Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie

Czy wywalenie katalizatora będzie miało wpływ na odczyty sondy lambda??

Załozyłem wczoraj nową sondę i chciałem wywalic katalizator.

Pozdr

E36 318is -> E46 323i -> E46 325Ci -> E92 335i -> E60 520d LCI M Sport -> E46 330ci M Sport Auto -> E81 120d M Sport -> E91 330d M Sport Tourer -> F30 330d M Sport Plus Tourer -> E91 335d M Sport Tourer -> E92 335i Coupe M Sport -> E70 Lci X5 40d M Sport ->???
Opublikowano

... jeżeli jest jedna sonda przed katem to nie ma problemu , kat tylko dopala spaliny , jego brak może wyłapać badanie na zawartość na CO , /tzw strumienice zastępują ten element ale nie spłniają roli kata /

Sonda przed katem odczytuje tylko skład spalin i daje sygnał do kompa a ten ustawia skład mieszanki na przepływomierzu / powietrze plus paliwo /

gorzej jak jest druga sonda za katem bo ta podaje sygnał do kompa po oczyszczeniu spalin i mogą wystąpić " powikłania " w spalaniu

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
... jeżeli jest jedna sonda przed katem to nie ma problemu , kat tylko dopala spaliny , jego brak może wyłapać badanie na zawartość na CO , /tzw strumienice zastępują ten element ale nie spłniają roli kata /

Sonda przed katem odczytuje tylko skład spalin i daje sygnał do kompa a ten ustawia skład mieszanki na przepływomierzu / powietrze plus paliwo /

gorzej jak jest druga sonda za katem bo ta podaje sygnał do kompa po oczyszczeniu spalin i mogą wystąpić " powikłania " w spalaniu

Zawsze myślałem, że katalizator redukuje spaliny, emisje CO i HC. Katalizator łączy O2 i CO, HC w wodę H2O i dwutlenek węgla CO2 ale o dopalaniu spalin hmm to nie F-16 :D

Sterownik ustawia skład mieszanki na przepływomierzu wow :jawdrop: to mój jest chyba jakiś starszy model bo mierzy tylko masę powietrza zasysanego przez silnik a w niektórych systemach też temp. tego powietrza...

Brak kata w niektórych przypadkach może zakłócać odczyty sondy lambda.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano (edytowane)
Kat zwalnia spaliny. Po wywaleniu mogą być błędne odczyty z sondy. Edytowane przez vicia
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Brak kata w niektórych przypadkach może zakłócać odczyty sondy lambda.
Zgadza się, katalizator stanowi dla spalin pewną "przeszkodę" i jest to uwzględnione przez kompa przy analizowaniu sygnałów z lambdy. Wywalony katalizator już nie przeszkadza spalinom i mają one już inną prędkość i sonda może źle je analizować.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A do tego wszystkiego... przegląd lub ekipa ekologiczna policji. Leżysz i kwiczysz.

Ja osobiście uważam wycięcie katalizatora za bezpodstawne i bezsensowne. Mieć możliwość wielu problemów z kuli pojedynczych drobnych KM, eeee...

Kai