Skocz do zawartości

E46 316i zużyte amortyzatory z tyłu-objawy?????-rozkmina c.d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Dziś usłyszałem denerwujące stuki z tyłu na małych nierównościach.Wykluczam poduszki amortyzatora(łożysko) gdyż wymieniałem.Jutro pojadę na szarpaki.Moje pytanie:Czy taki objaw mogą dawać zużyte amorki?Dzwięk jest podobny do:

-skaczącej półki z tyłu(to nie półka)

-uderzania deszczu o karoserię :)

Sprężyny z tyłu nówki-wymienione.drążka stabilizatora brak.Stuki odbywają się z bardzo dużą częstotliwością

Edytowane przez roofii1
never again N46
Opublikowano
Czy amorki mogą powodować stuki z dużą częstotliwością na bardzo delikatnych nierównościach???????
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, najłatwiej wyczuć zużyte tylne amory na zakręcie z tarką, duupa wylatuje z zakrętu :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przy ostrym hamowaniu też można wyczuć amortyzatory tylne. Nie potrafię tego określić, to dziwne uczucie jakby [BAD] była lżejsza niż w rzeczywistości.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

jak wymieniałeś poduszki to widziałeś w jakiej kondycji są twoje amorki.Wystarczy go wcisnąć i powinien się wysuwać.Jeżeli tego nie ma to na śmieci.

Te szarpaki nie zawsze prawdę powiedzą bo to zależy od sprzętu jaki mają na stacji.

Przejrzyj jeszcze raz i opróżnij bagażnik bo może coś w nim latać.

Opublikowano (edytowane)

Siemka.Bylem na stacji diagnostycznej,zero luzów :shock: .Amorki po 80% -"czeski film".Aczkolwiek diagnosta mówił,żeby nie sugerować się wynikiem z trzepaków(twarde sprężyny).Żaden amortyzator nie wylany.Zaryzykuję i wymienię amorki,podobny dzwięk miałem przy wybitych łożyskach(mocowaniach) amortyzatora.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi.Jak wymienię amortyzatory dam znać

Edytowane przez roofii1
never again N46
Opublikowano
Przejrzyj jeszcze raz i opróżnij bagażnik bo może coś w nim latać.

Zawartość bagażnika wyjęta i nadal stuka

never again N46
Opublikowano

Ubiły ci się poduchy amortyzatorów i wali ci o budę...

http://img441.imageshack.us/img441/3039/znfr.jpg

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
weź sprawdź amorki poprzez odkręcenie jego dolnej mocującej śruby.Wtedy go wciśniesz i będziesz wiedział a nie w ślepo wymieniał.
Opublikowano
Ubiły ci się poduchy amortyzatorów i wali ci o budę...

http://img441.imageshack.us/img441/3039/znfr.jpg

Wymieniałem latem.Sprawdzałem je w pierwszej kolejności,są całe

never again N46
Opublikowano
weź sprawdź amorki poprzez odkręcenie jego dolnej mocującej śruby.Wtedy go wciśniesz i będziesz wiedział a nie w ślepo wymieniał.

Jak się wyrobię z czasem to sprawdzę

never again N46
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Amorki wymienione(stary jeden się przycinał).Przy zakupie amorków DACO GERMANY dostałem tez"poduchy" MAXGEARz miękkiej gumy.Zostawiłem roczne meyle hd.stuki ustały w 95% :? .Jest znaczna poprawa,lecz coś czasem puknie.Szukam jeszcze małego problemu.Czy tapicerka w bagażniku może wydawać stukające dzwięki??-szukam teraz w bagażniku.W zawieszeniu niby OK(sprawdzał diagnosta).Dzwięk napewno dochodzi z prawej strony-tyłu.

stare poduchy(w zeszłym roku wymieniałem) MEYLE HD-guma strasznie twarda-czy to może być powód?

never again N46
Opublikowano
Amorki wymienione(stary jeden się przycinał).Przy zakupie amorków DACO GERMANY dostałem tez"poduchy" MAXGEARz miękkiej gumy.Zostawiłem roczne meyle hd.stuki ustały w 95% :? .Jest znaczna poprawa,lecz coś czasem puknie.Szukam jeszcze małego problemu.Czy tapicerka w bagażniku może wydawać stukające dzwięki??-szukam teraz w bagażniku.W zawieszeniu niby OK(sprawdzał diagnosta).Dzwięk napewno dochodzi z prawej strony-tyłu.

stare poduchy(w zeszłym roku wymieniałem) MEYLE HD-guma strasznie twarda-czy to może być powód?

może to szalony pomysł i troszkę przypałowy ale poproś jakiegoś kolegę o poprowadzenie twojego auta na nierównościach podczas gdy ty bedziesz siedział w bagażniku i nasłuchiwał wiem ze to brzmi idiotycznie ale być może bliżej zlokalizujesz źródło stuków, i napisz co to było ;)