Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW e36 coupe m50b25 bez rozszerzonej wiazki elektrycznej i bez klimy

w ubieglym sezonie poradzilem sobie z zalozeniem klimatronika, Jak wiekszosc wie gdy nie ma sie rozszerzonej wiazki elektrycznej sprawa wcale nie jest taka latwa.. trzeba samemu wiazke dorobic.

Klimatronik dziala poprawnie.. przewietrza zamyka obieg zmienia temp.

Chcialbym zlecic komus teraz by dokonczyl dziela i zalozyl mi klime.. Kompreser, chlodnice i przewody mam.

Kwestia podlaczenia i zrobienia wiazki pod klime.

Czy jest pośród klubowiczów jakis majsterkowicz ktory sie juz w to bawil i za opłata(do ustalenia) podjął by sie tego by klima w moich samochodzie zadziałała?

Pozdrawiam

E38 728i 1999r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U siebie mam kilmę economic i jak włączę to po kilku minutach syczy mi coś pod deską. Jak włączę to mam wrażenie, że chłodzi (może to tylko wrażenie) bo jak jest włączona dłuższy czas i ustawię na zimne to nie chłodzi na pewno.

Myślicie, że może to być mało czynnika w układzie?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
warto uzupelnic czynnik bo zapewne tego nie robiles... u ojca w e46 podobnie bylo ze chwile jak by chlodzilo a pozniej juz nic nie bylo odczuwalne. Podjedz i uzupelnij uklad
E38 728i 1999r
Opublikowano
CICHY525 economic czyli z dwoma pokrętłami? Ja mam taką czy u ciebie też tak jest że ona działa na zasadzie ciepło, średnio albo zimno? :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Economic znaczy zwykły panel, włącznik klimy i obiegu zamkniętego jest w tym szeregu włączników obok zapalniczki.

Powinna działać na zasadzie ciepło zimno, ale nie działa(jeszcze) :P

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/q/e/20.png

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
U siebie mam kilmę economic i jak włączę to po kilku minutach syczy mi coś pod deską. Jak włączę to mam wrażenie, że chłodzi (może to tylko wrażenie) bo jak jest włączona dłuższy czas i ustawię na zimne to nie chłodzi na pewno.

Myślicie, że może to być mało czynnika w układzie?

Mało czynnika, albo masz zabrudzony / uszkodzony zawór rozprężny przy parowniku. Generalnie ogarnięty majster od klimy będzie to widział jak będzie uzupełniał układ - jak uzupełni, to włączasz klimę, nabijasz ciśnienie po stronie zimnej, wyłączasz klimę, a on patrzy ile czasu trwa wyrównanie ciśnienia między stroną zimną a ciepłą. Jak za długo - to albo parownik uszkodzony, albo właśnie zawór rozprężny. Chociaż charakterystyczne syczenie albo jęczenie zaworu to raczej jego sprawka.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.