Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy widzieliście :!: Od przyszłego roku to coś będzie na pokładzie aut BMW :idea:

http://www.apple.com/ios/carplay/

Zatem można się spodziewać że nowa 5er będzie to miała jako opcja (a może standard) zintegrowanego rozwiązania do sterowania Navi, Hi-Fi, Telefonem, Office, ConnectedDrive itd....

Czyli iPad wbudowany na pokładzie :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

Fajnie, więcej wyświetlaczy LCD zamiast zegarów! więcej multimediów! Dzięki temu każdy samochód już po 2 latach będzie wyglądał na stary.

Przy kierownicy powinny był łopatki z funkcjami: "lubię to" i "słit focia", a geolokalizacja bez możliwości wyłączenia będzie w standardzie.

A najlepsze jest to, wóz za ~300tys. i będzie wyświetlał reklamy :duh: :

"To była kwestia czasu. Reklamy zagoszczą w naszych samochodach. BMW już pracuje nad systemem oferującym kierowcy i pasażerom atrakcyjne oferty.

Reklamy już dawno stały się codziennością. Są wszędzie, na banerach, budynkach, stronach internetowych, w komórkach, a już niedługo zagoszczą także w samochodach. Pionierem w tej dziedzinie jest BMW.

BMW testuje system, który będzie dodatkową funkcją w systemie iDrive. Projekt o nazwie „wirtualny rynek przyszłości” to w rzeczywistości system ustalający aktualną pozycję samochodu. Po co? A no choćby po to, aby zaproponować kierowcy w pobliżu parking (wraz z podaniem cen).

"

i jeszcze są z tego dumni :duh: :duh: :duh:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Świetny ten pomysł, w końcu będzie pełna integracja systemu i map. Brawo !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowe Volvo XC90 też będzie to miało, już podobno w tym roku.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Jak dla mnie średnio dobry pomysł :( nie jestem zwolennikiem dużej ilości gadgetów elektronicznych w samochodzie, ale widać takie czasy. :mad2:

Ciekawe co jeszcze będą wyświetlać nam na tych ekranach, podobno BMW już w przyszłym roku będzie wyświetlało reklamy z Gogola :mad2:

Opublikowano

Ja sądzę że to w BMW będzie zamiast obecnego systemu. Dlatego BMW opóźnie wprowadzenie tego u siebie ze wzgledu na integrację z obecnymi funkcjami iDrive. O ile wiem Apple pracuje nad integracją z systemami specjalizowanymi producentów :arrow:

Może to nie będzie idealne rozwiązanie ale dobrze obudowane i zintegrowane ze specyfiką systemów BMW nię wyjdzie najgorzej :think:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowe Volvo XC90 też będzie to miało, już podobno w tym roku.

Lekki offtop - Twoj podpis zajmuje 1.5 ekanu na wysokość na moim rMBP, chyba powinienes go zmienic.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja sądzę że to w BMW będzie zamiast obecnego systemu. Dlatego BMW opóźnie wprowadzenie tego u siebie ze wzgledu na integrację z obecnymi funkcjami iDrive. O ile wiem Apple pracuje nad integracją z systemami specjalizowanymi producentów :arrow:

Może to nie będzie idealne rozwiązanie ale dobrze obudowane i zintegrowane ze specyfiką systemów BMW nię wyjdzie najgorzej :think:

Przecież to normalne że nie będzie zamiast zwykłego systemu. Nie każdy posiadacz BMW musi mieć iphone. Ale dla tych którzy używają będzie to bardzo dobre rozwiązanie. Co do głosów o śledzeniu, namierzaniu - nikt nie zmusza z tego korzystać tak samo jak z przeglądarki google, smartfona, facebooka i innych rzeczy które tak samo zbierają dane o nas żeby wyświetlać reklamy zgodne z obecnym położeniem.

Opublikowano

A co z ludźmi którzy chcieliby posłuchać radia lub korzystać z nawigacji satelitarnej ale nie chcą całego społecznościowo-szpiegowskiego dobrodziejstwa inwentarza?

a na śmietnik historii z nimi :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
A co z ludźmi którzy chcieliby posłuchać radia lub korzystać z nawigacji satelitarnej ale nie chcą całego społecznościowo-szpiegowskiego dobrodziejstwa inwentarza?

a na śmietnik historii z nimi :)

Nic z nimi, po prostu nie podłączają telefonu do IDrive, słuchają sobie radia i korzystają z tradycyjnej navi. Chyba nie myślisz że korzystanie z nawigacji lub radia będzie wymagało podłączenia telefonu. Przecież to jest dodatkowa funkcjonalność dla tych którzy chcą sobie to zsynchronizować.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Opcja będzie na 100% płatna więc jak ktoś nie będzie chciał to nie kupi.
Opublikowano
Z tego co wiem to Carplay będzie działał tylko w krajach w których działa Siri w ojczystym języku. Na nasz kraj przyjdzie pora w późniejszym czasie :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko fajnie, tylko dla mnie jest ciągle 1 problem: czemu nie podepną tego na wifi, tylko każą ludziom bawić sie z kablami?

Nie mam adaptera snap-in, używam oryginalnego aplowskiego kabla i STRASZNIE wkurza mnie, jak za każdym razem wchodząc / wychodząc z auta musze się wpinać.

Połaczenia używam do muzyki, bo telefon dziala na BT - w zasadzie tylko ta funkcjonalność (+ telefon, sms) mnie interesuje w całym rym rozwiazaniu.

Opublikowano

Wifi może przekazywać tylko pakiety danych, nie ma komunikacji którą można wykorzystać do sterowania. Poza tym wtedy w tel musiałbyś mieć włączony hotspot co dodatkowo zżera baterie. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest BT i tethering przez BT.

Nie działa ci streaming przez BT? Powinien już w tym roczniku, na pewno masz już NBT. Inna sprawa, że jego jakość w bmw jest podła, kabel zawsze lepszy. Chociaż mam odbiornik sony za 150zł i działa dużo lepiej niż ten w bmw.

Opublikowano
Streaming przez BT niestety zrywa. Kabel wydaje się najpewniejszym rozwiązaniem. Do tego bateria się ładuje :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Streaming dzięku przez BT działa oczywiście, tylko różnica w jakości audio przez BT a audio przez kabel jest kolosalna na korzyść kabla :cool2:
Opublikowano

Jeśli chcielibyście korzystać dużo ze streamingu BT to kupcie Sony BM10, podłącza się to do zasilania jak tel komórkowy i do AUX w schowku, działa z każdym tel (ios/android), tel widzi to jako słuchawki BT, działa lepiej niż combox z bmw.

http://api.sonymobile.com/files/BM10-prodbeauty-black-1240x840-ce69210134483c3b4024327943bdee18.jpg

http://androidcommunity.com/wp-content/uploads/2013/09/sony-bm10-bluetooth-music-receiver-3.jpg

Opublikowano
Streaming dzięku przez BT działa oczywiście, tylko różnica w jakości audio przez BT a audio przez kabel jest kolosalna na korzyść kabla :cool2:

Nie twierdzę że nie działa, jakość jest inna kwestią. Niestety po BT potrafi zrywać streaming w trakcie odtwarzania pliku audio.

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to juz chyba w g30 :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przecież CarPlay jest dodatkowo płatną opcją, więc "standardowo" nie pojawi się po upgrade softu (o ile w ogóle w F10 się pojawi, moim zdaniem nie).

Poza tym BMW nadal nie oferuje formalnie CarPlay na polskim rynku (chyba jako jedynym w UE).

Miesiąc temu odbierałem F48 już z produkcji MY18 i nadal nie było możliwości zakupu CarPlay.

Sprzedawca tłumaczył to jakimiś problemami natury prawnej dla polskiego rynku...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W f10/11 zreszta tez nigdy nie obiecywano ze carplay bedzie ! I moim zdaniem nigdy go nie bedzie ! Connecteddrive ledwo co dziala i wycofywane sa kolejne funkcjonalnosci ktorych zreszta i tak na rynku polskich jest mniej wiec i o carplay mozemy tylko pomazyc w tej starej juz jednak generacji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co zostało ostatnio wycofane w ConnectedDrive?

Jeśli chodzi o działanie - to moim zdaniem poprawiło się, już nie zauważam spowolnień (ani w widgetach - pogoda, ani w lokalizacji auta).

Inna sprawa, że w F10/11 ConnectedDrive jest w dosyć starej wersji.

We wspomnianym już F48 oferuje więcej możliwości (przynajmniej w stosunku do tego, które ja mam w F11), np. pokazuje stan paliwa, aktualny przebieg, pozostały zasięg na paliwie, ciśnienie w oponach, stan oleju, czy auto jest zamknięte, czy są zamknięte szyby, pokazuje status serwisowy pojazdu (tzn. informacje serwisowe o terminach przeglądów - jak poprzez iDrive)...

Większości tych opcji nie mam u siebie w F11 LCI... :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W connecteddrive była kiedyś normalna przegladarka internetowa , była też możliwosc słuchania radia internetowego ( taka brazowa ikonka aplikacji bmw ) ponadto np w niemczech poprzez connecteddrive pokazuje ceny paliw na stacjach mozna słuchac muzyki nie majac telefonu po prostu z connecteddrivea.