Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem odpowiedzi na różnych forach ale chyba źle zadaje pytanie.

Jak ustawić/co ustawić ażeby regulować jednym pokrętłem (od kierowcy) obie strefy na raz. Czy w ogóle da się tak zrobić?

Opublikowano
Nie spotkałem się z czymś takim, po to masz dwie strefy i dwa pokrętła, żeby oddzielnie ustawiać na nich temperaturę.
Opublikowano
Pytam czy da się to przestawić. Np kumpel w AUDI może ustawić i sterować albo oboma na raz albo osobno. Myślałem że może u nas tez tak jest. Ja bym chciał mieć taką możliwość.
Opublikowano
Pozostaje zmiana na Audi :mrgreen:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
a nie mozna tego zakodowac? nie dam sobie glowy uciac ale chyba gdzies na forum widzialem informacje ze mozna zmienic aby przycisk REST dzialal tak jak DUAL w nowszych E9x
Opublikowano

A co ci przeszkadza teraz w opcji dual ?? głupi opel to ma, wystarczy przed reguacją pchnąć gałkę od strony kierowcy i reguluje się 2 strefy na raz, jeżeli ktoś wsiada i mu się nie podobają ustawienia w jego strefie to je zmienia i automatycznie opcja DUAL się wyłącza ?

pzdr. Łukasz

Opublikowano
Po pierwsze nie widzę sensu aby regulować tak samo obu stref. Nawet jesli jadę sam to ustawiam inna temperaturę dla każdej strefy z rożnych powodów. Po drugie zabrano przycisk REST. Miedzy innymi dlatego zrezygnowałem z klimy auto w jedynce.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Lenistwo ludzi nie zna granic :lol:

Przecież to zupełny bzdet bez znaczenia .

Regulacja jest dobra i każdy ustawia jak chce .

Nie widzę tu zupełnie problemu :wink:

Rest jest akurat bardzo przydatny zwłaszcza zimą jak na kogoś czekasz na parkingu - w aucie bez pracy silnika dmucha ciepło przez jakieś 15 minut :cool2:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Po pierwsze nie widzę sensu aby regulować tak samo obu stref. Nawet jesli jadę sam to ustawiam inna temperaturę dla każdej strefy z rożnych powodów. Po drugie zabrano przycisk REST. Miedzy innymi dlatego zrezygnowałem z klimy auto w jedynce.

To raczej SZUKANIE na siłę argumentu do usprawiedliwienia BRAKU czegoś w aucie, i wmawianie sobie i innym, że lepiej tego nie mieć niż mieć... I nie widzę powodu dla którego PODOBA Ci się brak funkcji DUAL tylko dlatego, że ty nie ustawiasz sobie 2 stref tak samo, może kowalski lubi ustawić sobie jak jedzie SAM stałą temp w aucie....

Nie mowie żeby było to w funkcji rest, głupi opel to rozwiązał w BANALNIE absurdalnie intuicyjny i funkcjonalny sposób.... Tu bmw ogólnie dało d.... bo nic nie stało na przeszkodzie zrobić podobny pomysł. Sam kręcę drugą strefą jak jadę sam, bo żona przeważnie ustawi sobie ciepełko, a jak jadę sam, to muszę kręcić dwoma gałami, a wystarczyło by pyknąć moją żeby zrównała się temp na obu i kontrola przeszłą na moją...

pzdr. Łukasz

Opublikowano
Sam kręcę drugą strefą jak jadę sam, bo żona przeważnie ustawi sobie ciepełko, a jak jadę sam, to muszę kręcić dwoma gałami, a wystarczyło by pyknąć moją żeby zrównała się temp na obu i kontrola przeszłą na moją...

pzdr. Łukasz

Potwierdzam :cool2:

Opublikowano

To raczej SZUKANIE na siłę argumentu do usprawiedliwienia BRAKU czegoś w aucie, i wmawianie sobie i innym, że lepiej tego nie mieć niż mieć... I nie widzę powodu dla którego PODOBA Ci się brak funkcji DUAL tylko dlatego, że ty nie ustawiasz sobie 2 stref tak samo, może kowalski lubi ustawić sobie jak jedzie SAM stałą temp w aucie....

Nie mowie żeby było to w funkcji rest, głupi opel to rozwiązał w BANALNIE absurdalnie intuicyjny i funkcjonalny sposób.... Tu bmw ogólnie dało d.... bo nic nie stało na przeszkodzie zrobić podobny pomysł. Sam kręcę drugą strefą jak jadę sam, bo żona przeważnie ustawi sobie ciepełko, a jak jadę sam, to muszę kręcić dwoma gałami, a wystarczyło by pyknąć moją żeby zrównała się temp na obu i kontrola przeszłą na moją...

pzdr. Łukasz

A może to szukanie argumentu w drugą stronę ? :) dla mnie to całkowicie zbędna opcja, nie używam ani rest, ani nie brakuje mi duala. Przestawienie pokrętła drugiej strefy zajmuje na prawdę 2h czasu i odwraca uwagę kierowcy od tego co dzieje się na drodze, że może powinniście pomyśleć nad samochodem który posiada jednostrefową klimę ?:) albo tak jak ktoś napisał wcześniej zamienić samochód z BMW na Audi lub opla :) po za tym, też nie rozumiem faktu co zmieni ustawienie tej samej temp na 2 strefach jak jedziesz sam ? ewentualnie istnieje jeszcze jedno rozwiązanie ustawić tą samą temperaturę przy włożonym kluczyku np zapasowym na 2 strefach i wtedy kiedy jedziesz sam używać kluczyka zapasowego :D

pozdrawiam

Marcin :)

Opublikowano

No tak kolejny budujący otoczkę NA OKOŁO, zamiast przyznać, że bmw dało dupy :).

Jakoś nie kręcę na siłę ARGUMENTÓW DLA tej funkcji, to co opisałem to raczej CODZIENNOŚĆ i realne podejście do tematu, co to cy próbujesz przeforsować na siłę to TWOJE widzimisię i próba usprawiedliwienia FAKTU dania dupy przez bmw w braku takiej funkcji ....

Tak najlepiej na zimnym SILNIKU ustawmy sobie w zimę temperaturę na postoju potem NAJLEPIEJ chcąc ja zmienić na obu strefach zjedzmy na parking.....

Fakt jest taki, że nikt każdemu nie każę z tego korzystać na siłę i chciał bym zobaczyć ciebie jak w lato przy 30*, mając na jednym pokrętle ustawionym MAX na drugim minimum nagle nie przeszkadza ci DRUGA STREFA. A zabieranie tej opcji jest po prostu głupotą i niestety głupie audi czy opel ZROBIŁO taką opcję i jakoś NIKT nie piszę, PO CO i że to idioci a po prostu korzysta ??.

pzdr. Łukasz

Opublikowano
po za tym, też nie rozumiem faktu co zmieni ustawienie tej samej temp na 2 strefach jak jedziesz sam ?

Skoro tego nie rozumiesz, to już Ci tłumaczę. :mrgreen: Jak wracam z treningu i mam mokrą głowę, to mimo iż na swojej strefie mam ustawione 22 stopnie, to fakt, że obok jest 16 powoduje, że zimne powietrze wieje na mnie. To nie jest tak, że strefy są oddzielone jakąś kurtyną i nie czuć jakie powietrze leci obok. Tym bardziej jak ktoś (czytaj ja) ma permanentny problem z zatokami i jest wrażliwy na zimny nawiew. :|

Zresztą dyskusja bez sensu, bo nigdy nie da się wszystkim dogodzić. Jest jak jest i już :roll:

Opublikowano

pzdr. Łukasz

Ale ja to MAM obecnie w aucie bo jak pisałem BMW wprowadziło takie rozwiazanie pod koniec żywota E 90. Ale wolał bym starsze.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

może w praktyce była to funkcja mniej używana przez wszystkich :), stąd też zastąpili ją nawiewem dual :).

Ja powiem szczerze, całą zimę nie używałem tej funkji REST, we wcześniejszej 320d również :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano

Nie wiedziałem że wywołam taką burze, tylko pytałem czy się da (bo może nie umiem znaleść) lub może ktoś zna sposób kodowania. Wsumie z tego co wiem przycisk reset działa tylko w pozycjach 0 i 1 a w pozycji 2 czyli ignition ON przycisk REST mógł by włączać dual.

W każdym razie zgadzam się z kolegami iż funkcja powiną zdecydowanie być!!

Ale jest jedno ROZWIĄZANIE:

10 centymetrowa czarna gumka recepturka i trzeba nią połączyć oba pokrętła i już! gotowe!

Opublikowano
może w praktyce była to funkcja mniej używana przez wszystkich :), stąd też zastąpili ją nawiewem dual :).

Ja powiem szczerze, całą zimę nie używałem tej funkji REST, we wcześniejszej 320d również :)

pzdr. Łukasz

A ja nie używam funkcji mono. I tak zawsze ustawiam inna temperaturę nawet jak jadę sam.

Opublikowano
A ja nie używam funkcji mono. I tak zawsze ustawiam inna temperaturę nawet jak jadę sam.

No fakt, przecież zawsze możesz się zatrzymać przesiąść i ochłonąć w drugiej strefie