Skocz do zawartości

odpalanie na mrozie ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy dzisiaj odpalając auto o godzinie 1 w nocy przy -15stp jak podgrzewanie świec zgasło auto nie chciało odpalić jak by aku rozładowany,po dłuższym kręceniu odpaliło,zgasło i potem jak odpaliłem to odpaliło i podwyższonymi obrotami... dla czego tak? dodam,że przy uruchamianiu w test 9 napięcie spadło do 8.9 a po odpaleniu 14.2

świece grzeją,sterownik świec nowy.. brak błędów w inpa

Opublikowano
Staszek widzę że już się uporałeś z rudą,wymieniłeś uszczelkę pod pokrywą zaworów ,aku naładowałeś i już się zabierasz za odpalanie na mrozie :D :lol:
KOZIOL
Opublikowano
  • Autor
Pytam poważnie czy to wina aku?
Opublikowano

A z kąd my to wiemy czy masz rozladowany.Piszesz,że wkońcu odpaliła więc to nie aku.U mnie dziś było -17 a mam nowe aku świece i sterownik i też odpaliłem za 3 razem bo gasła.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

jest sposób...naładuj aku i się dowiesz.Miałeś już napisanie jakie są objawy padającego aku więc ila razy można pisać :search:

Ale ty i tak napiszesz ponawiam pytanie :cool2:

Opublikowano

A jakie miałeś napięcie w teście przed odpaleniem?

Jak przy odpaleniu tak mocno napięcie spadło - do 8,9V to w aku prąd rozruchu chyba powiedział papa.

Ładuj z 24h aku i potem zobacz jak sie bedzie zachowywał.

Opublikowano
  • Autor
aku był ładowany 13h.. w teście 9 kluczyk na zapłon jest 11.9 przy rozruchu spada o 8,9 po rozruchu 14.2
Opublikowano
Przy sporych mrozach pomaga grzanie a dwa razy,tzn.czekasz az zgasnie kontrolka,wylaczasz zaplon i powtarzasz operacje. Dawno temu kiedy jeszcze mialem diesla czesto robilem tak przy temperaturach ponizej -15°. Dwa,trzy grzania i auto odpalalo od strzalu.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
Przy sporych mrozach pomaga grzanie a dwa razy,tzn.czekasz az zgasnie kontrolka,wylaczasz zaplon i powtarzasz operacje. Dawno temu kiedy jeszcze mialem diesla czesto robilem tak przy temperaturach ponizej -15°. Dwa,trzy grzania i auto odpalalo od strzalu.

tak jak napisałeś ''dawno temu''.Wystarczy jedno grzanie a jak nie odpali to mamy nie sprawny układ.

Opublikowano
  • Autor
co to znaczy nie sprawny układ?
Opublikowano

Ja pierd.... Ziomek, ty jesteś naprawdę taki głupi, czy tylko tak udajesz? Naprawdę nie widzisz ciołku, że jest co drugi temat teraz o odpalaniu? Tak ciężko doczytać, że albo sterownik albo świece albo zapowietrzanie się układu paliwowego? Czy to też cię przerasta i będziesz szukał dziury w całym jak w temacie o "strasznie poważnym wycieku kropelki oleju"?

Weź się k... za czytanie, a nie zadajesz po raz setny te same tępe pytania. A potem weź się za robotę, bo póki co to nic a nic nie zrobiłeś jeszcze.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
też tak mam

Edytowane przez viper43x

Opublikowano

Do tego jeszcze sprawny układ wtryskowy,pompa i pewne paliwo o wysokiej temp.blokady filtra.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Kolego potwierdzam tak jak koledzy pisza niesprawny uklad ja wczoraj w swojej zmienilem swiece wezyki przelewowe i podkladi pod wtryskami jedna mialem walnieta tak ze rano na zimnym robilo mi cap cap cap :D Po tym zabiegu auto pali po jednym grzaniu jak zyleta i nie gasnie ani razu a w nocy bylo -17. Sprawdz uklad a co do gasniecia to pewnie sie zapowietrza lub masz paliwko lipne albo wschodnie :D
Opublikowano
aku był ładowany 13h.. w teście 9 kluczyk na zapłon jest 11.9 przy rozruchu spada o 8,9 po rozruchu 14.2

Kolego jeżeli po 13h ładowania aku ma 11,9V to jest nadal rozładowany - szlak go trafił.

Spróbuj go jeszcze zreanimować ( ładowanie na małym prądzie ~24h) ale raczej małe szanse.

Aku w pełni naładowany ma napięcie od 12,6-12,8V.

JAk aku ma napięcie 12,2v to jest już rozładowany.

Opublikowano

Dziwne masz trochę te informacje. Bo u mnie aku naładowany miał powyżej 13V, a jak miał 10,8V to go jeszcze dałem radę odpalić. Niestety i tak prawdopodobnie mam walnięty, bo po dwóch dniach miałem już padnięty, w czwartek naładowałem a dziś już był rozładowany, mimo że nie jeździłem autem nigdzie.

Chyba, że to są parametry dla diesla, gdzie 12,2V to rozładowany aku :D

Opublikowano
  • Autor

aku był ładowany tak no okolo 12/13h przez pierwsze 3h prądem 5A bo aku ma 80a po 3h podwyższyłem na 7A i tak już zostawiłem od godziny 11.Patrząc o godzinie 20 wskazówka na prostowniku spadła z 5tki i do Zera zostały jeszcze 3 kreseczki(MOCY JUŻ NIE DAŁO SIĘ PODRKĘCIĆ POKRĘTŁEM BY NP ZNÓW DOŁADOWYWAŁO GO OD NP 7A tylko pokrętło już było na full i zostały 3 kreseczki do końca to go odłączyłem bo musialęm prostownik już oddać

i po naładowaniu 11.8/11.9 z porywem do 12.0 jest jak kluczyk na zapłon po rozruchu 14.1 14.2 jest a w ten mróz jak nie chciał odpalic to do nie pamiętam już albo 8 albo 0.8 spadło

po 13h miałęm tutaj kreske:

http://i40.tinypic.com/258nl8w.jpg

a ładowanie ustawione na tej skali:

http://i43.tinypic.com/24qseoi.jpg

Opublikowano

Dziwne masz trochę te informacje. Bo u mnie aku naładowany miał powyżej 13V, a jak miał 10,8V to go jeszcze dałem radę odpalić. Niestety i tak prawdopodobnie mam walnięty, bo po dwóch dniach miałem już padnięty, w czwartek naładowałem a dziś już był rozładowany, mimo że nie jeździłem autem nigdzie.

Chyba, że to są parametry dla diesla, gdzie 12,2V to rozładowany aku :D

:duh:

Proponuje kolego doczytać w tym temacie :cool2:

Akumulator ma 6 cel.

Każda naładowana ma 2,1V x 6 = 12,6V

Aku można naładować nawet do chyba 2,45V każdą z cel, wiec sie nie dziw ze twój miał po ładowaniu 13V :shock:

Komp odcina zapłon w E46 chyba ponizej 10V wiec przez to Ci zakręcił.

Sprawdź upływ prądu, ale jak jest ok to mozesz sie szykować do wymiany aku, bo z tego co masz juz nic nie będzie.

Opublikowano
  • Autor
co to znaczy kolego upływ prądu??? a jak sprawdzic czy nic nie żre>?
Opublikowano
Użyć opcji szukaj, albo poszukać sobie pliku pdf "Sam naprawiam BMW e46" i trochę poczytać w końcu oraz parę rzeczy na spokojnie sobie przyswoić.
Opublikowano
  • Autor
ale przeważnie jak podbiera prąd to jest jeż???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Często też elektryczny podgrzewacz płynu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
jak elektryczny podgrzewacz? ja mam go właśnie na 100%uszkodznego bo faluje po włączeniu więcej niż 16stp
Opublikowano
  • Autor

odpaliłem dzisiaj auto -8stp i z lekkim oporem,napięcie na kluczyku 11.3v przy odpalaniu 8,9v

a czy można aku wyjąć z auta i łądować w garażu? bo są mrozy to kabel mi zamarznieły cały jak będzie przez pól podwórka 24h lezał

Opublikowano

Oczywiście - wyciągnij z auta odpinając najpierw - potem +. W buni skasuje sie tylko licznik i spalanie na kompie :wink:

Odkręć korki sprawdz stan elektrolitu i ładuj małym prądem ~24h może sie zregeneruje.

Jak nie musisz to nie wkładaj go do buni -zmierz jakie ma napięcie. Na drugi dzień idz i jeszcze raz zmierz napięcie. Będziesz miał obraz czy to aku padł, czy też cos w buni żre ci prąd.

Jak bedzie upływ prądu w buni -to jedz do elektryka żeby sprawdził co żre.