Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wyjadaczy,temat wałkowany wiele razy i w różnych odmianach. Koledzy już drugi rok z rzędu na wiosne(może nie tylko) coś odbija mojej piątce. Jade spokojnie ,silnik ciepły,zimny,daje mu pedał w dół( do połowy) na 2tys pauza,myśli,pomalutku dodaje do 3-3,5 i nagle redukuje(ASB) i petarda,pójdzie mały dymek i wozidło śmiga.Jedziemy sobie dalej tak gdzieś chcemy znów zebrać ostrzej i powtórka z rozrywki czyli 2-3-3,5 tys i odlot.Turbinka była zrobiona 2 latka temu,filtry ok,ładnie pali,nie kopci,nie telepie motorem,mało pali,wtryskiwacze na Inpie OK,wężyki podciśnienia zmieniałem jak zakładałem poduszke silnika.Stawiam coś podciśnieniem przy turbinie(gruszka),elektrozaworki,przepływka??.Może ktoś miał takie objawy i zwalczył to. Pytam bo powiem że nie śni mi się bardzo wszystko kroczek po kroczku demontować i przeglądać.Poradzcie według swoich poglądów.Przyjme wszystkie sugestie i wyciągne złoty środek :cool2: POzdr i senkju z góry.
Opublikowano
Jak się ma sprawa z olejem w ASB? Kiedy wymieniałeś? Może to wina automatu, albo jakiegoś czujnika od niego. Zauważ, że jeśli dasz w pedał to automat powinien od razu to wychwycić i zredukować bieg, a u Ciebie działa z opóźnieniem, najpierw ciągnie na biegu i dopiero redukuje (komputer automata coś nie halo?). Jeśli turbo było robione 2 lata temu, a nie jeździsz jak oszołom (na zimnym ogień, a potem od razu po zatrzymaniu gaszenie itp.) to raczej wskazuje to na winę automata.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak turbo nie dmuchnie dobrze, to i skrzynia nie pociągnie, przerabiałem u siebie temat sporo czasu temu.

Też tak miałem, gaz w podłogę, zabuczy, powoli wkręci się pod 3 tyś i dostaje kopa.

W momencie zamulenia ekonomizer leci do końca?

U mnie sparciały przewody podciśnienia do zaworków, i sam zaworek był tak zasyfiony, że zawiesił się w jednej pozycji.

Musiałem go rozbierać, bo samo czyszczenie filterka nie pomogło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie sparciały przewody podciśnienia do zaworków, i sam zaworek był tak zasyfiony, że zawiesił się w jednej pozycji.

Musiałem go rozbierać, bo samo czyszczenie filterka nie pomogło.

Też bym na to stawiał .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najprościej i najtaniej chyba zacząć od filterka sterującego N75 od turbo

Rożne chece sie dzieją jak jest zasyfiony

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

No koledzy,tak jak myślałem--odpisała mi elita z mądrymi sugestiami. :cool2: .Jeżeli(Azaj) chodzi o ASB,nie zmieniałem oleju,czyli jest ori z przebiegiem 215kkm,śmigam autem normalnie00nie jak słoń i nie jak głupek, nie maltretuje więc myśle że ASB nie jest podmęczone.

danielxc717-- zgadza się tu z rozpoznaniem jest dylemat co też wspomniał kolega Azaj odnośnie jakiegoś czujnika albo komputera ASB.Jeżeli chodzi o turbine to powiem że zawsze dopóki nie wyjdzie poza niebieskie pole temp. nie ma mowy o deptaniu,zawsze po jeżdzie schładzam turbine także odpuszczam ją jako sprawce zakłoceń mojego spokoju.Jeżeli chodzi o wężyki podciśnienia,owszem musz sprawdzić te przy elektrozaworkach,tych nie zmieniałem przy okazji wymiany poduszki silnika. Shadow69 dobrze przytoczył,że może być zaworek zawalony paprochami ze sparciałego przewodu. Więc tak chłopaki--wszyscy :mrgreen: ,dziękuje za naprowadzenie i wymiane poglądów,sprawdze w weekend zaworki i weżyki,dam znać co tam było słychać.POzdr :cool2:

Opublikowano
Zamiast gumowych wężyków, załóż silikonowe o średnicy wewn. 3mm, ładnie się zakładają, dobrze trzymają, nie parcieją, nie brudzą układu podciśnienia i są tanie. Nowe oryginalne elektrozawory kupisz po 100pln za szt..Jak miałem zamienione przewody podciśnienia, to auto w ogóle nie chciało się zbierać.
Opublikowano

Ja właśnie u siebie wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia na silikonowe firmy Samco o średnicy otworu 3mm - ładnie i ciasno siedzą. Robiłem to przy okazji wymiany świec żarowych więc miałem wszystko na wierzchu.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie też samco.

Dają radę.

fakt że czerwone... ale co tam. robią robotę,

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...