Skocz do zawartości

e39 528 Lusterka fotohromatyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z lusterkami fotohromatycznymi, a mianowicie są rozlane, cały czas ściemnione. Jest na to jakiś patent??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wymiana na nowe. :cool2:
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
No tak, gdzie to dostać??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ASO BMW.

Szykuj sporo kasy na nie.

Albo aledrogo pl i szukaj w dobrym stanie. < też nie będzie tanio>

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Tego się obawiałem :///
Opublikowano
Nie warto kupować, nawet jak Ci kasy nie szkoda. To bardzo często kradzione elementy, bo cholernie drogie i łatwo demontowalne. Ja też miałem wylane i wymieniłem na asferyczne niebieskie. Wygląda OK, a w nocy brak fotochromu w bocznych lusterkach nie przeszkadza. Co innego wewnętrzne lusterko - bardzo przydatne, ale one rzadziej się psują.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zawsze można nowo zakupione dać do kogoś kto graweruje we szkle, i np wyryć sobie w nich numer rejestracyjny gdzieś w rogu.

W dodatku jak ktoś ma garaż, lub parkuje na prywatnej posesji, to dużo mniejsze ryzyko.

Opublikowano
  • Autor
Wewnętrzne też rozlane :///
Opublikowano
Wewnętrzne też rozlane :///

Ja kupilem wewnetrzne za 20pln wiec tragedii nie ma jak z bocznymi.

Opublikowano
  • Autor

i działa bez problemu?? mam tam jeszcze sensor deszczu i zmierzchu.

Właśnie trochę z innej beczki. Jak ustawić wycieraczki żeby działały same na sensor deszczu??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co pamiętam to czujkę deszczu jakoś się kalibruję, myślę że z poziomu inpy jest to możliwe.
Opublikowano
  • Autor
?? INPY ??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No inpy, taki podstawowy program do diagnostyki, poszukaj, coś na forum o tym jest.

A jak nie inpa, to na pewno DISem da radę.

Opublikowano

Rozlane lusterka można uratować. Tzn nie będą się już ściemniać, ale będą działać jak normalne bez ściemniania.

Sam miałem rozlane i ...

1. Wyciągamy wkład/szybkę lusterka z ... hmm .. z lusterka - z obudowy. Aby to zrobić ustawiamy lusterko tak żeby pokazywało niebo - było skierowane maksymalnie do góry. W szczelinę, która powstanie na dole lusterka, wsadzamy patyczek i przesunąć musimy w prawo lub lewo dżwigienkę - nie pamietam w którą. Nie powinno iść ciężko. Odczepiamy 2 przewody od podgrzewania (jak ktoś ma) i złączke od ściemniania.

Na tym zdjęciu zaznaczyłem te dżwigienki które trzeba przesunąć:

http://zapodaj.net/c1d932b1f44e0.jpg.html

2. Samo lusterko złożone jest z dwóch warstw. Jedną jest samo lustro a drugą zwykła przezroczysta szybka. Między nimi jest ten płyn od ściemniania. Lusterko można rozłożyć. Trzeba delikatnie zdjąć plastikową ramkę z szyby. U mnie zeszła bez większych problemów. W jednym miejscu ramka była jakby przecięta i od tego miejsca zacząłem ściąganie. Ramka jest połączona z szybką chyba jakimś kelejm silikonowym. U mnie na samej szybce były jeszcze jakieś dziwne druty, ale to od systemu ściemniania - płynu nie ma - można je wywalić:

http://zapodaj.net/78b01560582f7.jpg.html

3. Szybka przezroczysta z samym lustrem nie jest niczym połączona. Rozdzieliłem je - wytarłem ten ściemniający płyn, umyłem. W ramkę napchałem silikonu czarnego, wsadziłem z powrotem lustro z szybką szklaną, poczekałem aż silikon zwiąże i lusterko śmiga już długi czas bez ściemniana w samochodzie. Podgrzewanie działa jak działało

Edytowane przez mcs80

Opublikowano
  • Autor
Super patent, żebyś tylko na nowo i poprawnie focie wrzucił :]]] poproszę :]]]