Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję oring (uszczelkę) zaworu DISA do silnika M54. Ostatnio pojawiły się błędy obu sond w kolektorze wydechowym. Wszystkie rury za przepływomierzem dokręcone prawidłowo.

Tutaj link http://germanautosolutions.com/bmw_solutions/disa_products/m54_m52tu/m54_disa_o_rings/product_m54_disa_o_rings.php do oringów, ale na zagranicznej stronie, orientujecie się czy w PL też jest szansa dostać taki oring?

Opublikowano

Tutaj jest na terenie Europy.

http://www.bmw-o-ringe.de/index.php?cl=details&cnid=943a9ba3050e78b443c16e043ae60ef3&anid=e94b18fe6e01a5da920eb99551762986&listtype=list&&sid=0fc21a2ac9ae90f7aba62dd3a1ed84a7&lang=1

Ceny to jakiś kosmos.

Wydaje mi się, że w PL można by znaleźć te oringi po rozmiarze.

Jak masz wyciągniętą DISA to pomierz i wrzuć tutaj, poszukamy.

Opublikowano

Wygląda całkiem podobnie, ale w międzyczasie udało mi się znaleźć na amerykańskim forum wymiary tego oringa:

śr. wewn: 51-55 mm,

grubość: 2,5 mm,

Zamówiłem już 2 szt. za niecałe 4 zł. :)

Dziękuję mimo to za chęć pomocy. :cool2:

Opublikowano
Kolego ja brałem dokładnie takie 56,82x2,62 FPM z www.neronpila.pl, 9,5 zika sztuka + 5 koszt wysyłki. Wchodzi idealnie. Ważne żeby dokładnie wyczyścić starą uszczelkę co u mnie trochę trwało :wink:
Opublikowano

Kupiłem dzisiaj 5 sztuk 51x2,5 z VITONU (FPM), niestety takie było minimum.

Wyszło po ~8zł/szt.

W sobotę będę wymieniał.

Opublikowano

Wyszło po ~8zł/szt.

W sobotę będę wymieniał.

kolego jak te o-ringi rozmiar pasował bo muszę wymienić siebie

E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano

Wyszło po ~8zł/szt.

W sobotę będę wymieniał.

kolego jak te o-ringi rozmiar pasował bo muszę wymienić siebie

Nie udało mi się wymienić tego o-ringa, niestety mam uszkodzoną jedną ze śrub przykręcającą DISA i muszę ją rozwiercić.

Wg. informacji dostępnych na stronach amerykańskich będzie pasował.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Niestety nie. Ja kupiłem 21x2,5 pasuje idealnie do 330 M54. Sorry pomyłka 51x2.5. :D Edytowane przez Andrzej.s
Opublikowano
...Ja kupiłem 21x2,5 pasuje idealnie do 330 M54

21x2,5 pasował?

Wreszcie udało mi się odkręcić DISE, przymierzyłem wzrokowo 51x2,5 i powiem, mam wątpliwości.

Po naciągnięciu by wszedł, ale moim zdaniem żeby było optymalnie, powinien być większy.

Na szczęście oryginalna uszczelka wydawała się być OK i jej nie wymieniałem.

Opublikowano
...Ja kupiłem 21x2,5 pasuje idealnie do 330 M54

21x2,5 pasował?

Wreszcie udało mi się odkręcić DISE, przymierzyłem wzrokowo 51x2,5 i powiem, mam wątpliwości.

Po naciągnięciu by wszedł, ale moim zdaniem żeby było optymalnie, powinien być większy.

Na szczęście oryginalna uszczelka wydawała się być OK i jej nie wymieniałem.

Też myślałem, że po regeneracji tym zestawem

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-DISA-Valve-Intake-Adjuster-Unit-Aluminium-Rebuild-Upgrade-11617502275-/151006154531?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2328ab0f23

wzrokowo oryginalne uszczelnienie jest ok, ale okazało się że jednak puszcza lewe powietrze. Nowa DISA na uszczelce na taki "wypustek" który idealnie uszczelnia kolektor. Moja z 2004 r. była zupełnie płaska. Podejrzewam, że u ciebie jest tak samo. W zestawie naprawczym miałem dołączony oring na wymianę, niestety mechanik któremu powierzyłem wkręcenie zaworu spieprzył sprawę, źle wcisną DISE i przyciął uszczelkę musiałem szukać nowego oringu i dobrałem rozmiar 51x2,5 pasuje idealnie lewego powietrza brak.

Opublikowano

Idź do sklepu z częściami do ciągników lub ciężarówek i dobierz identyczny za 2 złote.

Albo znajdź sklep z łożyskami oni też mają takie oringi

• 1 rok później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...