Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie zawsze, ale ostatnio coraz częściej pojawia się drżenie kierownicy, a dokładniej delikatne wychylenia lewo-prawo. Ciekawe jest, że pojawia się to wyłącznie w zakresie prędkości 80 - 100 km/h.

Dodam że koła są wyważone. Opony również poza podejrzeniem - na zimowych i letnich ten sam objaw.

Opublikowano

mi telepało kierownicą jak hamowałem przy ~120km/h i wzwyż.. Podczas jazdy ile bym nie jechał - nie telepało.. Telepało tylko przy hamowaniu.

Myślałem, że krzywe tarcze ALE wymieniłem wahacze i tuleje wahaczy (przód) - problem jak ręką odjął :)

Aa i felgi wyprostowałem :)

Opublikowano
a czy koła są oryginalne BMW dedykowane dla E46? ja miałem u siebie identyczny objaw i po półrocznej męczarni odkryłem,że felgi mam od E39 , gdzie średnica różni się o pół mm... sprawę załatwiły pierścienie centrujące z allegro - 3.50zł /1szt.
Opublikowano

Jeśli chodzi o felgi i opony to raczej wykluczam bo o ile zimowy komplet nabyłem używany z allegro to koła i opony letnie mam oryginalne kupione razem z autem w RFN. Zarówno jeden jak i drugi komplet nie sprawia żadnych kłopotów przy wyważaniu.

Wczoraj odbyłem trasę 500km i zauważyłem że trzęsienie występuje też przy wyższych prędkościach ca.120/140. Przyznam szczerze że aż bałem się jechać szybciej. Wrażenie jest taki jakbym trzymał w rękach młotek pneumatyczny, no może lekka przesada ale jest to męczące. Ciekawe jest też to, że po chwili auto jedzie normalnie i nie czuć żadnych wibracji.

Spróbuję rozejrzeć się gdzieś za tą diagnostyką zawieszenia.

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Opublikowano
poczytaj tematy o doważaniu kół mi to pomaga na bicie kierownicy(w czym klasyczne wyważanie nie do końca) a autko jeździ jak po stole po tym zabiegu...
Opublikowano
Mam identyczny problem na 15-stkach - zacisk hamulca przy przyspieszaniu jak i hamowaniu dotyka minimalnie obręczy felgi co było dość niebezpieczne , więc założyłem dystanse które jeszcze bardziej pogorszyły telepanie (pewnie przez zmianę rozstawu kół) , ale przynajmniej normalnie hamowałem , na letnich brak jakiegokolwiek telepania