Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U Mateusza w Creativ montowałem zestaw Morela Hybrid z tweeterem MT-23 a pod siedzenia daliśmy Jehnert. Do tego był potrzebny mocny wzmacniacz (4x110W) ale zestaw gra fenomenalnie. Wcześniej przez 2 dni grało to na moim starszym zwmaku 4x70W (fabrycznie, obecnie penie coś koło 4x60-65W) i niestety ale Jehnert potrzebował więcej mocy, jak dostał to i zagrał.

Sam Jehnert gra dobrze jednak mnie do gustu nie przypadła barwa tweeterów. Wspomniane morele grają ciepło a Jehnerta bardziej twardo, czysto ale twardo. Mnie to akurat drażniło więc zdecydowałem się na Morela.

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A wiec jestem juz po zabiegu i jednak Mateusz z Creativ zaproponowal mi cos innego ze wzgledu na to ze moja muza to glownie hip hop i potrzebny mi dobry gleboki bas.Wiec pod siedzenia powedrowaly woofery Match srednie i tweetery to morel podpiete wszystko pod wzmacniacz 4 kanaly Audio System 4x80w i to wszystko razem gra pieknie w koncu sa wysokie tony i dobry gleboki dol.Polecam Creativ z Pruszcza! :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... jestem po instalacji w/w zestawu Alpine

Koszt 2950 brutto z rabatem ( material i robocizna )

Miejsce montazu: ASO Sikora Mikolow

Czas montazu: 3,15h

Auto: E84 X1

Poprzedni zestaw Audio :P podstawowy

Odczucia: System gra bardzo metalicznie, bas bardzo podkreslony nawet przy niskim Volumne- wstepnie testowalem to na muzyce filmowej i jakosc

jest nieporownywalna na korzysc systemu Alpine, system nie jest wygrzany wiec jakosc jeszcze nie jest osiagnieta.

Przy ustawieniach dla poprzedniego systemu i po zamontowaniu Alpine ja osobiscie nie moglem wytrzymac w ilosci sopranu i basu (

ustawienia softu audio poprzedni system +4 dla basu i sopranu teraz -1)

Zalety : w koncu pojawienie wysokich tonow, jakosc i slyszalnosc basu nawet przy minimalnym volumnie, dodatkowe detale w dzwieku ktore

odkrywaja na nowo muzyke.

Wady : charczenie glosnikow wysokotonowych przy rozmowie telefonicznej ( orginaly system glosniomowiacy ) - prawdopodobnie nie wygrzany glosnik

Porownanie systemu Alpine vs H/K (montowany fabrycznie przez BMW) skala 0-10, H/K ocena 8 ( w BMW F10 ) Alpine 7,5 ( X1 E84 )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wady : charczenie glosnikow wysokotonowych przy rozmowie telefonicznej ( orginaly system glosniomowiacy ) - prawdopodobnie nie wygrzany glosnik

A to dziwne bo u mnie nie było takiego charczenia - też mam oryginalny system głośnowmówiący... może wadliwy głośnik albo zwrotnica?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to charczenie jest czasami przy bardzo wysokim sopranie - poczekam zobacze
Opublikowano
Moj system kosztowal 4,5tys i gra lepiej niz Alpine proponowany przez BMW sluchalem tej samej muzyki u znajomego w e90 ktory ma Alpine nie moge powiedziec ze gra zle ale u mnie duzo lepiej tzn.bas bardziej czysto i gleboko slychac doskonale odzielone wysokie tony od srednich porostu Morele sa lepszej jakosci glosnikami niz Alpine od BMW
Opublikowano

Wprawdzie nie miałem styczności z zestawem Alpine'a, ale miałem wczoraj okazję sprawdzić "w boju" wszystkie trzy zestawy oferowane w serii F30, od podstawowego audio po Harmana Kartona :lol:

Celem porównania była oczywiście odpowiedź na pytanie: czy warto dopłacać do firmowego audio czy pozostać przy standardzie. Cóż, samochód nigdy nie był dla mnie miejscem, w którym będzie grać wybitnie, do tego potrzebne są inne warunki, aczkolwiek słucham dużo muzyki w samochodzie, wiec priorytetem jest dla mnie zestaw, który nie męczy na dłuższą metę i nie wywołuje efektu znanego z leciwych auta bawarskiej marki zaparkowanych pod remizą :wink: . Niestety większość producentów pakuje do swoich aut tandetę, gra to albo bardzo źle, ale źle, no w porywach średnio. Główną atrakcją jest rozlazły bas, w tzw. lepszych wersjach dochodzi do tego kiepskiej jakości sycząca góra. Jak, imho gra w F30?

1.Zestaw standardowy: słaba barwa, kiepska rozdzielczość, dosyć płytki bas aczkolwiek nie przesadzony i mu zapisze na plus. Ot gra, nie mając specjalnych oczekiwań można z tym żyć na co dzień.

2. Zestaw hi-fi: więcej góry (za sprawą dedykowanych wysokotonówek, kiepskiej jednak jakości, średnica o matowej barwie jak w standardowym audio, sporo więcej basu - słabej jakości, przewalonego, kompletnie tracącego selektywność. Ogólny poziom nie odbiega znacząco od standardowego zestawu jedynie bas zaczyna już irytować.

3. Harman: Dopłata do Harmana jest spora, można by oczekiwać przyzwoitego poziomu, ale w zasadzie dużej różnicy in plus w stosunku do zestawu hi-fi nie ma. To co w ogromnej mierze decyduje o jakości dźwięku, czyli same przetworniki sprawiają wrażenie podobnie podłej jakości jak w tańszych systemach, tak naprawdę dużo większe możliwości korekcji dźwięku nie są w stanie przeskoczyć jakości samych komponentów. Na koniec opcja "surround coś tam" - sztuczny efekt jak z taniego amplitunera do kina domowego.

Podsumowując - za cenę vs. możliwości fabrycznych zestawów polecam pozostać przy standardowym a ewentualne wolne środki (np. 5kzł na Harmana) przeznaczyć na aftermarketowy zestaw - będzie grało dużo lepiej :D

Opublikowano
Czy możesz dodać taką fachową ocenę zestawu Bang & Olufsen ?

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a czy w/w systemy mialy dobrze wygrzane glosniki? system Alpine ktory mam od 10dni dopiero zaczyna grac.
Opublikowano

>>Jaco

Nie miałem styczności z zestawem B&O w BMW. Słuchałem natomiast B&O w nowym Audi S3 i grało to nieco lepiej niż HK w F30. Jak będę miał okazję posłuchać B&O to skrobnę moja opinię. Rozumiem, że B&O jest jako opcja w serii 5, bo do F30 nie ma?

>>Maja

Nie wiem na ile używane były ww. zestawy, egzemplarz z systemem hi-fi na pewno już kilka miesięcy jeździ. Koniec końców ja bym się tam specjalnie wygrzewaniem, na tym poziomie nie przejmował, coś tam się może poprawi, ale cudów nie będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

B&O sama klasa w sobie i na razie jest najlepsza opcja jak w bmw i audi, ale koszt powyzej 15tys.zl.

Podtawowy jak HiFi system to szkoda pisac o tych systemach w klasie premium

Opublikowano

Wychodzę z założenia że zestaw bazowy w BMW to nie Premium i to zarówno w 3er jak i 5er. Nawet ja się krzywię gdy to słyszę w akcji :wink:

HIFi wydaje mi się że nie jest zły, HiFi Pro jest zupełnie dobry i akceptowalny. Aczkolwiek uważam że w F30 gdzie mam HiFi lepszym wyborem jest HK. Może ze względu na gorsze wyciszenie niż w 5er lub jest to kwestia akustyki.

B&O uważam że warte jest swojej ceny w 5er, w 3er chyba faktycznie nie ma tej opcji. Melomanem nie jestem ale czuję różnicę między HK i B&O bez problemów. Jakość i czystość dzwięku, basy i wysokie tony brzmią znakomicie, doskanale się uzupełniają i są niezwykle wyraziste. Co ciekawe tę samą jakość dzwięku słychać na każdym miejscu w aucie. Boli finansowo ale sądzę że warto :cool2:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Koszt 2950 brutto z rabatem ( material i robocizna )

Miejsce montazu: ASO Sikora Mikolow

Czas montazu: 3,15h

Auto: E84 X1

Do mojej F30 krzyczą 4.500zł z montażem :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wszystko się zgadza X1 jest autem łągodniej traktowany w ASO niż F30:)

normalna cena za montaż Alpine 1 rok temu 3450zl brutto

Opublikowano
Jaką firmę zajmującą się audio z okolic Lublina polecacie ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam temat, warta polecenia firma audio z Lublina do montażu HI-FI ALPINE_?

ASO BEST AUTO to ogarnie?

Opublikowano
Zapytam inaczej , jaką firmę/ASO zajmującą się profesjonalnie polecacie? Może być to firma z Warszawy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz telefona na stronie zadzwon - byc moze zaczeli dlugi weekend:)