

Nie znam się na tym ale u mnie również zauważam nadmiernie głośną pracę silnika.

Opublikowano
U mnie klepie między skrzynią a motorem, najlepiej to słychać przez otwór od skrzynie przez który widać zamach.

A dwumas był robiony ?

Miałem podobnie. Dzisiaj po wymianie dwumasu i sprzęgła ... cisza w porównaniu do tego co było :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
i nie ma sensu tego naprawiać bo trzeba by poważnie rozbierać silnik żeby wyciągnąć te łożyska a takie luzy i tak nie uszkodzą silnika

Ale przecież zespół wałków jest w misce olejowej i tylko ją trzeba zdjąć żeby wszystko wymienić. Gdzie tu poważne rozbieranie silnika?

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Witam, może kolego nic ci nie pomogę ale mam ten sam problem. Już myślałem że tylko mnie to dopadło ale widzę że nie. U mnie też na zimnym chodzi cicho a jak się rozgrzeje albo jak jeszcze go obciążę czyli włączę klimatyzację to strasznie głośno klepie. Szukałem długo i wymieniłem już prawie wszystko co zazwyczaj się zużywa czyli wtryski, koło pasowe, dwumasę i dalej nic. Już nawet miałem zrobić dodatkowe wyciszenie żeby chociaż uszy uspokoić ale widzę że jest nas więcej. Będę czekał na jakieś pomysły i może ktos coś podpowie.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba wymienić na nowe lub używane bez luzu (ok 300-400zł) innego wyjścia nie ma.

Warto się zainteresować problemem bo długa jazda z luźnym wałkiem może skończyć się awarią silnika.